1. Bemelegítésként

Először is tisztázzuk, miről is beszélünk. Az ondó, azaz a sperma egy kolloidális folyadék, ami spermiumokat tartalmaz. Színe lehet fehéres-szürkés, de sárga is. Mennyiségre 3–7 milliliterről beszélünk (ez kb. egy kávéskanálnyi adag), amiben milliliterenként 20–60 millió hímivarsejt található. (Csak összehasonlításképp – de ettől igazán ne érezd magadat rosszul –, a disznó egy orgazmussal nyolcmilliárd hímivarsejtet juttat ki a szervezetéből.)

A spermiumok a teljes végterméknek csupán 5 százalékát teszik ki, a maradék 95 százalék a spermaplazmából és értékes tápanyagokból áll, aminek az a célja, hogy uzsonnás dobozként támogassa a kis ivarsejteket hosszú útjukon. Reméljük, a hímivarsejtek okosabbak, mint a legtöbb osztálykiránduló diák, és nem vágják be egy huzatra a három napra előre csomagolt elemózsiát már Kelenföldnél!

2. Így készül

Az előállítását pedig úgy kell elképzelni, mintha sok kis kémcsőből öntené őket össze valaki: kis része a herében és a mellékherében termelődik, a java az ondóhólyagban, egy tekintélyesebb rész a prosztatában és egy elenyésző rész a Cowper-féle mirigyekből érkezik. Ennyit a biológiáról, nézzük az izgalmasabb infókat!

3. Sommelier

A sperma ízét és illatát sok tényező befolyásolhatja, kezdve a termelő egyén egészségétől, általános fizikai állapotától egészen addig, hogy mit fogyasztott korábban. Állítólag a kávétól és az alkoholtól kesernyésebb lesz, ha viszont túl sok húst eszik valaki, akkor savanykás ízű és dohos szagú lesz a produktum – ami kétségkívül rossz hír a paleo diétát követő urak barátnői számára. A magas kéntartalmú ételek, mint a karfiol, a káposzta és a brokkoli nemcsak fingatnak, hanem a sperma ízére is negatívan hatnak. De ugyanígy nem javítanak rajta a gyorséttermi kaják – ami nem jó a szervezetednek, az nem lesz jó a spermádnak sem!

Ha nemcsak az ízét, hanem az illatát is javítani szeretnéd, akkor igyál sok ananászlét, ha pedig egy édesebb ízvilágot kevernél ki magadban, akkor fogyassz fahéjat napi rendszerességgel!

De hasonló hatást érhetsz el citrom, búzafű, kivi, görögdinnye, áfonya, szilva, menta, zeller, spenót, petrezselyem (utóbbi három esetében a klorofillnak köszönhetjük a kellemesebb aromát) rendszeres eszegetésével.

Ám ha belegondolsz, a spermának evolúciós és fajfenntartási szempontból sem érdeke, hogy olyan íze legyen, mint a legkedvencebb ételednek. Most gondolj bele, milyen piszok gyorsan kihalt volna az emberiség, ha minden férfiból csak úgy áradna a mennyei manna.

Úgyhogy gyorsan nézzük is azokat az ételeket, amiknek a hatása kívánatos, azaz amiktől fickós spermiumokat lehet gyártani! Ezek a következők: osztriga, banán, dió, spárga, fokhagyma, csokoládé és sovány marhahús. Az egészséges sperma előállításához pedig feltétlenül sok vizet kell inni, hogy a srácoknak is legyen miben úszkálni.

4. Vitaminbomba

A kis spermiumok rögös utat tesznek meg, míg egyikük-másikuk célba ér, éppen ezért a folyadék, amiben úszkálnak (azaz az ondó) tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. C-vitamin, fruktóz, magnézium, foszfor, kálium, kalcium, nitrogén, cink, B-12, és annyi fehérje van benne, mint egy tyúktojás mínusz a sárgája. Mindez pedig cakumpakk 20 kalória bevitelével lefedhető.

Talán ez lehet az oka, hogy több gasztroszakírót is megihletett az anyag. Ha érdekel, hogy a sperma felhasználásával hogyan állíthatsz elő koktélokat, smoothie-t vagy tiramisut, kattints ide és ide.

Pár szó a könyv ajánlójából: „A sperma előállítása olcsó, és megtalálható szinte az összes otthonban és étteremben. Amennyiben túlteszed magad a kezdeti hezitálásodon, meg fogsz lepődni, milyen csodálatos a sperma a konyhában!”

Nos... Hátőőő... Igen. Lapozzunk.

5. Alapos felkészülés – többnyire mindhiába

Egy átlagos férfi(!) másodpercenként(!!) 1500 darab spermiumot(!!!) gyárt le. Tehát amíg férfiként elolvastad az előző mondatot, máris 4500–6000 új hímivarsejt büszke gazdája vagy. Gratulálunk! Egy adag ondó pedig két és fél hónapon keresztül termelődik a különféle csatornákban (miként fentebb említettem), hogy aztán megkezdje hódító útját... vagy beérje valami kevésbé fennkölttel.

6. Hány nap az élet?

Amennyiben az ondó a több millió spermiummal egyetemben nem alternatív helyeken, hanem egy vaginában landolt, úgy 1–2 napig éldegél el, ám egészen kivételes, befogadó kémiai összetételű vaginákban akár öt napig is, de ez a top. (Megint nem azért  a félkrajcárért, de egy denevér spermája ugyanezt 145 napig csinálja... mondjuk lehet, hogy ott a természet adta gyertyapozíció is nyom egy kicsit a latban.)

7. Végtelen történet

A nőkkel szemben, akik ugye a klimax beállta után már nem termelnek petesejtet, a férfiak sohasem állnak le a spermiumgyártással.

Ha azonban ezek záros határidőn belül nem kerülnek ki a húgycsövön keresztül a szabadba egy ejakuláció során, akkor szépen felszívódnak szervezeten belül.

8. Fura fiúk és vicces kinézetű csajok klubja

Bár az ábrázolások rendszerint egyenlufiként szokták megjeleníteni a spermiumokat, a valóság ennél sokkal izgalmasabb és változatosabb. A hímivarsejtek 90 százaléka ugyanis ’abnormális’. Szóval ez egy olyan klub, ahol a komform csávók és gádzsik a kívülállók és a különlegesek a nagy átlag. Van, akinek két feje van, akad, akinek két farka, van, akinek törpe feje van és olyan is, hogy gigantikus. Ráadásul a nagy részük még úszni sem tud egyenesen, ötödük körbe-körbe krallozik csupán, vagy leül eltűnődni a világ nagy dolgain. De nem is baj, amíg legalább egy ügyesen célba ér.

9. Hűvösben

A közelgő globális felmelegedéstől pedig egyenesen kirázza őket a hideg! A spermiumok ugyanis jobb szeretnek a testhőmérsékletnél hét fokkal hűvösebben tanyázni, ezért is tette őket a természet a két láb között fityegő herezacskóba, hadd szellőzzenek. És ezért van az is, hogy télen a férfiak több spermiumot termelnek, mint nyáron.

10. Jelenetek egy házasságból

Kellemetlen állapot lehet, de bizony akadnak nők, akik fizikailag allergiásak a spermára. Az allergiás reakciók között lehet kipirosodás, viszketés, duzzadás, vagy égő érzés is.

Fulladás, sürgős bútorbolt-látogatási kényszer vagy a férfinem általánosító pocskondiázása szerencsére nem szerepel a tünetek között, ezért erre más magyarázatot kell keresni.

11. Zombi sperma

Laboratóriumi körülmények között a kutatóknak már sikerült megtermékenyíteni egy petesejtet halott hímivarsejttel is. Én meg szép csendben elképzelem azt az értekezletet a Nagy Kutató Laborban, ahol valaki bedobta az ötletet erre a kísérletre – vajon mivel indokolta a vizsgálat elengedhetetlen voltát? Ugyanígy kétségek között őrlődöm, vajon hogy nézhetett ki egy másik forradalmi eredményt megelőző vizsgálat, amely megállapította, hogy az emberi petesejt falán a humán hímivarsejten még egyetlen egy élőlény spermiuma képes áthatolni...? Méghozzá a hörcsögé. 

Fiala Borcsa

 

Források: ITT, ITT, ITT,  ITT, ITT, ITT 

Kiemelt kép: Részlet az Amit tudni akarsz a szexről... című filmből (1972) -  Forrás: United Artists/Getty Images