Na, és mi a helyzet a „babaprojekttel"?

A párok egyre tudatosabban állnak a családtervezéshez. És közben egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, hiszen elvárja tőlük a mielőbbi (és bőséges) gyermekáldást a társadalom és a saját családjuk is. Minden szempontból teljesíteni kell a „babaprojektet”. Mert meg kell adni a születendő gyerekre felvett hitelt, és a leendő nagyszülők is sokszor türelmetlenek már.

Persze előbb-utóbb jön a természetes vágy: de jó is lenne már szülővé válni, mert szeretném látni, végigélni, ahogy felnő… Hány évesek is leszünk, amikor ő betölti a tizennyolcat?

Igen, ez mind-mind presszió, ha nem is tudatosan, de tudattalanul mindenképpen hat ránk, sokszor gátolva a természetes fogantatást.

Nő vs. férfi vs. tabu

Amikor meddőségről beszélünk, kezdetben mindenképpen a nők kerülnek előtérbe, a férfiakra általában később terelődik a figyelem. Sajnos manapság is többnyire tabutéma, hogy ki és mi az oka a meddőségnek.

Egyszerűen nem beszélünk erről, mert nem tudjuk, hogyan mondjuk meg, kinek mondjuk meg, elmondjuk-e egyáltalán, inkább titkolózunk, hallgatunk, baj nem lehet belőle, hisz abból így is van elég – vélekednek sokan.

A férfiak többsége meglehetősen tartózkodó ebben a témában, sőt kifejezetten zárkózott. Sokan úgy érzik, a férfiasságuk forog kockán, ha a meddőség szóba kerül.

Ezek többnyire tudattalan reakciók, amelyek oka legtöbbször a tájékozatlanság.

Majd én megoldom, minden rendben lesz... vagy nem

A meddőség kérdése, problematikája – bármelyik felet is érinti – rövid idő alatt, komoly párkapcsolati krízissé fajulhat. Ebben a kritikus helyzetben sok férfi – félreértelmezett öntudatból – túlértékeli saját stresszkezelési képességeit, és azzal hárítja a problémát, hogy majd én megoldom, minden rendben lesz.

Ez a felszín. A mélyben viszont a legtöbben érzik, hogy kicsúszott az irányítás a kezük közül, és csak sodródnak az eseményekkel. Miközben egyre erősödik bennük a félelem, hiszen már nincs hatalmuk afelett, hogyan és mikor alapítanak családot.

Idegen férfi tollával...

Lélektanilag nagyon speciális helyzet, ha egy pár a férfi terméketlensége miatt él a spermadonor lehetőségével. Ez esetben a döntés óriási terhet ró a pár mindkét tagjára, hisz egy vélhetően egészséges nőnek kell igent mondania arra, hogy a párja iránt érzett szeretet és összetartozás miatt elfogadja egy idegen férfi spermáját. A férfinak pedig azt kell elfogadnia a helyzet feldolgozásán túl, hogy genetikailag képtelen az apaságra, ám mégis meg kell tennie ezt a lépést azért, hogy gyermeke születhessen a szeretett nőtől.

Tapasztalatok szerint a férfimeddőség még inkább rejtve marad a környezete számára, ha a partner „igent” mond a spermadonor lehetőségére, és bekövetkezik a terhesség.

Amíg idáig eljut egy pár, számos nehézséggel kell megküzdenie. Amennyiben titkolóznak, sok esetben nagyon feszítő kapcsolati probléma alakulhat ki, hisz nincs, akivel megosszák, kibeszéljék a nehézségeket. Kizárják a lehetőségét annak, hogy esetleg külső segítséggel más nézőpontból is rálássanak a helyzetükre. Pedig érdemes komolyan átgondolni ennek a lehetőségét.

Íme, hat szempont, amit mérlegelned kell:

1.

Teljesen érthető, ha valakinek nincs kedve megosztani élete legnehezebb kérdéseit, hisz sokan nem is értenék a problémát, nem is tudják, miként reagáljanak, mert annyira kínos és kellemetlen a magyarázkodás. Ellenben egy nehéz élethelyzetben is érdemes „tanulni” azt, hogyan képviseld magadat, a problémádat, a helyzetedet... ebben nagyon nagy egyéni különbségek vannak, hogy ki hogyan reagál.

2.

Érdemes a partnerrel együtt eldönteni, ki, hogyan és mit igényelne a segítségnyújtás és kommunikáció terén. Milyen információkat osztotok meg másokkal? Kivel, hogyan és mennyit?

3.

Melyek azok a kérdések, amelyek csak kettőtökre tartoznak? Sok a kényes kérdés. A férfiak önbizalma – még ha csak átmenetileg is, de – csökkenhet ezáltal.

4.

Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a megfelelő pszichés stabilitás, hatékony megküzdő képesség, konstruktív problémamegoldás és a pozitív hozzáállás mind fokozza a párok egyéni és kapcsolati stabilitását, elősegíti a beavatkozások, kezelések sikerességét.

5.

Arról is sok pár számolt be, hogy teherbíróbb lett a kapcsolatuk, és a hatékony pszichoterápia, valamint a meddőségi kezelés eredményeképpen közelebb kerültek egymáshoz. A másik erejéből merítve megerősödött a párkapcsolatuk.

6.

A meddőség optimális esetben nem végleges állapot, hanem egy helyzet, melynek többféle megoldása létezik. Érdemes mindig a lehetőségekre fókuszálni ahelyett, hogy az extrém mértékű stresszel járó krízis visszavonhatatlanul megroppantaná a párkapcsolat falait.

Szalánczi Kriszta

klinikai szakpszichológus

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Jaromir Chalabala