Dan Blevins, aki apád helyett apád lehet

És hogy ez hány embert érint? Egy 2018-as amerikai felmérés alapján az LMBTQ-közösség tagjainak 67 százaléka hallja rendszeresen, ahogy családtagjai negatív megjegyzéseket tesznek meleg és transznemű emberekre, és ennek hatására több mint 78 százalékuk soha nem merte vállalni közeli hozzátartozói előtt a szexuális irányultságát. Szintén ebből a kutatásból derült ki, hogy az LMBTQ-fiatalok 42 százaléka küzdött szuicid gondolatokkal csak az elmúlt egy évben, több mint 80 százalékuk állította, hogy a járványhelyzet alatti összezártság hatására többet szorongott, és mindössze háromból egy ember jelentette ki, hogy a családja elfogadja őt úgy, hogy a saját neméhez vonzódik.

Daniel Blevins – akinek ezennel megelőlegezném a minden idők legjobb fej apja díjat – pontosan az ilyen emberek és párok felkarolására vállalkozott, amikor eldöntötte: pótapaként támogatja majd azokat az LMBTQ-személyeket, akiknek az esküvőjén a családja nem hajlandó részt venni. Továbbmegyek: ha az nem lenne elég, hogy ő maga számtalan fiatalnak nyújtott segítséget, létrehozott egy Facebook-közösséget is, amely jelenleg 33 ezer pótapuka, pótanyuka, póttestvér szerepére vállalkozó tagot számlál, valamint Stand in Families néven egy TikTok-csoportot, amelyben több mint 60 országból találhatók segítő szándékú tagok.

„2018-ban a saját lányomat kísértem az oltárhoz, és amikor belegondoltam, hogy ez nem adatik meg mindenkinek, belesajdult a szívem”

– mondta el Dan a Todaynek adott interjújában. Blevins ekkor tett közzé egy videót a TikTokon, ebben arra biztatta az azonos nemű párokat, hogy bátran keressék fel őt, ha a biológiai szüleik nem vesznek részt a nagy napjukon. „Ha én nem érnék rá, biztosan lesz olyan barátom, aki elmegy majd.

Most már óriási csapatunk van, és folyamatosan bővül az olyan anyákkal és apákkal, akik szívesen részt vennének a nagy napodon.”

Blevins azt is elárulta: a projektjéhez az inspirációt Sarah Cunninghamtől merítette, aki szintén az LMBTQ-közösség tagjaként kínál „ingyenes anyai öleléseket”. „Rengeteget jelent az embereknek, ha valaki kitölti az anya- vagy apakarakter helyén tátongó űrt” – tette hozzá.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Daniel Blevins (@the_zombie_dan) által megosztott bejegyzés

Hogy a szentestét se kelljen egyedül tölteni

A Facebook-csoport valódi közösségkovácsoló erővel bírt az elmúlt években: amellett, hogy új barátságok születtek általa, sokan pótanyát és pótapát is találtak ott, akikkel megbeszélhetik a nehézségeiket, dilemmáikat. Többen beszámoltak arról is, hogy míg a saját családjukat nem látogathatják meg az ünnepnapokon, a Belvins-féle csapatban kaptak vacsorameghívást karácsonyra, így nem kellett egyedül tölteniük a szentestét.

„Rengeteget jelent ez a közösség – mondta el a csoport egyik tagja. – Ha korábban rátalálok, valószínűleg már sokkal előbb előállhattam volna vele, hogy a saját nememhez vonzódom. 

A tudat, hogy van, aki támogat, többet jelent, mint azok az emberek, akik hátat fordítottak nekem, miután coming outoltam.”

„Nincs családom a nővéremen kívül – meséli egy másik lány, Tracy, akinek az esküvőjére a csoport egyik tagja, Amy, nem kevesebb mint négy órát utazott. – Amy volt az egyetlen, aki jelezte, hogy ha nem bánom, eljönne az esküvőmre. A lehetőség, hogy élőben találkozzunk, megöleljük, támogassuk egymást egy ilyen fontos napon, rengeteget jelentett nekem” – tette hozzá. 

Ha mindez nem lenne elég, a csoport nem csak érzelmi megerősítést nyújt: van olyan tag, akinek közös összefogással kerestek orvost, aki a nemi megerősítő beavatkozást elvégezte, volt, akinek az esküvő lebonyolításában segítettek, és olyan is, akinek pszichológusra dobtak össze a traumái feldolgozásához.

A kezdeményezés most már az egész világon elterjedt, és szerencsére egyre többen merítenek belőle inspirációt – erről tesz tanúbizonyságot a Kanadában formálódó nővércsoport is, aminek az applikációját épp most készítik, valamint a Magyarországon működő Támogató Szülők Facebook-csoport, amely azért jött létre, hogy a közösség tagjai és családjaik megoszthassák egymással gondolataikat, tapasztalataikat. Az elmúlt évek Pride felvonulásain a csoporthoz tartozó anyukáktól, apukáktól, szülőktől is lehetett ölelést kapni, aki szeretett volna. 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Roberto Westbrook

Takács Dalma