Hirtelen ébredés a hosszú téli szünet után

Idén még gyorsabbnak tűnik a hirtelen ritmusváltás az ünnepek után, hiszen az eltörölt őszi szünet terhére egy hosszabb téli szüneten vagyunk túl, szóval mindenkinek hamar fel kellett venni a fordulatszámot. Nem beszélve arról, hogy mindemellett jelenleg is zajlik a félévzárás, szóval még mindenki kapálózik kicsit a jobb jegyért, a szebb értesítőért.

Igen, ez egy értesítő, amit sokan tévesen bizonyítványnak hívnak, pedig nem az. Szimplán ezzel értesítjük hivatalos, kicsit teátrális formában a diákokat és a szülőket, hogy a tanév közepén, az adott pillanatban hogyan állnak a gyermek jegyei összességében.

Most nézzük végig, mikor és mi fog történni a felvételivel kapcsolatban

2023. január 21., 10:00-tól: központi írásbeli felvételi vizsga

2023. január 31., 14:00-tól: pótló felvételi vizsga, ha valaki nem tudott az első időpontban megjelenni

2023. február 10.: központi írásbeli eredmények közlése

2023. február 22.: jelentkezés továbbításának határideje

2023. február 27. és március 14. között: szóbeli felvételik ideje

2023. március 21–22.: sorrendmódosítás lehetősége

2023. április 28.: felvételi eredmények közlése

2023. május 8–19.: rendkívüli felvételi

2023. június 21–23.: középiskolai beiratkozás

Ezek voltak a száraz tények, de mi is van e mögött, mit is jelentenek ezek pontosan a gyakorlatban?

Írásbeli felvételi

Ez a diákok számára az egyik legmegterhelőbb, legparásabb nap. Ekkor adnak számot a matematikai, illetve a magyar nyelvi képességeikről, tudásukról.

Sajnos szerintem a szülők, a pedagógusok sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy félelmet keltsenek a gyerekekben a vizsga miatt, mint hogy megnyugtassák őket.

Hónapokig, sokszor évekig riogatják a gyerekeket ezzel a nappal, aztán hirtelen azt várják, hogy a legjobb formájukat hozzák a legnyugodtabb állapotukban. Hát, ezt nehéz elképzelni.

Próbáljunk meg mindent megtenni azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsuk: az elegendő alvás és a megfelelő étkezés nagyon fontos. Ahogy az is, hogy csak akkor kísérje el a szülő a gyereket, ha azt a diák szeretné, kifejezetten kéri, mert máskülönben csak egy plusz stresszfaktort jelentünk. Jó, ha tudjátok:

a feladatlapot úgy állítják össze, hogy a lehető legnagyobb szórás legyen az eredményekben, tehát nagyon nehéz kiváló eredményt elérni.

Aztán csak párat kell aludni február 10-ig, amire a pedagógusok gőzerővel kijavítják a vizsgalapokat, hogy mindenki megtudja, mit is ért el. 

 

Leadási határidő

Ez igazán kardinális dátum, eddig kell az iskoláknak megküldeni a jelentkezéseket. Ez persze nem azt jelenti, hogy aznap délután még gyorsan berohanhatunk az elfelejtett papírral… Hisz ezt előtte egy online rendszerben kell rögzíteni, a kitöltött, szülők által aláírt lapokat pedig szortírozni iskolánként, és elküldeni levélben. Szóval érdemes, és az osztályfőnöknek nagy segítség (igen, ezt is ő végzi, ingyen), ha már napokkal előtte megkapja a lapokat.

De hogyan is írjunk sorrendet?

Én azt szoktam javasolni, hogy az első helyre kerüljön a vágyott álomiskola, még akkor is, ha esélytelennek tűnik.

A második helyre tegyék azt az iskolát, ahová nagy valószínűséggel felveszik a diákot, de ez mindenképpen olyan intézmény legyen, ahová a gyermek valóban szeretne menni.

A többi iskola, szak sorrendje pedig érzelmi alapon szerepelhet, azaz annak a sorrendjében, hogy a gyerek mennyire szeretne oda járni. Azért túlzásokba nem kell esni, szerintem ötnél több intézményt nincs értelme beírni. (Persze nem tilos bármennyit felvenni a listára.)

Szóbeli felvételi

Fontos tudni, hogy csak azok az iskolák tarthatnak szóbeli felvételit, akik kérik a központi vizsga eredményeit, vagyis ahová az az egyik eleme a felvételnek. Ahol csak az általános iskolai jegyeket nézik, ott nem tarthatnak ilyet. (Őszintén, ezt nem értem, és nincs is túl sok ráció benne…)

A szóbeli nagyon sokféle lehet, ezt az iskolák előre kiadják. Sok esetben ez meghatározott tantárgyakból, meghatározott témákból áll, azaz a diákok tantárgyi tudására kíváncsiak. (Ezzel sem feltétlenül értek egyet, hisz itt sok múlhat azon, hogy egyáltalán tanulta-e a diák azt az anyagot, hogyan tanították neki, volt-e szakos tanára.) Van, ahol pedig egy beszélgetésből áll a szóbeli, itt a diákra kíváncsiak, de hallottam olyan szimpatikus megoldást is, ahol játékokon, gyakorlatokon keresztül figyelik meg a gyerekeket, és mindig a képességeikre helyezik a hangsúlyt.

Sorrendmódosítás

Ez fontos dátum, amikor még egyszer lehet az iskolák, szakok sorrendjét variálni.

Új intézményt, új szakirányt már nem lehet ilyenkor felvenni, hanem az addig meglévő iskolák sorrendjét lehet módosítani.

Érdemes végiggondolni, hogy van-e értelme ennek, ezt a megszerzett pontok, jegyek alapján lehet tudni. Ezt az iskola felé kell jelezni, az osztályfőnökkel kell egyeztetni, aki rögzíti ezt az online felületen. Ezután már semmilyen módosításra, változtatásra nincs lehetőség. 

 

Eredmény, rendkívüli felvételi

A felvételi eredményeket a kódok alapján a középiskolák a honlapjukon is közzéteszik, de hivatalos levélben ki is küldik. Ez lehet sikeres felvételiről szóló, vagy egy elutasító határozat. A siker esetén azonban még nem végleges a felvétel, ezt majd a júniusi beiratkozáson kell véglegesíteni a megadott dokumentumok bemutatásával, papírok kitöltésével.

Ha mindenhonnan  elutasítják a diákot, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a közoktatási törvény értelmében minden gyermek tizenhat éves koráig tanköteles, ezért senki sem maradhat ki a középiskolai rendszerből.

Májusban minden iskola, ahol nincs legalább kilencven százalékban feltöltve a meghirdetett helyek száma, köteles újra meghirdetni a helyeit. Ekkor már mindenkinek magának kell ezt intéznie abban az iskolában, ahová felvételizni szeretne. A lényeg az, hogy valahol mindenképpen tanulni fog a gyerek…

Remélem, sikerült némiképp oldani a feszültséget mindenkiben, egy kicsit közérthetően összefoglalni azt a hatalmas információtömeget, ami ilyenkor mindenkire zúdul.

Kitartást, nyugalmat és sikeres felvételi időszakot kívánok!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Caiaimage/Chris Ryan

Balatoni József