Ácsi! Mi is az a lifehack?

Az eredeti kérdésben (angolul) a „lifehack” szó szerepelt, amelyet Danny O’Brien angol informatikai újságíró vezetett be a köztudatba, miután felfedezte, hogy a legtöbb programozónak van egy olyan elsőre nem feltétlenül nyilvánvaló, de igen okos trükkje, ami leegyszerűsíti, hatékonyabbá teszi a munkáját. A kutatását aztán megosztotta 2004 februárjában a nagyközönséggel is a kaliforniai O’Reilly Emerging Technology Conference nevű rendezvényen. O’Brien előadásának címe a következő volt: Life Hacks: Tech Secrets of Overprolific Alpha Geeks. A life hack kifejezés aztán hamar elterjedt: először a geek világban, majd onnan tovább szivárogva bekerült sokak szókincsébe is.

Létezik egyáltalán olyan, hogy „női” lifehack?

A bevezetőben már említett Reddit-kérdés igyekszik ötleteket is adni, milyen területen várják a tippeket:

„Lehet bármi: főzés, takarítás, munka, vezetés, gyerekek, férfiak, divat.”

A kérdésre 2200 komment érkezett, és bár nem olvastam mindegyiket végig, azt hiszem, kijelenthetem: senki meg sem kérdőjelezte, hogy ezeknek a dolgoknak miért is kellene nőspecifikusnak lenniük?! Na de lássuk a(z amúgy hasznos és remek) tippeket! 

Szőrtelenítés

Ha alumíniumdobozos borotválkozógélt használsz, akkor kend be az alját átlátszó körömlakkal, így elkerülheted, hogy a zuhanyban szépen lassan megrozsdásodjon (ugyanezt teheted érzékeny bőrűként a bizsu fülbevalókkal). Vagy: állítsd mindig fejjel lefelé, a kupakjára a tubust. Többen azonban azt javasolják, ne is vegyél borotválkozóhabot vagy -gélt, használj helyette hajbalzsamot, ami olcsóbb, kevés is elég belőle, és ugyanúgy megteszi.

Le a „rózsaszín adóval”!

Vegyél férfiborotvát. Ugyanolyan jó, mint a rózsaszín női, csak olcsóbb. Ugyanígy: vegyél férfidezodort, több terméknek közülük egyáltalán nincs „macsó” illata.

Váratlan helyzetekre

Mindig legyen a kocsidban egy készenléti piperetáska, tele a legszükségesebb holmikkal (dezodor, parfüm, fogkefe, váltás fehérnemű, egy kevés pénz, müzliszelet, tampon, hajgumi) arra az esetre, ha hirtelen beesik egy késői meeting, randevú, családi vészhelyzet, bármi.

Aminek nem kellene nőinek lennie… de mégis

„Tanulj meg nemet mondani, méghozzá lelkiismeret-furdalás nélkül. Állítsd fel a magad határait. Sorsfordító erejű.” Valaki más: „A »nem« az egy teljes mondat.” Illetve erre érkezett kiegészítésként még egy hasznos tanács: „Ne félj nyersnek lenni. Manipulatív családtagokkal, gázlángozó exekkel, a randiappokon felbukkanó pasikkal szemben, akik nem tisztelik a határaidat. Illetve vadidegeneknek, akik úgy gondolják, feltarthatnak a szövegelésükkel, miközben olvasol, edzel, az egyszerű, nyers, szarkasztikusan feltett »segíthetek talán valamiben?« kérdés csodákra képes.”

A „csak járni ne kelljen benne” magas sarkúk

A következő tanács nekem különösen tetszett – főleg miután túlvagyok a szép, de gyilkoscipő-korszakomon jó pár éve, és a feminizmusomat részben a kényelmes tornacsukákban élem ki:

„Ne hordj olyan cipőt, amitől fáj a lábad! Egész egyszerűen nem éri meg a fáradságot, a fájdalmat, a hangulatgyilkosságot, a miattuk kialakuló bütyköket, sérült lábujjakat, vízhólyagokat vagy hogy képtelen vagy normálisan sétálni.

Nem te fogod betörni a cipőket, hanem ők téged.”

Tiszta konyha

„Mosogass és takaríts főzés közben!” – írta valaki, én meg magamban jót mosolyogtam. A nagymamám évtizedek óta szajkózza nekem ugyanezt, mégis csak az elmúlt pár évben kezdtem el alkalmazni, hogy főzés közben, az üresjáratokban, vagy ha amúgy is kezet kellene mosnom (főzésenként tízszer), egy füst alatt elmosok pár edényt is. Így rendszerint, mire végzek az ebéd elkészítésével, a konyha sem szalad (nagyon) – szemben a régi gyakorlattal, amikor úgy nézett ki egy-egy főzés után a mosogató, hogy legszívesebben rendőrségi kordont húztam volna a koszos edényekből épült pokoli torony köré.

Párkapcsolat és szex

„Mindig pisilj szex után!” „Sose maradj csak azért valaki mellett, mert attól félsz, hogy nem találsz jobbat.” 

Önértékelés

„Szeresd magad. Légy szervezett. Tegyél magasról az épp aktuális szépségtrendekre. Ha ezt a hármat megfogadod, máris sokkal könnyebbé válik az életed.”

Szóval: egy fontos kérdés

Bár – mint említettem – nem szemezgettem végig mind a 2200 tanácsot, a menstruációval (használj menstruációs kelyhet!), a melltartóviselettel (a pántot varrd össze abban a hosszban, ahogy neked komfortos, és akkor soha többet nem fog összevissza csúszkálni a műanyag állító biszbasza) és a szoknyaviselettel (varrj az aljába egy százast, és akkor nem fogja felfújni a szél) kapcsolatos tanácsokat kivéve tulajdonképpen egyik sem tekinthető kifejezetten nőspecifikusnak. És még egyszer hangsúlyozom, ez a gyűjtés nem a Reddit magyar vonatkozású felületén jelent meg, hanem a hanyatló Nyugaton, angolszász területen.

Mégis elgondolkodtatott: vajon miért lettek ezek „női” lifehackek? És miért jött rengeteg lájk olyan tanácsokra, mint hogy „merj nemet mondani”, „állj ki magadért” vagy „szard le, mit gondolnak rólad mások”?

Úgyhogy nagyon bízom benne, hogy talán a 2023-as év lesz az, amikor össznépileg és globálisan leszámolunk a belénk nevelt „jókislány” szerepkörrel. És nem fogunk továbbra is udvariasan mosolyogni csinosan felöltözve, magas sarkúban még akkor is, amikor legszívesebben üvöltve rúgnánk seggbe a minket nem tisztelő egyedeket egy kitaposott tornacsukában. Végezetül pedig álljon itt a címben is idézett tanács, ami úgy érzem, a leginkább szimbolizálja a kérdés (női lifehackek) faramuciságát: 

What would Jesus do?

Az 1800-as évek végén a kansasi Topekában Charles M. Sheldon prédikációsorozatot tartott, amelyet minden alkalommal a „Mit tenne Jézus?” kérdéssel zárt, amely azóta szállóigévé vált. Bár ő a történetek kimenetelét mindig csak a következő héten árulta el, én nem várok ennyit a tanulság megfogalmazásával. Inkább az egyik válaszadót idézem:

„Amikor bizonytalan vagyok, nem érzem magam elég szexinek, vagy úgy gondolom, nem sikerül megugranom a magam által felállított lécet, a következő kérdést szoktam feltenni magamnak: mit tenne ebben a helyzetben egy férfi? És a válasz sokszor az, hogy »sokkal kevesebbet«. Úgyhogy ilyenkor csak hátradőlök, elfogadom, hogy a létezésem és a jelenlétem igenis ajándék mindenki számára. Ez a trükk akkor is beválik, ha valaki vitatkozik velem, vagy túl sokat akar tőlem. Hát igen… Tessék, ez az én trükköm: pasinak lenni. Szívesen.”

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / RapidEye

Fiala Borcsa