Dolgok, amitől instásabb (fiatalabbaknak tiktokosabb) lett az otthonunk

Fiókrendszerezők, random helyekre kosarak és dobozok, hűtős tárolók – ezek azok a trükkök, amikkel mindenki találkozik a közösségi médiában, aki egyszer megnézett egy szép otthonról szóló videót. Az egyetlen, amit kiemelnék (és többen írták is), az a forgós tartó a hűtőben: a szószokat, savanyúságokat, lekvárokat (amiket a felső polcon kell tárolni amúgy) elfelejtődéstől és bepenészedéstől megóvó csodás találmány ez, forgó tálca néven keressétek, 3–4000 forinttól már kapható (határ a csillagos ég, persze), és nemcsak a hűtőben hasznos, hanem szekrényben, kamrában, mindenhol.

via GIPHY

Ajtóra, konyhaszekrény ajtajára akasztható kampók, törölköző akasztók akkor is nagyon hasznosak, ha kis helyed van, meg akkor is, ha nem akarsz, tudsz minden falat szitává fúrni, esetleg szeretnéd fenntartani a változtatás jogát.

A kóbor hajlamú konyhai tárolódoboz-tetőkkel rendelkező társaimnak szeretettel ajánlom az újrahasznosítható rugalmas, szilikon doboz/bármi fedőket, 

ha abból van néhány, akkor észre sem veszed, hogy a műanyag dobozaid felének hiányzik a teteje.

Szépítő és kényelmítő dolgok

Van, aki a csalános hajpakolásra, a száraz samponra, a hajhullás elleni rozmaringolajra esküszik, más pedig kozmetikai pántra, amit nedvesen felcsavarva teszi másnapra csodás hullámossá a haját hőkezelés meg hosszas göndörítgetés nélkül (erről van egy csomó videó, például ez). 

Kócolódó hajú gyerekek szülei és hasonló hajszerkezetű anyukák mind egyértelműen állítják, hogy az úgynevezett tangle teezer hajkefe világmegváltó

volt számukra (én is). Nem ugrik ki az egész belseje a kefének egy erőteljesebb mozdulattól, nincs visítás, és kábé egy perc kiszedni belőle a benne ragadt hajszálakat, plusz simán el lehet öblíteni.

via GIPHY

A ruhatisztítással kapcsolatban már elárultam a legfőbb trükkömet, de azért sokan ajánlják a marhaepeszappant, főleg kisgyerekes családoknak és a különböző szprés vagy folyékony előkezelőket, amiket én is szívesen használok, mert csak befújod, otthagyod (semmi dörzsölés), majd úgy ahogy van, bedobod a mosógépbe. A másik dolog, amiről mindenki rajongással mesél (én is), az a színfogó kendő. Egyszerűen csodás, hogy különböző színű ruhákat is lehet vele együtt mosni, 

sokkal több időt és pénzt nyerek vele, mint amennyibe kerül.

A cipőkre is van trükköm: az úgynevezett koszradír, amitől újra fehérré változik a megsárgult, megszürkült, megfoltosodott cipőtalpszél (erre Erika, a WMN irodavezetője hívta fel a figyelmemet, és azóta is hálás vagyok neki).

Sokaknak hozott pozitív változást a telükbe a különböző thermo-ruhadarabok (leggings, nadrág, szoknya, derékmelegítő) megjelenése, ez most annyira nem aktuális, bár ahogy kinézek az ablak, napokon belül az lehet. Szintén témába vág a gyapjú talpbetét és a gyapjúzokni, de a zokniknak egy külön bekezdést szentelek, annyi dolog van velük.

A hosszú cipőkanál nálunk is nagy sláger – derékfájdalommal és lustasággal élőknek kifejezetten előnyös.

Az alvással kapcsolatban is érkeztek jó megfejtések: a szemmaszk olcsóbb, mint a redőny/sötétítő függöny, a selyem vagy selyempamut ágyneműben sokkal kellemesebb aludni, nyáron hűsítő érzés.

via GIPHY

Úgy szépít, hogy nem tesszük tönkre a kezünket: kesztyűviselés kertészkedéshez, takarításhoz, költözéshez – erre én is nemrég jöttem rá.

És tudtátok, hogy van olyan csepp, amitől sokkal gyorsabban megszárad a körömlakk? Nekem is csak nemrég szólt az internet. Ha lakkoztok, vagy ha a gyerekeitekben egy (több) hercegnő veszett el (ti pedig engedtek az ilyen irányú vágyaiknak), de nyugton ülni még nem tudnak a szépségért, akkor nagy segítség.

Ez is manipedi, de inkább az anyukáknak: létezik olyan, hogy lábmaszk! Ha úgy szeretnéd hidratálni a lábfejed, hogy közben nem krémezel össze magad körül mindent, a fürdőtől az ágyig (én korábban így szoktam), akkor ez a te cuccod. Én imádom, és még ha ez most nem is látszik, hamarosan jön a nyitott lábbelik szezonja, szóval aktuális egy kis lábfrissítés.

És ha már láb, akkor nadrág és nadrághossz! Sajnos még nem teszteltem, mert ennek a cikknek köszönhetően szereztem róla tudomást, de 

van olyan, hogy rávasalható csík (itthon függönyhöz valót találtam, de külföldön van konkrétan nadrágra ajánlott), amivel varrás nélkül korrigálhatod a nadrág hosszát. 

Ezt biztosan kipróbálom, mert eléggé érintett vagyok a témában.

Ez egy igazi pazarláscsökkentő és cuki dolog: fogkrémkinyomó, ami kipréseli az utolsó csepp fogkrémet is a tubusból, ráadásul jól is néz ki (gyerekeknek és kissé infantilis felnőtteknek extra cukik is vannak).

via GIPHY

Enni mindenki szeret, és vannak cuccok, amiktől hamarabb tehetjük

A konyhai holmik közül kettő nyert (és nekem még egyik sincs): a rizsfőző és a kézi zöldségaprító, mindkettő sokak életét megváltoztatta, de sajnos egyik sem pár száz forintos, sokkal inkább pár ezer, de tíz alatti is megoldható, szóval az a tervem, hogy még az idén tesztelem, és majd az Insta-oldalamon megírom, hogy mennyire váltak be.

Többen írták az alma- és tojásszeletelőt (amikkel mást is lehet, sőt, nagyon is érdemes szeletelni), ezen nem azért lepődtem meg, mert ezek nem szuper dolgok, hanem azért, mert én ezeket valahogy az alapháztartás részének tekintem (ezért kell nekem a sok rendszerező).

Bár ez nemcsak konkrét tárgy, de sokaknak életminőség-javulást hozhat: evőeszközt, kést kis tartóban vinni magunkkal, sokszor kell a hétköznapokban, és az a jó, hogy a tartóba vissza tudod tenni koszosan, aztán az egészet otthon elmosogatni. (Valaki írta, hogy apartmanos nyaralásra visz éles kést és zöldséghámozót, ez nagyon jó trükk, én is ajánlom.)

A salátacentrifuga szintén olyan dolog, amivel a konyharendszerezős TikTok-videók miatt régóta szemezek, és kicsit hozzátartozik egy trükk, amit viszont már egy ideje alkalmazok: szódabikarbónás gyümölcs- és zöldségmosás. 

via GIPHY

Literenként egy evőkanál szódabikarbóna és 15 perc áztatás segít, hogy kevesebb növényvédőt együnk, ha éppen nem bio gyümölcsöt, zöldséget vettünk. 

Amit mindenki csinál, csak nem szeretünk direktben beszélni róla: kaki, pisi és havi vérzés (jó, azt nem mindenki)

Múltkor mondta valaki, hogy a szegények bidéje a nedves vécépapír, egyrészt nagyon röhögtem, másrészt sajnos a nedves vécépapír lassan olyan drága lesz, 

hogy érdemes szétverni miatta a fürdőt (persze ha hely lenne bidének, ez csak akkor opció). Mindenesetre szerintem a felnőtteknek kényelmi dolog, a saját fenéktörlésüket egyedül intézni most tanuló gyerekeknek viszont óriási segítség – többen írták is.

A másik nagy sláger a különböző többször használatos menstruációs termékek: menstruációs kehely, mensi bugyi és mosható betét (én team bugyi vagyok, és ami csodás: van tiniknek is, még nem vagyok érintett, de hamarosan leszek). 

via GIPHY

A pisitölcsért is sokan ajánlják, elsősorban kislányoknak, de vészhelyzet esetén felnőtt nőknek is. Az éppen pelenkaelhagyó gyerekeknél szerintem a papírbili az, ami sokat könnyít az életen: kis helyen elfér, ugyan eldobható, de annyira sűrűn nem kell, viszont megnyugtató, ha mindig van egy a táskában.

Egy reddites kommentelő írta, hogy ő hosszú ideje kivan attól, hogy a kisbabája popsikrémje bemegy a körme alá, nemrég vett egy pici műanyag spatulát, és mióta azzal keni fel, megszabadult ettől a kényelmetlen érzéstől.

Azért ide írom, mert erről sem szoktunk beszélni: a Redditen és az anyukacsoportban is előkerült az életminőség-javító tárgyak között a vibrátor (és tényleg az is).

Mindenki másra vágyik: zaj és csendérzet-javító dolgok

A csend-zaj tengelyen sokan és gyakran vagyunk épp más környezetben, mint ahol lenni szeretnénk, így van létjogosultsága a fehérzajkeltő gépnek (vagy végtelenített fehérzaj-hanganyagoknak) és a zajszűrő fülhallgatónak is (sokan állítják, hogy százszor jobb szülők lettek, amióta kicsit halkabban hallják a gyerekeiket). Hosszú autózásnál nagy segítség a bluetoothszos fejhallgató, amivel a gyerekek nyugodtan hallgathatnak mást vagy ugyanazt, és esetleg a felnőttek beszélgethetnek is közben. Másoknak a vízálló pici hangszóró változtatta meg az életét: azóta a zuhany alatt is táncolnak. Én ezt nem teszem, de nyaralni, sőt piknikezni is vittük már magunkkal a miénket, szóval jó cucc. 

 

Praktikus műszaki cikkek nem több százezerért

Bár nem konkrét műszaki cikk, de a streamingoldalak és hangoskönyvek, hangosmesék sok szülőnek könnyítik meg az életét.

A töltés is sokaknak probléma, úgyhogy nem én vagyok az egyetlen, akinek a legkisebb táskájában is lapul powerbank, és aki az otthona konnektorbeli hiányosságait három-ötméteres töltőkábelekkel orvosolja. Van még a gyorstöltő, ami szintén egy csoda, és sokan esküsznek a vezeték nélküli töltőkre (én nem annyira).

Létezik olyan, hogy rovarcsípéskezelő-gép, nálunk többen vannak a családban, akik a szúnyogok kedvenc csemegéi, szóval felmerült bennem, hogy ez hasznos lehet. Akinek van, kommenteljen, légyszi, hogy milyen.

A morzsaporszívót sokan írták, az tényleg életminőség-javító.

via GIPHY

A zoknikkal kapcsolatban annyi ötlet jött, hogy megérdemelnek egy külön bekezdést

Mindenki tudja, hogy a fél pár zoknik valamiért pont ugyanott gyülekeznek, ahol a korábban már említett doboztetők, szóval elég sokan vagyunk, akik az évek során tekintélyes páratlanzokni-gyűjteményt halmoztunk fel, 

azzal a felkiáltással, hogy hátha előbukkan egyszer valami váratlan helyen a hiányzó fél (nem fog). Van megoldás, több is! Először is, az az ingyenes trükk, hogy összegombócolva gyűjtjük, és csak a mosásnál szedjük szét – de ez kicsit undi. Létezik ilyen kis zoknipárosító műanyag, amit a szennyesbe helyezéskor kell rátenni (húha, aki erre ráveszi a gyerekeimet…), és azzal együtt mossuk és szárítjuk őket, ezt sokan imádják. Mások a szagok és az elkeveredés ellen egy pici, fedeles kukából külön zokniszennyest csináltak. Megint más pedig egyszerűen vásárolt 30 pár egyforma zoknit, aztán kész.

via GIPHY

A legcukibb zoknis tárgy a kisbabák zoknilerúgása ellen beszerezhető úgynevezett zoknistop (ami félig-meddig egy plusz zokni).

Meséljetek, nektek milyen pár száz vagy pár ezer forintos holmi változtatta meg az életeteket?

A reddites gyűjtést ITT találjátok, a többi forrásomat nem adom ki.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty ImageS/master1305

Tóth Flóra