Lifehack vagy maga a life?

Szerintem azért is jutnak el több millió emberhez a különböző lifehack-videók szinte bármilyen közösségimédia-felületen, mert egyre többen vannak, akik úgy kezdenek bele az önálló életbe, hogy nem kaptak megfelelő „kiképzést”, tanultak vagy nem voltak otthon, amikor a szüleik a praktikus ügyeket intézték. Saját megítélésem szerint én csomó apró praktikát megtanultam a szüleimtől, de azért múltkor a YouTube-on kellett megnéznem, hogyan kell bekötni egy mosógépet. A világ sincs a segítségünkre, mert sok minden egyre bonyolultabbá válik, a húszas éveim elején még simán kicseréltem az autómban az izzót, most az egyikhez a fél kocsit le kell bontani. Szóval rengetegen vagyunk, akik már nem is annyira fiatal felnőttként is kerülünk olyan helyzetbe, hogy „telefonos segítséget” kell kérnünk (ezt is csak az idősebbek értik). A legjobb, ha ilyenkor kéznél van egy szülő, akit fel lehet hívni.

Ugyanezt vallja Bo Petterson is, a hatgyermekes apa, aki más szülői minőségben ugyan, de „egy hívásnyira igyekszik lenni” a felnőtt gyerekeitől, hogy bármikor tudjanak és merjenek segítséget kérni tőle. 

Aztán ezeket az apró jótanácsokat elkezdte felvenni a lánya, Emily, aki épp egy fejsérülés elhúzódó tüneteivel, és az ebből eredő PTSD-vel kínlódott. Először csak a testvéreinek szánta „apa tanácsait”, amit 2020 augusztusában kezdtek el együtt csinálni a TikTokra. Mára 2,6 millió követője, és 27,5 millió lájkja van Bónak (@dadadvicefrombo), valószínűleg azért is, mert ő tényleg egy igazi apafigura, olyan, akire szívesen hallgatunk. (És a videókat továbbra is a lányával készíti.) Bo ráadásul azt sem titkolja, hogy ezeknek a praktikus dolgoknak egy jelentős részét ő sem tanította meg annak idején a gyerekeinek.

@dadadvicefrombo How to buy a used car 👍🏻 if you have other tips, leave them below. #DadAdvice #LearnOnTiktok ♬ original sound - DadAdviceFromBo

Mi történt Emilyvel?

Bo lánya, Emily 18 évesen (2019-ben) egy focimeccsen összefejelt egy társával, ami traumás agyi sérülést okozott nála. Bár kapott kezelést, bizonyos tünetek, mint a vérnyomás-ingadozás, rosszullétek, fájdalom, nem múltak. Éppen ezért Emily egyre többször érezte, hogy nem akar élni. A szülei mindent megpróbáltak, hogy segítsenek neki, járt terápiára, és ott is kapott hasznos iránymutatást arra, hogyan vonja el a figyelmét a fájdalomról. Ezért először az anyukája által készített takarókat kezdte fotózni (Instára), majd apukája barkácsolt neki hozzá egy állványt, hogy jobb képek készüljenek. Ekkor jutott eszébe, hogy apukája milyen ügyes és jó fej, ezért elkezdte videózni. Bo pedig mindenféle tanácsokat adott az életről.

Az elkészült jótanácsos videókat Emily a TikTokra töltötte, és azt gondolta, a testvérei fogják csak megnézni. De mivel Emily jól érezte magát közben, Bo örömmel vett részt egyre több videó készítésében. Aztán közben sokan felfedezték a csatornájukat, és egyre többen követték Bo heti hasznos tippjeit. Eleinte Emilyről nem készült videó, később elmesélték a történetét. Sőt, a TikTok-követőik ajánlására szereztek neki egy kutyát, aki Bo szerint megmentette Emily életét. Ma már utalni is lehet nekik Emily további (drága) kezeléseire, és ezt nem azért írom, mert gáznak találom, sőt.

@dadadvicefrombo

Please watch until the end. Love, dad

♬ original sound - DadAdviceFromBo

De vissza az „apa tanácsai” videókhoz

Az első néhány videóban nem is praktikus, ház körüli és autós tanácsokat adott, hanem arról mesélt, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat, csak élni, meg hogy az állásinterjú végén érdemes „kérni” a munkát a felvételiztetőktől, sőt megosztotta a náluk bevált kisgyerekeket vécére/bilire szoktató módszert is. Aztán autóvezetési és szabad téren tűzgyújtási tanácsok következtek, ez utóbbi már bemutatóval, és innentől nem volt megállás. A nagyon egyszerűen elmondott, teljesen hétköznapi, de egyáltalán nem csak úgynevezett „férfimunkákra” korlátozódó tanácsok mellett vannak olyanok is, ahol egyszerűen csak azt mondja:

„ha ma arra van szükséged, hogy ezt halld egy apától, azt akarom, hogy tudd: büszke vagyok rád. Az élet kemény, bonyolult és stresszes. De azt akarom, hogy tudd: jól csinálod, és idővel még jobb lesz. Büszke vagyok rád.”

@dadadvicefrombo

The only message I need you to see as we enter 2023. Love, Dad

♬ original sound - DadAdviceFromBo

És úgy mondja, hogy elhiszed neki. Mesél szülőségről, mentális egészségről és pénzügyi döntésekről, vagyis mindenről, amivel a mindennapi életünk során találkozunk. 

Emily készített róla olyan videót is, amiből kiderül, hogy mérgelődik a lánya szakadt farmerján, beszél a berepülő legyekhez, kiborul, ha nem kap rögtön választ az üzenetére, és akkor olyanokat küld, hogy „ugye életben vagy?”, lekapcsolja a családtagjai után a lámpákat, amelyeket égve hagynak… szóval pont olyan, mint egy kicsit boomer, de közben nagyon jó fej hatvanas apuka. 

Emily a CNN-nek azt mondta, apukája azoknak a fiataloknak tud segíteni, akik azt hiszik, mindent tudnak a világról, majd jön egy helyzet, és kiderül számukra, hogy tévedtek: „Apám remekül magyarázza el a dolgokat tömören, és közben meg is mutatja az embereknek, hogy bármi is nehezedik rájuk, a megoldás valószínűleg könnyebb, mint elsőre gondolnák. Csak kell valaki, aki megvilágítja az utat. Ő pont ezt teszi.”

Azt vallja magáról, hogy ő „csak” egy apuka, nem szakértő, mégis millióan követik a videóit, tőle tanulnak meg utánfutóval tolatni, villanykapcsolót cserélni vagy megfelelően nyírni a füvet.

Bo ezt mondja a saját szerepéről: „Azt tapasztalom, hogy a fiatalokat túlterheli a hirtelen jött felnőttkor, és sokszor csak arra van szükségük, hogy valaki melléjük üljön, és egy kicsit biztassa őket.” Ez a legjobb Bo videóiban, hogy úgy tanít dolgokat, hogy közben nem érzed magad tök hülyének. Még akkor sem, ha egy tőled több ezer kilométerre élő ismeretlen férfitól tudod meg, hogy érdemes mindig más irányban tologatni a fűnyírót a gyepen, mert akkor semerre nem fog dőlni és sokkal szebb lesz. „Ha mindent leckének tekintesz, az élet legnehezebb pillanatai egy kicsit kevésbé nehezek” – mondja Petterson. A TikTok-felhasználók pedig imádják, sokan írják, hogy elvesztett, vagy éppen nem túl közel álló apjuk helyett apjuk.

Ti miben akadtatok el legutóbb, amin egy apai tanács segített (volna)?

Kiemelt kép: TikTok / @dadadvicefrombo

Tóth Flóra