Theresa Kachindamoto hagyománytisztelő családba született, tizenkét testvér közül a legfiatalabbként. Huszonhét évig titkárnőként dolgozott egy főiskolán a dél-malawi Zomba körzetében, majd megházasodott, és öt gyereke született. 2003-ban a Dedza körzet vezetői megfelelőnek gondolták a feladatra, ezért őt kérték fel a több mint 900 ezer lakosú körzet következő rangidős főnökének.

Kachindamoto elfogadta a pozíciót, azóta pedig a gyerekházasságok felszámolásáért küzd

Az ENSZ 2012-es felmérése szerint a malawi lányok több mint fele tizennyolc éves kora előtt férjhez megy, ezzel pedig a gyerekházasságok aránya itt az egyik legmagasabb a világon, különösen a vidéki területeken.

A gyerekházasság gyakorlatilag ellehetetleníti a lányok oktatásban való részvételét, megakadályozza őket abban, hogy befejezzék tanulmányaikat. Sok fiatal nő kényszerül gyerekként férjhez menni, részben a hagyományok miatt, részben pedig azért, mert a térségre jellemző szegénység következtében a családjuk nem tud gondoskodni az alapvető szükségleteikről. Kachindamoto arra használja a hangját és a pozícióját, hogy népszerűsítse az egészséges határokat szabó, rendezett házasságok gyakorlatát.

Az utóbbi években több mint ezer házasságot érvénytelenített már, majd azonnali segítséget nyújtott abban, hogy az érintettek visszatérhessenek az iskolába.

Forrás: YouTube

Az anyaság és a házasélet gyakran elsőbbséget élvez a lányok oktatásával szemben, ezért a vezető nyíltan szembemegy a hagyományokkal

Theresa Kachindamoto eleinte, mivel sokan tartottak az új gyakorlattól és nem akartak hallgatni rá, egy zenekart alapított, amely a fellépésein közvetítette a korai házasság és a szexuális beavatási rituálék elleni üzenetét az embereknek. Azóta a hatáskörébe tartozó területeken rendeleteket adott ki az említett gyakorlatok ellen, elűzte azokat a vezetőket, akik ragaszkodtak a gyerekházasság hagyományához, emellett pedig mintegy kétszáz nőt nevezett ki felelős pozíciókba.

2015-ben törvénnyel tiltotta be a gyerekházasságokat, a házasságkötés korhatárát pedig a korábbi tizenöt évről tizennyolcra emelte. És bár egy kiskapu még így is maradt (szülői engedéllyel továbbra is házasodhatnak gyerekek), intézkedéseinek hála 2019-re több mint 3500 gyerekházasságot érvénytelenítettek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HEAL Inc. (@healforchange) által megosztott bejegyzés

Az újfajta szabályozás ellenére létrejövő gyerekházasságok viszont további problémákat okoznak – ilyenek például a szexuális beavatási táborok

Ezeken a helyeken a fiatal nőket megtanítják arra, hogyan kell szexuálisan kielégíteniük a férfiakat, és megértetik velük, hogy feleségként milyen kötelességek” hárulnak majd rájuk. A hagyományt kusasa fumbi”-nak nevezik, ami annyit tesz: szexuális tisztálkodás. A lányok vagy úgy fejezik be a programot, hogy szexuális kapcsolatot létesítenek az oktatójukkal, vagy szűzen mennek haza – ebben az esetben azonban szüleik arra kényszerítik őket, hogy helyi férfiakkal veszítsék el a szüzességüket.

A kulturális gyakorlat nemcsak a nem kívánt terhességek és a HIV-fertőzöttek számát növeli, de legitimálja a szexuális erőszak és a nemi alapú bántalmazás különböző formáit is.

Amellett, hogy a statisztikák szerint minden tizedik malawi megfertőződik HIV-vel, a koronavírus-járvány során a tinédzserterhességek aránya is tovább emelkedett, a 15 és 19 év közötti lányok 57,2 százaléka szült már.

Kachindamoto nevéhez fűződik annak a szervezetnek a megalapítása is, amely felkutatja a gyermekházasságok áldozatait. A tagok házról házra járnak, hogy kapcsolatba kerüljenek azokkal, akiket gyerekként házasságkötésre kényszerítettek, emiatt pedig később kimaradtak az iskolából. A gyerekházasságok áldozatai számára külön iskolát hozott létre a szervezet, itt 2020-ban a lemorzsolódási arány csupán 6 százalék volt, a részvétel pedig 87 százalékos.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Goldie (@thegoldenagestpauli) által megosztott bejegyzés

A kezdeményezések azért is számítanak kiemelkedőnek, mert országos szinten a lányoknak mindössze 51 százaléka fejezi csak be az általános iskolát. A szervezet tagjai a mentorálási programmal nemcsak az oktatásban való részvételre ösztönzik a lányokat, de a terhességgel, a házassággal és a nők jogaival kapcsolatos kérdésekben is teljes körű tájékoztatást nyújtanak számukra. Annak ellenére, hogy más térségek vezetői mellett a szülők is rendszeresen támadják elvei miatt, Kachindamoto továbbra is kitart – ő ugyanis az edukációban látja a jövő kulcsát. 

Nem is olyan távoli probléma

Bár a gyerekházasságok száma világszerte csökkenni látszik, még mindig rengeteg fiatalt érint a probléma.

Magyarországon a házasságkötéseknek körülbelül három százalékát teszik ki a tizennyolc éves kor előtt köttetett frigyek, az esetek hetvennyolc százalékában pedig fiatalkorú lányokat adnak férjhez.

A Magyarországon hatályos szabályozás szerint a tizenhatodik évüket betöltő fiatalkorúak a gyámhatóság engedélyével házasodhatnak, az eljárás során pedig egyúttal nagykorúvá is nyilvánítják őket.

Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szerint a gyerekházasságok elsősorban a kiskorú lányokra jelentenek veszélyt – az UNICEF szerint mintegy 750 millió nő kötött házasságot kiskorúként, 30 százalékuk 15 évesnél is fiatalabb volt, az UNICEF tavalyi becslése szerint 2030-ig pedig további tízmillió gyerekházasságra kerülhet sor világszerte.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube

Mózes Zsófi