1. Na de ki is ez az ukrán kutyus?

Patron, a Jack Russell terrier egy két és fél éves aknakereső kutya, aki a háború kitörése óta több mint kétszáz aknát kutatott fel, amit az orosz csapatok hagytak hátra. Mondani sem kell, hány életet mentett meg azzal, hogy kiszagolta a rejtett robbanóeszközöket. Patron óriási népszerűségnek örvend a háború sújtotta országban, Ukrajna ellenállásának egyik szimbólumává vált a helyiek szemében.

Justin Trudeau kanadai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtapsolja Patront, 2022. május 8-án – Forrás: Getty Images / Alexey Furman

2. A magyar négylábú ikon

Ha már hős kutyáknál tartunk, nem hagyhatjuk le a listáról Mancsot. A németjuhász a legismertebb magyar mentőkutya, több mint száz ember életét mentette meg pályafutása során. 2006-ban meghalt ugyan, emlékét továbbra is őrzik olyan alkotások, mint a hőstetteiről szóló, 2014-es Mancs című film vagy a miskolci szobor, ami őt ábrázolja szaglászás közben.

Mancs bronzszobra a Szinva partján – Forrás: Wikipédia

3. Az Oscar-díj-gyanús alakítás

Marad a négy láb, ezek azonban már egy csüngőhasú malachoz tartoznak. Lulu, amit háziállatként tartott gazdája, alaposan meghálálta a törődést. Amikor ugyanis 1998-ban a gazdája, Jo Ann Altsman szívrohamot kapott, Lulu nem tétovázott, kiszaladt a házból, kifeküdt az útra és halottnak tettette magát. Majd, amint megtalálta egy férfi, felugrott, és bevezette az idegent a lakásba, jelezvén, hogy a gazdájának segítségre van szüksége. A férfi azonnal hívta a mentőket, ezzel Lulu megmentette Altsman életét.

4. Tengeri a tengeri ellen

Van, amikor onnan érkezik a segítség, ahonnan nem is gondolnád. Ez történt Todd Endrisszel is, akit szörfözés közben támadott meg egy cápa. Az egyik lábát már csontig átharapta, amikor is egy delfinekből álló csoport jelent meg a szörfös körül, közé és a cápa közé úszva pedig megakadályozták a további támadást. Ezzel a kvázi védőfallal pedig azt is lehetővé tették a férfi számára, hogy biztonságos helyre ússzon, ahol a barátja ki tudta emelni a vízből.

Ha nem jönnek a delfinek, Edris valószínűleg sosem jutott volna el a kórházba.

5. „Mama, baba”

A víz után irány a levegő, következzék egy történet arról, miért is érdemes megtanítani a papagájokat beszélni. Legalábbis Megan Howard biztosan nem bánta meg, hogy szárnyas kedvence, Willie tud néhány szót, ugyanis ezzel mentette meg a kisgyerek életét, akire a nő vigyázott. Howard néhány percre felügyelet nélkül hagyta a gyereket reggeli közben, de ez már elég volt arra, hogy megtörténjen a baj: a kislány fuldokolni kezdett az ételtől, Willie pedig, ami ott volt vele a szobában és érzékelte, hogy baj van, elkezdett csapkodni a szárnyával, és ezt kiabálta: „Mama, baby”. Megan erre beszaladt a szobába, és Heimlich-fogással segített a fuldokló kislányon. A papagájt az eset után kitüntették.

Willie, a papagáj – Forrás: YouTube

6. A farm, ahol élünk

Egy amerikai farmernek 2014-ben majdnem az életébe került a napi rutinnak számító fejés. A nőt egy felbőszült tehén támadta meg, ami védeni próbálta a borját. A farmer a földre esett, a 600 kilós állat pedig rugdosta. Végül a lova, Kerry mentette meg, ami odaszaladt hozzá, és arrébb lökdöste a tehenet annyira, hogy a nő felállhasson és elszaladhasson. A gazda kisebb sérülésekkel megúszta az esetet, Kerry pedig extra adag almát és répát kapott aznap este. 

7. Kölcsönös életmentés 

Az alábbi történetet ajánlom mindenkinek, aki szerint a macskák önző dögök: Amy Jung életét aznap mentette meg cicája, amikor örökbe fogadta. Pudding csak néhány órája volt a nő lakásában, amikor észrevette, hogy új gazdája (aki 1-es típusú cukorbeteg volt) rosszul lett. A cica a nő ölébe ugrott és elkezdte pofozgatni az arcát, de a nőnek nem volt annyi ereje, hogy segítséget hívjon. Ám Pudding felszaladt Jung fiának a szobájába és felébresztette, aki így elláthatta az édesanyját.

8. Anyai ösztönök

1996-ban egy kisfiú átesett a brookfieldi állatkert egyik korlátján, egyenesen a gorillák közé. Óriási szerencséje volt, ugyanis egy mamagorilla is volt odalent, ami odaszaladt a fiúhoz, és az ölében vitte a gondozók elé, közben pedig sajátjaként védte a többi felbőszült gorillától.

9. Nyuszi, hopp

Simon Steggall a cicás nőhöz hasonlóan szintén a diabétesze miatt vesztette el az eszméletét, az ő életét azonban a nyuszija, Dory mentette meg. Miután elájult, a nyúl a férfi mellkasára ugrott, és hangosan vakarózva és ugrándozva igyekezett felhívni a feleség figyelmét a helyzetre. Sikerrel járt, a nő, miután észrevette az ugráló nyuszit, már hívta is a mentőket. 

10. Az állatok királya

Egy 12 éves etióp kislány nem mindennapi testőröket kapott, amikor négy férfi elrabolta, hogy kényszerházasságra lépjen egyikükkel. A menekülés közben szembe találták magukat egy csapat oroszlánnal, a négy férfi elmenekült, az oroszlánok pedig nem bántották, hanem addig őrizték a kislányt, amíg a rendőrök rá nem találtak. Majd, mint akik jól végezték dolgukat, visszamentek az erdőbe.

Dián Dóri

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / STR / NurPhoto