Esti mese helyett tőzsdei jelentések

Henrietta Howland Robinson néven született 1834. november 21-én, a Massachusetts állambeli New Bedfordban, Edward Mott Robinson és Abby Howland lányaként. A nagypapa révén óriási bálnavadász flottával büszkélkedhettek, és a kínai kereskedelemből is profitáltak. Mivel Hetty öccse csecsemőkorában meghalt, így hamar világossá vált, hogy a kislány lesz az örökös. Ezért a nagyapja és az édesapja is azon voltak, hogy pénzügyileg hamar kikupálják, mivel pedig az édesanyja állandóan betegeskedett, így főként a férfiakra maradt a nevelése. Esti mesék helyett Hetty tőzsdei jelentéseket hallgatott.

Hatévesen már gazdasági lapokat olvasott, tizenhárom évesen pedig már ő vezette a családi könyvelést, a legjobb üzleti iskolákba járt.

Hetty Green korán ráérzett a pénzcsinálás művészetére. Húszévesen az apja egy halom gyönyörű és drága ruhát vásárolt neki, hogy ezzel is támogassa a férjkeresést, de a lánya gyorsan túladott a ruhákon, majd az így szerzett pénzből államkötvényeket vásárolt. Hetty mindössze harmincéves volt, amikor apja halála után körülbelül hatmillió dollár értékű vagyon (mai értéken több mint százmillió dollár) hullott az ölébe. Amikor pedig a nagynénjétől – az ígéretek ellenére – csak apróságokat örökölt, perre vitte az ügyet, és a végrendelet-hamisítástól sem riadt vissza. Hetty igazi zsugori, pénzhajhász ember hírében állt.

Forrás: Getty Images/Hulton Archive

Aki szerencsés az üzletben, szerencsétlen a szerelemben

Később hozzáment Edward Henry Green vermonti üzletemberhez, de megegyezés szerint a pénzügyeiket külön kezelték. Furcsa páros voltak, ugyanis Green selyemmel és teával kereskedett, Hettyvel ellentétben szeretett nagy lábon élni, igazi hedonista volt. Amikor a saját vagyonát elherdálta, eladott néhányat a felesége holmijai közül, aki erre válaszként a két közös gyerekükkel, Neddel és Sylviával együtt otthagyta férjét, és Brooklynba költözött egy olcsó apartmanba. Hetty a Chemical Bank egyik irodájában létesített egy üzletet, ahol a vagyona gyarapításával foglalkozott, kidolgozta az érték befektetésének stratégiáját, ami a világ leggazdagabb nőjévé tette. Ingatlanokba, kötvényekbe, vasutakba és bányákba fektetett, azt az egyszerű elvet követte, hogy olcsón vásárolt, drágán árusított, és gazdasági válságok idején is megőrizte a hidegvérét.

Jó érzékkel húzott hasznot mások szerencsétlenségéből, elképesztő kölcsönöket adott, és akár egész városokat tartott sakkban hiteleivel.

1907-ben ő mentette meg New York Cityt a csődtől, amikor a bankok nem akartak segélyt adni a városnak. Jó kérdés, hogy a Wall Street boszorkánya gúnynév azért ragadt-e rá, mert elképesztő érzékkel állt helyt a férfiak uralta pénzügyi világban, vagy mert rengeteg furcsaság volt rá jellemző.

Lányával, Sylviával – Forrás: Getty Images/Hulton Archive

A világ leggazdagabb nőjeként ő volt a legfukarabb is

Ahogy pénzügyi sikerei révén egyre híresebbé vált, legendás – általa a kvéker gyökereivel magyarázott – fukarsága is egyre inkább szóbeszéd tárgya lett. Hiába volt milliomos, állandóan ócska, fekete ruhában járt, amelyet csak a koszos részeken tisztíttatott meg időnként, hogy spóroljon a mosodai költségeken, és csak akkor cserélte le, amikor már végleg elrongyosodott. Olcsó, puritán lakásokban élt, nem használt meleg vizet, és állandóan költözött, hogy az adóellenőrök ne akadhassanak a nyomára. Állítólag kizárólag zabkását és olcsó pitéket látták enni, a leghajmeresztőbb legenda azonban az, hogy fiát egy lábtörés után a szegényeknek fenntartott ingyenklinikára vitte, de mivel felismerték, pénzt kértek a kezelésért. Vagyis csak kértek volna, Hetty ugyanis azt felelte, hogy akkor majd meggyógyul magától.

A fia lábát végül amputálni kellett.

Hetty Green nyolvcanegy éves korában halt meg, 1916. július 3-án, azaz éppen ma százöt éve. Vagyona akkoriban száz- és kétszázmillió dollár közé volt tehető, mai értéken ez nagyságrendileg 2,4–4,8 milliárd (!) dollár körül mozogna. És mi történt ezzel az óriási vagyonnal? A sors iróniája, hogy miután Hetty fia, Ned is elhunyt 1936-ban, örökségének rá eső része is a húgára, Sylviára szállt, aki végrendeletében a teljes vagyonát jótékonysági célra ajánlotta fel, így az 1951-ben bekövetkező halála után akkori értéken megközelítőleg félmilliárd dollárt osztottak szét iskolák, kórházak és tudományos műhelyek között.

Krajnyik Cintia

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/ullstein bild/ullstein bild