Egy 2017-es felmérés szerint – összehasonlítva más európai országokkal – sajnos jóval kevesebbet mozogtak, mint a kontinens többi lakói, finoman szólva sem tartoztunk a legfittebb népek közé, sőt. Rettentően le vagyunk maradva a lakossági szabadidős sporttevékenységek terén, olyannyira az utolsók között kullogunk, hogy csak Portugália és Horvátország van mögöttünk a „tornasorban”, mindenki más beelőzött. Itthon tehát viszonylag kevesen vannak, akik munka mellett még rendszeres mozgással is vigyáznak az egészségükre. Van, aki azonban ebben nem a szomorú adatokat, hanem inkább a teljesítendő kihívást látja: „Ebben óriási feladat rejlik” – állítja optimistán Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

„Bár úgy tűnik, az elmúlt időben némi javuló tendencia figyelhető meg, de azért bőven van még hová fejlődnünk.” 

Persze a fittség hiánya sok mindennel összefügg, megélhetési kérdésekkel (azaz, ha valakinek reggeltől estig robotolnia kell a megélhetésért, nem biztos, hogy a futócipőt fogja magára felrántani a harmadik műszak végén), de kapcsolatban áll a megszokásokkal, a táplálkozással, életmóddal is. Ezzel együtt, ha megnézzük a nagy sporteseményekre jelentkezők számát, az évről évre biztató növekedést mutat. „A szabadidősport most már szövetségbe is rendeződött, mi a GeoGo-val ötpróba folyamatként igyekszünk a legszélesebb körben összefogni azokat az embereket, akik szívesen mozognak munka mellett, a rendszerünk így most már 25.000 tagot számlál, de más közösségek is több ezer taggal bírnak, szóval határozottan érezhető egyfajta javulás. Egyre kreatívabb is a társadalom, főleg a városban lakók, akiknek kevesebb lehetőségük van a szabadtéri mozgásra a belvárosi részeken. Ezért mi is egyre több sportágat hozunk be az ötpróbába, ami így már persze már csak a nevében maradt ötpróba (ahogy ’78 óta hívják)” – meséli Gergő.

Az elmúlt egy év kihívásai, a bezártság, a stressz levezetésére való igény sokakban felébresztette a kültéri mozgásformákra való vágyat. „Sokkal több ember kezdett el kirándulni, ami nagyon örvendetes, hiszen ez a legkevesebb sérülésveszéllyel járó mozgásforma, és ehhez tényleg nem kell komolyabb sportolói előélet vagy speciális izomzat, felszerelés.

Viszont már egy laza, két-három órás túrával is lehet kalóriát égetni, átmozgatni a tagokat, arról nem is beszélve, hogy tényleg üdítő kikapcsolódás, főleg a négy fal közé szorult elme számára.”

– biztat Gergő mindenkit arra, hogy húzzon túracipőt, és vágjon bele a kirándulásba. 

De ezen kívül a futásra is egyre többen adják a fejüket, illetve a kerékpárosok száma is jelentősen megnőtt. Futni tényleg egyszerűnek tűnik, hiszen az ember csak kilép az ajtón és már mehet is, azonban két dolgot még így is érdemes szem előtt tartani. Első körben mindenképp megéri beruházni egy jó futócipőre. „Ne valami utcai sportcipőszerűségben futkározzunk öt-hat kilométereket, mert nagyon hamar tönkremehet a bokánk, a sarkunk, a térdünk, a derekunk” – figyelmeztet Gergő.

Képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Jenny Hill

Emellett nem szabad megspórolni a bemelegítést sem előtte, illetve a lenyújtást utána, ezzel a körülbelül kétszer öt perc odafigyeléssel sok sérüléstől óvhatjuk meg magunkat. Kerékpár esetében az eszköz árát illetően szinte nincs felső határ, de ahogy a cipőnél, itt sem kell természetesen megvenni a legkomolyabb árfekvésű dolgokat, tíz-húsz kilométert simán le lehet tekerni a legegyszerűbb bringán is, ne az anyagiak jelentsenek akadályt, ha már megszületett bennünk a vágy a mozgásra. Gergő elárulta, ő alapvetően „biciklipárti”, hiszen ez a mozgásforma jobban kíméli a térdet, de a világ is jobban kinyílik a hosszabb táv során, több dolgot is megnézhetünk egy tekerős kiránduláson.

Az ötpróba futónagykövetként ő azonban a futásban is fejlesztette magát, hét kilométereket már nagyon jól le tud nyomni, a félmaratonoknak azonban még nem menne neki. „Ez egy nagyon fontos felhívásom mindenki felé, aki mozog:

bárki kezdi el, családanya, fogyókúrázó, életmódváltó, nem kell megfelelni senki másnak, csakis saját magunknak. Szintről szintre, a magunk ütemében haladjunk!

Nagyon nagy veszélye van annak, ha valaki egyáltalán nem sportol, de majdnem ugyanilyen kockázatos, ha valaki nem a saját szintjének megfelelő mozgást végez. Nem kell eszement teljesítményekbe belehajszolni magunkat, azt viszont érdemes szem előtt tartani: ami ma eszementnek tűnik, egy év múlva már abszolút teljesíthető! Van erre jópár inspiráló példánk, olyan emberek, akik életükben nem sportoltak, az első háromszáz méteres kocogásba szinte belefulladtak, most azonban maratonokat futkároznak, az ötpróba rendszerben pedig többszáz pontot gyűjtöttek össze. Óriásit fejlődik az emberi szervezet, az agy segítségével a test sok mindenre képes, de érdemes megtartani a lépcsőfokokat.”

Gergőék a GeoGo virtuális programban ezt a három mozgásformát (futás, kerékpározás, túrázás) bővítették az evezős sportokkal, kajakkal, kenuval, SUP-pal, sárkányhajóval, amihez ők is igyekeznek egyre több lehetőséget biztosítani, akár saját szervezésű programokon keresztül is. A Dunán, Balatonnál, Rábán, Szamoson, Körösön, Rábcán, Tiszán, a Tisza-tavon, Velencei-tónál is vannak népszerű túraútvonalak, ahol ötpróba pontokat is lehet gyűjteni.

A GeoGo csapata a covidhelyzet ellen úgy harcolt, hogy a közel 10.000 felhasználót a pályák teljesítésére bíztatták (jelenleg többszáz pálya közül válogathatunk), ahol virtuálisan ugyan, de lehet ötpróba pontokat is gyűjteni (az online pontgyűjtés egyébként még mindig tart, egészen május végéig, akkor zárul le a ’17-21-es olimpiai időszak, hogy aztán azonnal újra is induljon a következő olimpiáig.

Az így épülő, egymással versengő közösség pedig egymást is motiválja a mozgásra azon felül, hogy tippeket is megoszthatnak online sporttársaikkal.

„A jó idő megérkezésével pedig valóban beindult a kültéri mozgásra vágyók aktivitása, az egyik legutóbbi hétvégén egyszerre körülbelül ezeregyszázan geogóztak különböző helyszíneken, aminek én személy szerint nagyon örülök.”

Fiala Borcsa

Kiemelt kép: Erdélyi Gábor