Érett felnőttek kerestetnek!

Van egy kedves barátom, aki ha utazni megy, már két nappal korábban becsomagol mindent a bőröndjeibe – így, többes számban, ő ugyanis szeret abszolút biztosra menni, ezért egyetlen táska számára semmire sem elég. Van nála minden „Jézuskától géppuskáig”: utazós vasaló, mini patika minden eshetőségre felkészülve a hasmenéstől a székrekedésig, különféle összetételű és fazonú sapkák, hogy az időjárás változásától függően akár ötfokonként fejfedőt válthasson, titkos hasitasi, amiben a pénzét gondosan az inge alatt hordhatja, a zsebtolvajokat kicselezendő – és még sorolhatnám. 

Én sokáig pontosan az ő ellentéte voltam. Volt, hogy indulás előtt öt perccel dobáltam be mindent az első táskába, ami a kezembe akadt, nap/darab bugyi, póló alapon, épp, ami rám hullott a szekrényből, az esetleges meglepetésekre pedig egyáltalán nem készültem föl. Persze, hiszen legtöbbször vagy a fent említett barátommal, vagy egy hozzá hasonló praktikus és felkészült személlyel utaztam, így megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy vészhelyzet esetén az ő készleteikre hagyatkozzam, békeidőben pedig kigúnyolhassam őket, amiért, mint a csiga, szinte magukkal hurcolták az egész házukat.

Idővel azonban muszáj volt, hogy az én fejem lágya is benőjön, egyrészt, mert közben anyuka lettem, gyerekekkel pedig kész orosz rulett felkészületlenül nekivágni akár a közeli játszótérnek is, másrészt, mert balga hajadonkorom óta ért annyi kellemetlenség utazás közben, hogy ezeket úgy rettegjem, mint ördög a szenteltvizet.

A jelenlegi bizonytalan helyzet pedig, amibe a világjárvány belehajított minket, újabb kihívásokkal szolgál: most már tényleg senki nem engedheti meg magának, hogy csak úgy, megfelelő felszerelés és széleskörű tájékozódás nélkül nekivágjon a nagyvilágnak.

Íme, ezekre figyelj oda, ha nem szeretnél a nyaralással egyúttal pórul is járni!

1. Tájékozódás mindenekelőtt!

Ember tervez, isten meg mostanság inkább csak röhög a markába, gondolom. Mert hiába foglaltad le a görögországi szállást őszre, vetted meg a belépőt a szerbiai fesztiválra, simán lehet, hogy az utolsó pillanatban bedől a terv, és visszamondanak minden foglalást (ahogy az amúgy meg is történt ezen esetekben). Így hát nem lehet megúszni, hogy az ember folyamatosan az események ütőerén tartsa az ujját, és figyelje, a környező országokban miként alakul a járványhelyzet, ki épp milyen színű listán van, kötelező két hét karanténba kell-e vonulni, amint hazaértél vagy úgy fogsz átcsusszanni a határon, mint kés a vajban. ITT meg tudod nézni, hogy az adott országban mire számíthatsz, amennyiben mindenképp külföldi vakációban gondolkozol. 

2. Négy keréken, kötött pályán

Azonban az sem egy elvetendő ötlet, ha idén lemondasz a külföldről, és ha már így alakult, kihasználod a helyzetet arra, hogy felfedezd Magyarországot. Hiszen itthon is rengeteg csodálatos hely van, a vakációzós helyszínek abszolút nem merülnek ki a Balatonnál és a Velencei-tónál. Filákovity Radojka kolléganőm például ITT már összegyűjtött tíz fantasztikus belföldi tavat, ahol átvészelheted a kánikulát anélkül, hogy hatalmas tömegekkel kellene összezsúfolódni egy homokos tengerparton. Utazásra, közlekedésre pedig most valóban az a legbiztosabb, ha kevesen ültök egy légtérben, így ha teheted, inkább a családi autóval vágj neki az útnak. De mehetsz vonattal is, szerintem az is roppant hangulatos, és biztonságos is, a MÁV közleménye szerint ugyanis a vagonokat naponta fertőtlenítik, illetve több szerelvényt is indítanak, hogy biztosítva legyen a 30 százalékos kihasználtság, így betartható az előírt másfél méteres védőtávolság is.

3. Introvertált álomnyaralás

Ha eddig leginkább nagyvárosokba vezettek a nyaralásaid, idén (vagy legalábbis addig, amíg nem nyújtják tálcán a megbízható COVID-védelmet és ellenszert), gondolkodj úgy, mint egy mizantróp introvertált: minél távolabb a nyüzsgő tömegtől!

Nem most van itt az ideje, hogy bevesd magadat London szövevényes metrórendszerébe, kiálld a szomszéd kerületig kígyózó sort a Sagrada Familiához vagy odatüremkedj Mona Lisa (amúgy a valóságban meglepően kicsi és üvegfalú) képéhez. Helyette inkább az eldugottabb helyeket keresgéld, avagy légy a Dafke Igazi Egyéniség! Bringás túra szigorúan az ellenkező irányba, mint mindenki más, zsákfalvak, erdőmélyi kulcsosházak, kihalt vidéki kúriák, a központtól távolabb eső mellékutcák – ki tudja, lehet, hogy épp most fogod felfedezni azt a szuper, helyi és barátságos kis eldugott éttermet az ősz hajú, barátságos nénivel, aki az ükanyja receptje szerint főz, amiről aztán a következő harminc évben fogsz mindenkinek meghatottan mesélni.

4. Biztonságos kicsi fészkek 

A párszobás vendégházakkal, pici apartmanokkal, kiadó lakásokkal, vagy akár a kisebb, családias hotelekkel most sokkal jobban jársz, mint a gigantikus szállodakomplexumokkal (főleg, hogy most már azt is tudjuk, milyen szélsebesen terjed a vírus a svédasztalos étkezések során). Arról nem is beszélve, hogy ezzel a döntéseddel a helyi gazdaságot is élénkíted, illetve segítesz valakinek megvalósítani és fenntartani az álmát!

Ha pedig mégis egy nagyobb wellness-szállodában kapcsolódnál ki, és tennéd túl magadat az elmúlt hónapok bizonytalansága okozta stresszen, akkor

érdemes olyan helyszínt keresned, ahol fel van tüntetve, milyen preventív lépéseket tesz meg a hotel a biztonságod érdekében – például tesznek-e ki kézfertőtlenítőket, milyen gyakorisággal takarítják a közös tereket, sporteszközöket, viselnek-e maszkot a szálloda alkalmazottai, illetve odafigyelnek-e arra, hogy a közösségi távolságtartás megoldható legyen. 

5. Túlélő-felszerelés

Az úti csomagba érdemes ezúttal kicsit felkészültebben pakolni – végy csak példát a fent említett barátomról! A tűző nap ellen sildes sapka, naptej, napszemüveg is kell, de az elmaradhatatlan fertőtlenítő és maszk is mindenképp legyen nálad. Még ha nem is mindenütt kötelező, vagy szemmel láthatólag a helyeik kezdik lazábbra venni a figurát, biztosan nem fog ártani, ha te továbbra is magadon tartod az arcmaszkot. Esténként pedig forró vízben mosd ki, és alaposan szárítsd is meg. 

A maszk miatt persze főleg külföldön a helyiekkel való kommunikáció némiképp problémás lehet.

Eddig, ha nem beszélted a nyelvet, maximum kézzel-lábbal, szélesen artikulálva elmagyaráztad, a mimika azonban most megmarad az asztalfióknak, vagyis úgy járunk vele, mint a zuhanyban a flakonba énekelt slágerekkel: hiába tátogod, kacsingatod, csücsöríted le zseniálisan a „hogy kell a pályaudvarra eljutni” kérdést üzbégül a helyi lakosnak a zsákfalu egyirányú utcájában, ha az arcod előtt feszülő maszktól a másik ebből semmit nem észlel.

Sebaj, hisz telefon van nálad, ugye? Akkor feltétlenül csomagolj mellé egy power bankot is, úgy nem kell azon aggódnod, hogy a navigáció kellős közepén lemerül, és te örökre ott ragadsz a hegytetőn.

Nyilvánvalóan gyanús lenne, hogy nem én írtam ezt a cikket, ha nem tenném a végére hozzá: jó, ha van a hátizsákodban újratölthető vizespalack, energiaszelet és gyümölcszselé is

– így nem kell a tömeggel sodródnod, ha hirtelen rád tör a farkaséhség városnézés közben, hanem van időd megtalálni a kevésbé zsúfolt, eldugottabb éttermeket, kávézókat.

Fiala Borcsa