Csordultig tele a közösségi média jógavideókkal, élő közvetítésekkel, és tanácsokkal az otthoni gyakorláshoz. Mivel az oktatók is otthon vannak, rengeteg idejük és energiájuk van, és persze örülnek a hirtelen támadt érdeklődésnek a jógás tartalmak iránt. Szeretnék megtartani a gyakorlóik figyelmét, hogy amikor újranyitnak a stúdiók, ne kelljen nulláról kezdeni. A gyakorlók pedig falják az értékes és kevésbé értékes tartalmakat, keresgélnek, új oktatókkal ismerkednek, gyakorolnak, rajonganak, ahogyan az várható volt a karanténba vonulás általánossá válásával. 

Minden fél örül, hogy a rossz hírek után/között van valami értékes, reményt adó, valami, ami stabilitást és megnyugvást hoz, még ha csak a gyakorlás idejére is. 

A jóga oldja a szorongást, ami sokaknál a legnagyobb probléma jelenleg, egyúttal segíti az immunrendszer működését, és még fitten is tart.

Ráadásul az egyik legpraktikusabb mozgásforma az otthoni gyakorláshoz: kis hely kell hozzá, kevés eszköz, szinte nulla tapasztalattal is el lehet kezdeni, és kis odafigyeléssel számos kiválóan képzett oktatót találhatunk, akiktől tényleg rengeteget lehet tanulni még így videóról is. 

Nemcsak teljes jógaórák vannak ingyen, hanem minitanfolyamok, vezetett relaxáció és meditáció, de még komoly szakmai webináriumokat is találhatunk. Persze sok a gyengébb minőségű produkció, hiszen egyfelől nincs mindenki felkészülve technikailag, másfelől pedig a kezdő oktatók mindig a leglelkesebbek. Azonban mindenkin érezni a jó szándékot, és bizonyára sokan vannak, akik egy kevésbé tapasztalt oktatótól is rengeteget tudnak tanulni.

A kérdés csak az, hogy vajon meddig fog kitartani ez a lelkesedés akár a gyakorlók, akár a jógaoktatók részéről. 

Az első pár napban rekordszámú új rajongó jelent meg a közösségi oldalakon és csoportokban, és sokan voltak, akik utaltak kisebb-nagyobb összegeket, önként felhasználták a meglévő bérletüket az online gyakorláshoz, vagy egyéb formában fejezték ki a támogatásukat. Az oktatók persze minden felajánlásnak örülnek, hiszen minden lelkesedésük mellett ők is aggódnak a stúdiójukért és a saját megélhetésükért. 

Ahogy telnek majd a hetek, bizonyára sok gyakorló veszít a kezdeti lendületből, csökkennek a hozzájárulások, és az oktatók közül is sokan kifulladnak, hiszen nem olyan könnyű napról napra újabb és újabb kreatív tartalmat előállítani. Persze lesznek, akik ügyesebbek ebben, kitartóbbak, vagy csak anyagilag erősebbek, ők minden bizonnyal kihúzzák valahogy. 

A jógaoktatás sosem azokat vonzotta, akiknek az anyagiak a legfontosabbak, így a legtöbben nincsenek felkészülve arra, hogy több hétig, hónapig finanszírozzák a megélhetésüket, rezsijüket, még ha ez talán most valamelyest mérséklődött is. 

Várhatóan számos tehetséges jógaoktató lesz kénytelen más munkát keresni a jógaoktatás helyett vagy mellett, és lesznek jógastúdiók, amik minden igyekezet ellenére sem tudják átvészelni ezt az időszakot. 

Mit tehetsz azért, hogy a karantén után ismét a kedvenc stúdiódban, a kedvenc oktatóddal jógázhass? Először is: gyakorolj! Persze elsősorban magad miatt, de azért is, hogy érezzék az oktatók, hogy van értelme az erőfeszítéseiknek. Ha látják, hogy a videókat százak nézik, és olvassák a kommenteket, abból erőt meríthetnek. Másodszor pedig lehetőségeidhez mérten támogasd őket: akár minden egyes óráért, amit velük gyakorolsz, akár havi fix vagy egyszeri nagyobb összeggel. 

Igen, mindenkinek nehéz időszak ez, de meg kell értened, hogy ha ingyen használod a munkájuk eredményét, akkor egyszer csak megfogyatkoznak a videók, eltünedeznek az oktatók, és sokkal kevesebb stúdióból válogathatsz majd, amikor újra megnyithatnak. Meg kell becsülni a munkájukat, mert ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan egészségesen vészelhessük át a karantént. Persze az egészségügyben dolgozók most az igazi hősök, ez nem is kérdés, de amíg ők a betegekkel foglalkoznak, a jógaoktatók az egészségeseknek nyújtanak felbecsülhetetlen támogatást. 

Meggyőződésem, hogy most a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetsz magadért.

Ui.: A fentiek természetesen mindenféle egyéb mozgásformára egyaránt érvényesek… 

Németh Gergő

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images