1. A csönd hangjai

KURTÁG GYÖRGY: FIN DE PARTIE (A JÁTSZMA VÉGE) – MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2020. április 10., 19.00

Másfél évvel a világpremier után, végre a saját hazájában is próféta lehet Kurtág György. Hét (!) évig tartott, amíg első operáját megírta a világhírű zeneszerző. ITT olvasható egy Beckett-kutató bejegyzése arról, milyen komolyan és mélyen foglalkozott a dráma szövegével Kurtág, mielőtt elénk tárta volna művét, amelynek világpremierjét a milánói Scalában tartották.

Komolyan jelzi a sikert, hogy az előadás után nyolc percig zengett az ováció.

Mi is ugyanabban a szereposztásban láthatjuk a budapesti premiert, amelyet a milánói, majd később az amszterdami publikum is élvezhetett. A zajos közönségsiker mellett a szakmai sem maradt el: az International Opera Awards egyik legrangosabb díját nyerte el a Játszma vége a világpremier kategóriájában.

Kurtág György - Fotó: Posztós János

Az Óbudai Danubia Zenekar a mester iránymutatása szerint kíséri majd a Müpában az énekeseket, tehát biztosak lehetünk abban, hogy hamisítatlan Kurtág-élményben lehet részünk.

Szünet nélkül játsszák az operát, a francia nyelvű előadás szövegét feliratozva követhetjük végig.

„Vége, vége van, közeledik a vég, esetleg vége lesz.” Így kezdődik Beckett drámája. A legnehezebb dolog lehet kiindulni a végből, de Kurtágnak még ez is sikerül.

Igazi kulturális kuriózum, valódi zenei csemege, szerintem vidd el a zeneértő barátaidat az április 10-i premierre! 

2. Családtörténet és világzene

MAKÁM: MAMILULA

Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2020. április 14., 20.00

A Makám muzsikája annyira jellegzetes, hogy már az első hangok után lehet tudni, kik zenélnek. Pedig a több mint harminc év alatt nagyon sokan gazdagították tudásukkal és zenei világukkal a Makámot, amely mindvégig az egyik legnyitottabb társaság volt és maradt, és amelyet a kezdetektől Krulik Zoltán tartott össze. Csodás, saját birodalmat teremtenek a világzenei örökségből, miközben a modern hangzásban a jazz és magyar folklór is fontos szerepet kap. Kiváló énekesek társultak hozzájuk, hiszen Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Lázár Erika is énekelt náluk.

Makám - Fotó: Krulik Marcell

Ezen az estén Krulik Zoltán szövegei alapján megelevenedik az elmúlt majd’ hetven év családmitológiája, és a XX. század történései.

A sűrű zenei anyagot a különböző korszakokra jellemző fotók is színesítik majd. Igazi összművészeti eseményre készülhetünk hát, és neves vendégfellépőkre.

Ez a varázslatosnak ígérkező este éppúgy érdekes lehet a nagyszülőknek, ahogy az unokáknak is. Nagyon fontos, hogy elmeséljük a következő generációnak a saját történeteinket, a koncert tehát remek alkalmat ad arra, hogy megnyissuk magunkban a múltat, és továbbadhassuk a jövőnek.

3. A test esendősége

TESTKÉP
A Budapest FotóFesztivál kortárs magyar fotókiállítása

Kiscelli Múzeum
2020. április 3., 18.00.

Nem csupán koncerteket ajánlok figyelmetekbe, hanem egy igazán izgalmasnak ígérkező kiállítást is, mely a Budapest FotóFesztivál keretében mutatja meg, hogyan látja és láttatja a kortárs fotográfia a testet napjainkban. A testkultusz talán soha nem volt még ennyire fókuszban, hiszen a közösségi oldalak és a reklámok folyton azt sugallják, hogy csak az lehet sikeres és boldog, akinek tökéletes a teste.

Irtó fontosnak tartom, hogy beszélgessünk a kamaszainkkal, fiainkkal és lányainkkal erről a kérdésről, hogy mindez mit jelent a mindennapokban, micsoda torzulásokat okoz a lélekben a tökéletes test hajszolása, és mennyi hazug elvárás nehezíti az életünket emiatt.

A kiállítás majdnem két hónapig lesz látható, és bár jegyet még nem tudtok rá venni, azt majd csak a helyszínen kaphattok, de készíthettek saját kezűleg egy vicces vouchert a karácsonyfa alá. Ne felejtsétek el tavaszig ezt a programot, ami amellett, hogy az egész családot összehozza, remek apropót ad arra, hogy őszintén beszélgessetek ezekről a fontos társadalmi kérdésekről!

Fotó: Kiss Emese

Kurátorok: Somosi Rita – művészettörténész, Szarka Klára – fotótörténész

A kiállítás megtekinthető április 4. és május 31. között.

4. Tangó a csarnokban

MÁRIÁK VÁROSA – BEMUTATÓ
Astor Piazzolla María de Buenos Aires című operája nyomán

Rákóczi téri Vásárcsarnok
2020. április 17., 20.00

Miklósa Erika - Fotó: Emmer László

Astor Piazzola villámgyorsan világhírt szerzett tangóoperájával, melyet már számtalan formában feldolgoztak, de így, ahogy most, még biztos, hogy sosem! Piazzola zenéje által megelevenedik bennünk a főszereplő, María drámai bolyongása és magánya a nagyvárosban, de ahhoz, hogy minden érzékszervünket megmozgassa a történet, most a különleges helyszín és a tánc, valamint Miklósa Erika éneklése is hozzájárul. Duda Éva Társulatának tagjai tánccal elevenítik meg a környezetet, a Mezítlábas Zenészek kamarazenekara pedig élőben muzsikál. A rendező, Novák Péter is részt vesz az előadásban, Miklósa Erika mellett pedig Debreczeny Csaba jelenik meg rengeteg szerepben.

A mozgalmas, színes, húsba vágó előadás az összes érzékükre kihat, utána biztosan felpezsdülve örülhetünk a tavasznak. 

Inkább a felnőtt rokonságra érdemes gondolni, ha azon töröd a fejed, kinek volna jó ajándék ez az előadás, de szerintem te se hagyd ki!

5. Pillangónagyasszony

KRISTINE OPOLAIS ÁRIAKONCERTJE

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2020. április 13., 19.30

Kristine Opolais - Fotó: Tatyana Vlasova

Kristine Opolais amellett, hogy gyönyörű, és eszelősen jól énekel, néhány év alatt világhírt szerzett bevállalós akcióival.

Például képes volt arra is, hogy két szerepben debütáljon összesen tizennyolc óra különbséggel. Őrült sikert aratott ezzel is, ahogy mindennel.

Különösen Puccini hősnőivel tud azonosulni, ha akkoriban élt volna, valószínűleg a mester egyik múzsájává vált volna. A világhírű szopránt minden nevesebb operaház tárt karokkal várja. A Müpába most főként itáliai mesterek áriáit hozza el. Természetesen az Un bel dì vedremo is hallható lesz, amit Maria Callas oly szívet tépően énekelt, de Kristinének sincs oka szégyenkezni.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez csupán a nagymamák, nagypapák számára lehet kiváló ajándék, én nagyon szívesen elvinném erre az estre a kamaszaimat is. Fontos, hogy a klasszikus zenéket kortárs énekesek előadásában is meghallgathassuk.

Both Gabi