– 

A döntés felelőssége

Nemcsak a szerelemmel, a válással kapcsolatban is sokféle illúziója van az embereknek.

Sokan nincsenek tisztában azzal, amikor dühből, bosszúból vagy más indokkal belevágnak egy válásba, mit jelent majd praktikusan végigcsinálni egy bírósági peres eljárást (mennyi idő, pénz, energia…).

A következményekről is sokan hajlamosak megfeledkezni a vita és az igazságkeresés hevében. Pedig vannak tények, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azt például, hogy amennyiben közös gyerekek vannak, akkor még hosszú évekig akár, szoros kapcsolatot kell tartani a másikkal, egyeztetni vele az aktuális kérdéseket – de ez lehetetlen úgy, ha háború dúl a két fél között. Az egész család érdekében fontos lenne, hogy a lehetőségekhez képest mihamarabb megszülessen a béke.  

Sok országban már régóta működik a mediáció intézménye. Itthon még mindig kevesen ismerik és veszik igénybe annak ellenére, hogy több mint tizenöt éve hatályban van a közvetítői eljárásról szóló törvény.

Mi az a mediáció, és miben segíthet egy válás során?

A mediáció (közvetítői eljárás) célja, hogy segítséget nyújtson a polgári jogviták bíróságon kívüli rendezésében.

Váláskor el kell varrni a közös szálakat, hogy mindenki új életet tudjon kezdeni. A mediáció rengeteget segíthet abban, hogy a közös ügyek emberi módon rendeződjenek, és ezzel megteremtődjön az együttműködés lehetősége.

Elmérgesedett helyzetek

Sok esetben a „válótársak” egyáltalán nem kommunikálnak egymással, noha esetleg még mindig egy fedél alatt élnek. Az évek alatt mindenkiben felhalmozódtak a sérelmek. A beszélgetési kísérletek rendre veszekedésbe torkollnak, már nincs bizalom a másik iránt, csak a düh és a tehetetlenség. Érzik, és egyre biztosabban tudják, hogy az együtt már nem fog működni. Jellemzően ez az a pont, amikor meg kéne egyezni a mindenki számára életbevágó kérdésekben (gyerekek, vagyon, tartásdíj, lakáshasználat, stb.). Ebben a kiélezett helyzetben elég egyetlen rosszul sikerült kijelentés, és az addig csak elviselhetetlennek tűnő helyzet állóháborúvá alakul.

Ha valamit nehezen visel az emberi lélek, az a bizonytalanság, a függő helyzetek.

A válás tipikusan egy ilyen szituáció. Ha túl soká tart, felemészti az embert.

Sokan beszámolnak arról, hogy az évek óta tartó válási folyamatba szinte már beleőrültek, és csak árnyékuk régi önmaguknak. Nem jó ez senkinek.

A mediáció nagy előnye, hogy segítségével ez a bizonytalan állapot jelentősen lerövidíthető. Sokszor a mediációs folyamat megkezdésétől számított egy-két héten belül születik valamiféle megállapodás a felek között!

Megegyezés – a mediátor segít

Az a tapasztalatom, hogy a felek sokszor pár ezer forint miatt ugranak egymás torkának. A háttérben persze mindig rengeteg egyéb sérelem áll.

A válás egy komplex, érzelmekkel teli folyamat, amiben minden összefügg mindennel.

A párok ezen kívül gyakran lehetetlen feladat elé állítják magukat azzal, hogy a válás gondolatának megfogalmazódása után lehetőleg néhány nap alatt mindent szeretnének elrendezni.

A mediátor ezt természetesen nem tudja biztosítani számukra, de amennyire csak lehet, megkönnyítheti a folyamatot. Segíthet megállapodásra jutni a mindkettőjüket érintő lényeges kérdésekben, hogy kulturált módon tudják lezárni addigi közös életüket.

A mediátor célja ráébreszteni a feleket arra, hogy igenis tudnak együttműködni, és van más út, mint a pereskedés. Időt, helyet és nyugodt körülményeket biztosít ahhoz, hogy egy elfogulatlan harmadik személy (a mediátor) bevonásával átbeszélhessék a vitás témákat.

Segít megérteni, mire van szüksége a másiknak. Segít mindenki számára elfogadható és élhető megoldásokat találni.

Tévhitek a válás kapcsán

Egy megromlott kapcsolatban, válás előtt állva, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a másik csak ártani szeretne nekünk, életcélja, hogy minket ellehetetlenítsen. Nekünk, mediátoroknak ugyanakkor az a tapasztalatunk, hogy az esetek 90 százalékában mindkét fél szeretné békésen lezárni a házasságot (de lehet, hogy még nem látja, hogyan).

Sokan azt gondolják, a volt párjuk a rosszakarójuk – az esetek nagy részében viszont kiderül, hogy ez egyáltalán nincs így.

Egy másik jellegzetes tévhit: sok nő alaptalanul fél attól, hogy nem tud megélni egyedül – pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy az esetek 70 százalékában a férfiak hajlandók támogatni őket.

Általánosságban is jellemző, hogy a váló felekben rengeteg prekoncepció él a másikkal szemben, szinte mindenki pontosan tudni véli, hogy a másik miről mit gondol, és milyen helyzetre hogyan fog reagálni – ám sokszor tévednek!

Gyakori a mediációban, hogy a nők sírnak, a férfiak pedig indulatosan beszélnek egy-egy nehezebb témáról. A nők a férfiak haragjától, kiabálásától tartva, olykor nem is mernek bizonyos témákról beszélni, ami nagy baj.

Máskor viszont a nők azok, akik szinte „megeszik reggelire” a férjüket. Ezekben az esetekben hasznos lehet a mediátor jelenléte, aki kiegyenlíti az erőviszonyokat arra az időre, amíg a húsba vágó kérdéseket megbeszélik.

Miért működik a mediáció?

A párok támogatást kapnak, sosem hergelést! A cél: megtanulni együttműködni. A mediáció sokat segíthet abban, hogy az alaptalan, valótlan félelmek egy részét legalább eloszlassa.

Egyértelmű a folyamat elejétől, hogy mindkettőjük ugyanannyira fontos, tehát senki nem söpörheti le az asztalról a másik problémáit, erre mi, mediátorok vagyunk a garancia.

Az egyik alapszabály, hogy mindenkinek végig kell hallgatnia a másikat, ami otthon sokszor nem történik meg, mert például valaki elkezdi minősítgetni a másikat, vagy a sérelmeit sorolja véget nem érően, és közben egyetlen fontos kérdés megoldásához sem kerülnek közelebb.

A megoldatlan, rendezetlen emberi kapcsolatok mindenkit felemésztenek belülről, ez pedig iszonyatos teher a mindennapokban.

Azon dolgozunk, hogy megtanuljanak szót érteni a felek, és betartsanak kölcsönösen pár szabályt, ne tegyenek olyat, amiről tudják, hogy a másiknak fáj.

Vannak, akik egy évek óta elmérgesedett kapcsolattal érkeznek, ám mégis szeretnék valahogy emberi módon rendezni a közös dolgaikat. Az elején leginkább „villámhárító” a mediátor.

Gyakran már nem is állnak egymással szóba a párok, így az elején külön-külön zajlanak a megbeszélések, heteken át. Itt mindenki elmondja, hogy milyen jó, hogy nem egymást kell nyúzniuk azokkal a kérdésekkel, amiket eddig sem tudtak megbeszélni. Úgy érzik, hogy végre egy kis levegőhöz jutnak.

Volt olyan esetem, amikor egy gyermeket érintő kapcsolattartási vitát rendhagyó módon úgy oldottak meg a szülők, hogy vettek egy lakást, amiben a gyermek állandóan ott lakott, és a szülők váltották egymást mellette. A rengeteg ötletelést és elvetett javaslatot követően, ezzel a – talán másoknak bizarrnak tűnő – megoldással mindketten nagyon elégedettek voltak, és elmondásuk szerint a gyermek is kiegyensúlyozott maradt.

Fontos tudni, hogy a mediáció után sokszor öt-hat hónap telik el, mire kimondják a válást. Ez alatt az idő alatt persze sok minden történik a párokkal. Életszerű, és előfordul, hogy a mediáció és a megállapodás aláírása után valaki elbizonytalanodik, vagy újabb súrlódások vannak a párok között, úgy érzik, nem tudják tartani, amiben megállapodtak. Ilyenkor a mediátor segít a feleknek abban, hogy fenntartsák a megbeszéltek kereteket.

Kulisszatitkok a praxisból

A felek egy 140 centiméter átmérőjű körasztalnál ülnek, ezzel is azt üzenjük nekik, hogy senkinek sem fontosabb az igénye a másikénál, és senki nincs fölérendelt szerepben. A méret annyiban lényeges, hogy mindenki kellő távolságra ül a másiktól ahhoz, hogy ne érezze úgy, a személyes terét sértik.

Mindig van üdítő és valami sütemény az asztalon, mert éhesen sokkal ingerlékenyebbek az emberek, ezáltal kevésbé nyitottak arra, hogy befogadják a másik elképzelését. Nem gondolnánk, de ilyen apróságok is számítanak egy megállapodás létrejötténél.

A mediátor mindig nyílt kérdéseket tesz föl (tehát olyat nem, amire igen vagy nem a válasz) – ezzel a zárkózottabb, magukba fordulni hajlamos ügyfeleket segítjük, hogy meg tudjon nyílni, és végre megérthessük, mi miért történik. 

 Dr. Farkas Dorottya

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ PeopleImages