1. Tedd fel a kérdést: mit szeretsz a legjobban?

Az egyik új vendégemmel melegítettünk épp be az otthoni edzésprogramja betanítása előtt, amikor rám nézett, és könyörgő tekintettel azt mondta: „kérlek szépen, ne kelljen az otthoni futópadon túl sokat gyalogolnom, mert azzal ki lehet kergetni a világból! Megcsinálom, ha muszáj, de nagyon fogok szenvedni.” Nevetve mondtam neki, hogy „ha te ezt utálod, akkor szó sem lehet róla, hogy része legyen az edzésprogramodnak”. Hiszen a cél az, hogy együtt megtaláljuk azt az edzéscélnak leginkább megfelelő mozgásformát, amit te a legeslegjobban élvezel. Mert az lesz az, aminek már a gondolata is lelkesít, így sokkal nagyobb esély van arra, hogy nem blicceled el az edzést.

Vagyis az első feladat: Gondold át, hogy milyen típusú mozgás okozott örömöt neked, amikor sportoltál?

Egyedül, a barátnőddel, kiscsoportban... vagy sok ember között szeretsz edzeni? A szabadtéri edzések rajongója vagy, esetleg egy teremben érzed magad nagyobb biztonságban? Utálsz futni, lábrázást kapsz az uszoda látványától? Akkor eszedbe se jusson a futás vagy az úszás! Imádsz táncolni? Irány egy jó kis táncos óra vagy egy salsa-klub!

2. Tervezz négy hétre előre!

C. Szabó Helga coach, az időmenedzselés egyik remek szakembere három pici gyereket nevel férjével. Helga állítja, hogy a siker érdekében legalább négy hetet meg kell próbálnunk előre átlátni, és betervezni az edzéseink pontos idejét. Mivel kisgyerekesként mindig vannak nem tervezhető élethelyzetek, váratlan fordulatok, szükséges „válságtervvel” is készülni. Üljünk le a családdal, mielőtt belekezdünk a rendszeres edzésekbe, és beszéljük meg velük, ki vállalja át például a gyerekek fuvarozását azokon a reggeleken, amikor mi sportolunk, illetve hogy ki helyettesít minket, ha az edzésidőnk alatt történne bármi. „Legyenek sablonmegoldások” – javasolja a szakember – „hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni és ötletelni, mert annak garantáltan az lesz a vége, hogy (a most még) a prioritási listánk legalján álló sportot fogjuk elhalasztani. Természetesen a sablonmegoldások sem működnek mindig, de ha felkészültek vagyunk, sokkal kevesebb meglepetés ér bennünket.”

3. Legyenek fix időpontjaid az edzésre!

„Amikor elkészíted négy hétre előre a tervezett időbeosztást, konkrétan jelöld ki az edzések időpontját, és írd is be a naptáradba. Ehhez még akkor is ragaszkodj, ha otthon edzel. Válaszd ki a legreálisabb időpontot, amikor a legkevesebb esélye van annak, hogy valami közbejön. Ha azt mondod, hogy például hétfőn, szerdán és pénteken kilenc és tíz óra között edzel, akkor utána igazítsd ehhez a további programokat. Ha otthonról dolgozol, jó választás lehet a kora délutáni edzés, amikor a szellemi munkára talán kevésbé érzed alkalmasnak magad, az edzés viszont új lendületet adhat” – javasolja saját tapasztalata alapján Helga.

Ha hétköznap csak heti kétszer tudsz sportolni, akkor nyugodtan iktass be egy hétvégi családi sportprogramot, amikor közösen mozogtok.

Az egyik vendégemnek így került be a fiával közös vasárnapi táncos videójáték a heti edzésprogramjába.

4. Találj egy edzőtársat!

A férfiak nagyon jól csinálják, amikor a haverokkal focizni járnak vagy a legjobb barátjukkal teniszeznek. Ilyenkor ugyanis a többiek miatt sem teheted meg azt, hogy valamire hivatkozva lemondod az edzést, hiszen akkor cserben hagyod őket. Beszéld meg a barátnőddel, a tesóddal vagy az anyukáddal, hogy mostantól együtt fogtok sportolni. Nekik is jót tesz, minőségi időt tölthettek együtt, és a te elszántságodat is erősíteni fogja.

5. Sok kicsi sokra megy!

Ne becsüld alá a „nem-belehalós” mozgást! Ha van kutyátok, akkor vállald magadra a reggeli és esti sétákat, fokozatosan még a kocogásra is átállhattok, persze csak akkor, ha szívesen futsz a szabadban, és nincs semmilyen olyan mozgásszervi vagy más egészségügyi problémád, ami a futás ellen szól.

De egy jó kis intenzív, tempós sétával is simán elérheted a zsírégető pulzuszónádat, akkor viszont már a napi kétszer 30-60 perccel is látványos eredményeket érhetsz el.

Kússz-mássz a gyerekekkel, szervezzetek közös családi sportos programokat, menjetek kirándulni, bringázni a hétvégén: rengeteget számít!

6. Ne feledd: az életmódváltás önismereti út is egyben!

Ahhoz, hogy sikeres lehess az életmódváltásban, ismerned kell magad.

Mielőtt nekiülsz tervezni, szánj időt arra is, hogy átgondold: hol buktak el a korábbi próbálkozásaid, miért szánsz nehezebben időt saját magadra, mi gátol, és mi segít abban, hogy ezúttal valóban sikerüljön?

Milyen típus vagy: megrémítenek a nagy célok, vagy ellenkezőleg: csak azok motiválnak? Már az első egy-két hétben is folyamatosan veregesd vállon magad! Vezess gondolatnaplót az edzés- és táplálkozásnapló mellett, írd le, miért vagy elégedett magaddal, milyen apró sikereket értél el. Így az edzés nemcsak az izmaidat, hanem az önbecsülésedet is megerősíti, és pár hét múltán azon kapod magad, hogy egyre előkelőbb helyre kerül az életed prioritási listáján a mozgás.

 

Prónay-Zakar Gina

edző, életmód-tanácsadó

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/diego_cervo