1. Előzetes tervezés

Mindig megfogadom, bár egyelőre még nem igazán sikerült megvalósítani: jó, ha már tavasszal megtervezzük, hogy ki mikor „tart igényt” a gyerekekre – ha van nagyszülői segítség, hasznos velük is egyeztetni. A mi családunkban a nagyszülők egy része még dolgozik, így megbeszéltük azt is, hogy mikor vegyenek ki szabadságot.

2. Előtakarékosság

Amikor már körvonalazódnak a programok, tegyél félre minden hónapban egy keveset, így nem az üdülés befizetésének napján szembesülsz azzal, hogy nincs elég pénz a számládon!

3. Barátnőzés

Ha van olyan – szintén egyedülálló – barátod, barátnőd, akinek a gyerekei a tiéddel egykorúak, és még jóban is vannak egymással, érdemes együtt nekivágni a nyaralásnak. Így a gyerekeknek is lesz társaságuk, és te is ki tudsz kapcsolódni, amíg a másik vigyáz a csemetére.

4. A szálláshely kiválasztása

Mielőtt választanál, mérlegeld, hogy a kényelmet vagy a praktikumot helyezed-e előtérbe? A szálloda mindig drágább, viszont az egyik legnagyobb előnye, hogy ott biztosan nem kell főzni, így több idő jut a pihenésre. Ha viszont azzal csökkented a költségeket, hogy házat bérelsz, kalkuláld bele az olyan kiadásokat, mint a rendszeres vásárlás, pékség- és cukrászdalátogatások. A teljesen önellátó életmód hátránya, hogy az ebédet és a vacsorát is neked kell elkészíteni.

Amikor először mentem egyedül nyaralni a gyerekeimmel, aggódtam, hogy mi lesz, ha nem kapnak minden nap többfogásos meleg ebédet. Aztán rájöttem, hogy ezt el kell engedni.

Inkább egyetek paradicsomos, sajtos és egyéb tésztát vagy paprikás krumplit, cserébe több időt tölthettek együtt! Biztos, hogy nem fognak reklamálni az étel minőségéért, viszont imádják majd, hogy egész nap együtt lehettek.

5. Repülő vagy autó?

Fontos, milyen közlekedési eszközt választasz az úticél megközelítésére. Nem biztos, hogy megéri befizetni egy távoli, csak repülővel megközelíthető üdülőhelyre. Nekem még felnőtt kísérettel is nehézkes a reptéri macera, hát még egyedül...

6. Nem megyünk messzire

A korábbi tapasztalataimból kiindulva, kocsival sem mennék nagyon messzire, emlékszem, amikor a hátsó ülésen a gyerekülések közé préselődve próbáltam szórakoztatni a két hullafáradt, kínjukban üvöltő gyereket, miközben a szintén hullafáradt apuka igyekezett az útra koncentrálni. Nem tudom, mi lenne, ha ugyanezt úgy adnák elő, hogy a volán mögött ülve kellene nyugtatgatnom őket.

7. Biztonsági játékos

Marad tehát a belföldi út, könnyen megközelíthető helyszínekkel, bérelhető házikókkal, lehetőleg a közelben néhány ismerőssel, és gyerekekkel nyaraló baráttal.

8. Low budget

A nyaralás anyagi oldala sem elhanyagolható, hisz attól függetlenül, hogy csak egy szülővel vannak a kölkök, még ugyanúgy kérnek ebédet, fagyit, kürtőskalácsot, lángost, valamint be akarnak menni a strandra és egyéb más helyekre. Úgyhogy erre időben el kell kezdeni spórolni, mert ha már nyaralunk, a gyereknek semmit sem szabad(na) éreznie abból, hogy kicsit szűkösebb lett a költségvetés.

9. Pihenj!

Amikor az apuka viszi nyaralni a gyerekeket, használj ki minden időt a pihenésre! Aludj sokáig, beszélj meg találkozót a barátnőkkel, menj el kiállításokra, moziba, olvass, egyszóval élvezd a rád szakadt szabadságot!

Neked is jár az a pár napnyi szünet. Oké, arra is készülj föl, hogy iszonyatosan hiányozni fognak, és néha nyomorultul érzed  majd magad a szabadságtól, de...

...mindenkinek jó, ha egy kipihent anyukát kapnak vissza a hazatérő gyerekek. Amiatt pedig végképp ne stresszelj, ha apuka sokkal drágább nyaralást szervez a gyerekeknek, mert az élményeket nem pénzben mérik!

10. Ne zavard össze a gyerekek lelkivilágát!

A futótársam mesélte, hogy együtt töltött egy hetet egy olyan párral, akik ugyan elváltak, és mégis minden nyáron egy-két hetet együtt nyaralnak gyerekestül, és nagyon élvezik. Én egyelőre nem tudnám elképzelni, hogy újra négyesben nyaraljunk, és szerintem a gyerekek sem értenék, sőt... úgy érzem, hogy össze is zavarnánk a lelkivilágukat.

+1 Minden nehézség ellenére... igenis klassz egyedül nyaralni a gyerekekkel!

Nagy kihívás, de egyben jó érzés tudni, hogy egymásra vagytok utalva, emiatt intenzívebben telik el az együtt töltött idő. Utána picit fel is lélegezhetsz, amikor apuka csinálja mindezt – szintén egyedül –, te pedig kipihenheted magad, és felkészülhetsz az év maradék, kevésbé pihentető időszakára is.

Szász Eszter

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Talita Nicolielo