Hogy miért is jó gyalogolni? Ezekért!  

1. Fiatalon tart

A napi rendszerességgel beiktatott egy-két óra gyaloglás csökkenti a koleszterinszintet, a túlerőltetés veszélye nélkül „olajozza be” ízületeinket, jótékony hatással van a magas vérnyomásra, a szénhidrát-anyagcserére, javítja a keringést, megfiatalít. Az egyik spanyolországi couchsurfinges házigazdám, a plasenciai orvosnő, Espe kérdezte meg tőlem hosszú gyalogtúrám felénél, hogy tudom-e, hogy hívja a spanyol népnyelv a városokból, falvakból kivezető utakat. Nos, koleszterin-útnak. Ezek a déli népek azon vicceskednek, hogy a helyi háziorvosok mind gyakrabban ajánlják koleszterincsökkentő gyógyszerek helyett az idősebb embereknek azt, hogy szépen gyalogoljanak napi egy órát. És ők így is tesznek: fitt, egyenes hátú, hangosan csacsogó nyugdíjasok rajzanak ki minden reggel a faluból nordic walking botokkal a kezükben, és szélesen mosolyognak a rozzant húszas-harmincas zarándokokra.

2. Fogyaszt

Még mindig sokan hiszik, hogy a fogyáshoz bele kell halni az edzésekbe, de valójában a kezdő, túlsúlyos vendégeim nagy részénél a rendszeres pulzuskontrollált gyaloglás az egyik leghatékonyabb módszer a kilók lassú, ám biztos apasztására. Nem mindegy persze, hogy milyen intenzitással, és milyen technikával gyalogolunk, és az is biztos, hogy egy idő után mindenképp be kell iktatnunk más edzésformákat is.

Kezdetben akár kizárólagosan, később pedig kiegészítő mozgásformaként egészen biztosan beindíthatja a zsírraktárak csökkenését.

3. Egyszerű

Jó, szerintem azok a vendégeim, akik voltak valaha nálam gyaloglóedzésen, most sátáni kacajt hallatnak, de tényleg csak pár dologra kell figyelni. Ebből a legfontosabb a helyes testtartás. Mielőtt elindulnál, rakd rendbe a tartásod. Semmiképp ne lógasd a fejed, hanem kezdj el fejtetővel (nem az álladdal, a fejtetőddel!) felfelé, farokcsonttal pedig lefelé nyújtózni. Ettől azt fogod érezni, hogy magasabb lettél egy picivel, és lehet, hogy így is van. Kiemeled a mellkasod, leengeded a válladat, összezárod a lapockáidat, és behúzod a hasadat, vagyis a köldök alatti izmokat folyamatosan húzod hátra a gerinc irányába. Eddig megvagyunk, most már csak ne felejts el lélegezni! Mondom, hogy egyszerű. Indulásnál rendezd a karjaidat is: kilencven fokban hajlítsd be őket, és mozgasd dinamikusan a törzs mellett. Figyelj arra, hogy ne „kaszálj” (vagyis ne nyújtsd ki, és lógasd közben a karjaidat), illetve: hogy a karok elöl ne keresztezzék egymást, mert ettől a felsőtested folyamatosan forogna, értékes energiákat elvonva a mozgástól. A karok tehát folyamatosan a törzs mellett járnak, hátrafelé dinamikusan lendítve, előrefelé meg lazán visszaengedve. Mostantól csak arra kell figyelni, hogy a fent leírt helyes tartást végig meg is tartsd, ezért időről időre ellenőrizd magad: fej, vállak, mellkas, has, karok, lábak.

4. Kikapcsol

Amikor már mindez rutinná válik, tehát nem kell folyamatosan vizslatni a testtartásodat, onnantól kezdve a gyaloglás kész élvezet. Csak te, a természet, az út, a fák, csicsergő madarak. Jó levegőn vagy, nem ütöd szét az ízületeidet, nem hajtod rommá magadat, mégis sportolsz. Hiszen a megfelelő dinamikájú és technikájú gyaloglás valóban sportnak számít. Haladók nyugodtan megindulhatnak hegynek felfelé is, azt pedig mindenkinek ajánlom, hogy a gyaloglóedzéseket lehetőleg természetben, egyenetlen talajon végezze, mivel ezzel teszi a legjobbat a gerincnek, az idegrendszernek és az egész testnek.

5. Olcsó

A gyalogláshoz egy kényelmes sportcipő tökéletesen megfelelő. Nem kell annyira high-tech felszerelésről gondoskodni, mintha futnál, hiszen ez úgynevezett low-impact mozgásforma, vagyis nincs becsapódás a talajon, így az ízületek védelme érdekében nem kell méregdrága futócipőt beszereznünk. Azért a cipőd legyen kényelmes, legalább egy számmal nagyobb, mint a lábad, és ha tudsz már kialakult mozgásszervi problémáról, akkor érdemes szakorvossal egyeztetni egy esetlegesen ezt korrigáló cipő vagy talpbetét használatáról. Terepen jól jöhet a túrabot használata, a helyes nordic walking technikát néhány alkalom alatt elsajátíthatod egy edzővel. Ha kifejezetten fogyás a célod, akkor jól jöhet egy pulzusmérő óra is, de összességében a gyaloglás minden válfaja pénztárcakímélő sportnak tekinthető.

Prónay-Zakar Gina 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ollyy