Nem szabad elfelejteni: a koffein egy stimuláns

A koffein bevitelével bizonyos folyamatokat fokozunk – nyilván ezért csináljuk (bár én simán imádom a kávét). Gyorsítja az agy és a test közötti információáramlást – a sportolók például ezért is fogyasztják különböző italporok, italok vagy akár tabletta formájában. Fokozza a koncentrációt és a fizikai teljesítőképességet is. A pulzusszám és a légzés is felgyorsulhat a hatására.

Ez nem véletlen, a koffein ugyanis az úgynevezett adenozin nevű vegyületre hat a szervezetünkben, ami azért felelős, hogy lelassítson bizonyos működéseket (például a szívet, veséket, immunrendszert), hogy elfáradjunk és el tudjunk aludni. Az adenozinreceptorok a szervezetben számos sejt külső felületén találhatók, és ezek a sejtek reagálnak a közelükben lévő adenozin változó szintjére, parancsot küldenek a sejt belsejébe, hogy csökkentsék annak aktivitási szintjét. Csakhogy a koffein beelőzi az adenozint, és ezáltal elnyomja a természetes fáradtságreakciót. Ezáltal növeli a fizikai teljesítőképességet, de cserébe nehezebben alszunk el, és egyes kutatások szerint rosszabb az alvásunk minősége is.

A koffein nagyjából 20 perccel a fogyasztás után kezdi el kifejteni a hatását, egy órával a fogyasztás után érjük el a koffeincsúcsot, és nagyjából 3 órával utána szűnik meg a stimuláció.

Miből tudhatjuk, hogy túltoltuk?

A kutatók szerint a koffeintúladagolás valószínűleg inkább étrend-kiegészítő vagy koffeintabletták fogyasztása kapcsán merül fel, kávéból vagy akár energiaitalból nagyon sokat kell elfogyasztani ahhoz, hogy veszélyes hatása legyen.

A legrosszabbal kezdem: a koffeintúladagolás miatti halálozás oka általában a kamrafibrilláció. Ilyenkor a szív alsó kamrái rezegnek, nem pedig rendszeresen összehúzódnak, ami megakadályozza, hogy a szív normálisan verjen, és szívmegállást okoz.

Az éberség, nyugtalanság, kicsit gyorsabb légzés és szaporább pulzus még az általános hatáshoz sorolható. Sokan tapasztalnak fejfájást, illetve azoknál, akiknek „megpörgeti” az emésztő- vagy a kiválasztórendszerét valamilyen módon (vagyis többet kakil, többet pisil a koffein hatására), kiszáradásgyanús állapot is jelentkezhet – így érdemes eleve gondoskodni a folyadékpótlásról (nem véletlenül adnak sok helyen vizet a kávé mellé). Ezek természetesen nem veszélyesek, de rendszeres előfordulásnál kifejezetten károsak lehetnek a szervezetünkre (és a legtöbb tünet a melegben fokozódik).

A súlyosabb koffeintúladagolás tünetei a következők: nagyon gyors vagy szabálytalan szívverés, bizonytalanság, hányinger vagy hányás, mentális zavar, pánikroham. Ha valaki a koffein túladagolásának bármelyik tünetét tapasztalja, orvoshoz kell fordulnia.

A kismértékű koffeintúladagolás valószínűleg gyakori, a halálos nagyon ritka

2018-ban (nemcsak arra az évre, hanem amióta léteznek adatbázisok erre vonatkoztatva) összesen 92 bejelentett halálos kimenetelű koffeintúladagolásos esetről számoltak be. Azóta egy ilyen jellegű hír jelent meg a sajtóban, ott egy mérleghiba okozta a koffeines sportitalpor extrém túladagolását. 

A szervezetre akkor kezd el hatni a koffein, ha a vérbe literenként több mint 15 milligramm jut, a literenként 80-100 milligrammos koncentráció pedig már veszélyes. 

Ehhez viszont gyorsan nagyon sok kávét kell elfogyasztani, hiszen egy átlagembernek 4,5-5,5 liter vére van. 

Miben mennyi koffein van?

Ahhoz, hogy körültekintőbben fogyasszunk, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, miben mennyi koffein van.

Egy kávé átlagosan 70-180 mg koffeint tartalmaz, ami függ a kávé erősségétől, de például a népszerű kávézóláncok óriási tejeskávéiba sokszor 2 presszó is kerül, így egyből duplázódik a koffeintartalom.

A fekete teából egy csészében 40-70 mg, a többi teatípusban kevesebb – de vigyázat, a frissítő és gyakran gyerekek által fogyasztott jegesteaitalok is adagonként 30-40 mg koffeint tartalmaznak.

A kimondottan sportolóknak készült koffeines sportitalok (amiket sokszor porból vagy porokból maguk kevernek ki, így el is lehet rontani az adagolást) vagy tabletták akár 200-300 milligramm koffeintartalommal bírnak adagonként. Vannak koffeines energiaszeletek is, ezekben maximum 100 mg a koffein darabonként. 

Az üdítőként kínált energiaitalokban is lehet egészen sok (akár 2-300 mg) a koffein, de a Magyarországon népszerű márkák esetében inkább 100-120 körül mozog. 

A kólában is van koffein, nagyjából 25-30 milligramm, 3 dl-ben.

Néhány hónapja törvényjavaslatot nyújtottak be, hogy 18 év alatt ne vásárolhassanak energiaitalt a gyerekek, erről egyelőre nincs további hír. Dr. Zacher Gábor korábban nyilatkozott arról, hogy az energiaital és az alkohol keverése nagyon veszélyes lehet. 

A végzetes kimenetelű eseteket megnézve, meg néhány összeadást elvégezve, azok vannak a durva koffeintúladagolás szempontjából veszélyben, akik sportolás miatt fogyasztanak ilyen típusú, teljesítménynövelésben segítő italokat, a hétköznapi koffein túltolásában pedig azok érintettek, akik esetleg csak koffeintartalmú üdítőket, italokat isznak egész nap. 

Az átlagos napi ajánlás ugyanis maximum 400 mg/nap, ez három erős kávénak felel meg, és ahogy korábban végigvettük a felszívódást, célszerű legalább 3 órát várni két koffeintartalmú ital (vagy bármi) fogyasztása között.

Ti hány kávét vagy más koffeines italt isztok egy nap?

További információt ITT és ITT találtok, mindenféle italok és ételek részletes koffeintartalmának pedig ITT és ITT tudtok utánanézni.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Aleksandr Bondar

Tóth Flóra