A gyerekek és a koffeintartalmú italok nem jó párosítás. De miért isszák? Mi a mi felelősségünk szülőként, felnőttként? Fontos elkezdeni erről beszélni, és átgondolni, mit tehetünk. Leginkább azért, hogy látszatintézkedések helyett a valódi problémamegoldás irányába induljunk el. 

Sokszor buliban vagy buli előtt isszák

Az első, és talán legfontosabb azt a kérdést feltenni, hogy mit mond a tudomány. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája 12 éves kor alatt nem ajánlja koffeintartalmú italok fogyasztását. Csak emlékeztetőül: koffein nemcsak a kávéban van, hanem például egyes teákban, a kólában (és más szénsavas italokban), a kakaóban, a matéban és a guaranában, és persze az energiaitalokban is. Ezeket mind távol kellene tartani a gyerekektől. A gyermekorvosok (és nem csak az USA-ban), a 12 éven aluliak kapcsán figyelmeztetnek a kiemelt kockázatokra, majd a kamaszok esetén további veszélyforrásokra. De mik is ezek? 

Az energiaitalokban koffein és egyéb stimulánsok vannak, amelyek élettani hatása a gyerekekre sokkal komolyabb, hiszen ők a felnőttekkel ellentétben nem rendszeres kávéfogyasztók, így nem is alakul ki bennük a koffeinnel kapcsolatos tolerancia. Megnövekedett vérnyomásról, alvási nehézségekről és problémákról szinte minden esetben be lehet számolni. Kamasz gyerekeknél ehhez hozzájárul az is, hogy ők általában a társaság kedvéért is fogyasztják a koffeintartalmú italokat (tehát nem azért, mert ők azt érzik, hogy szükségük lenne rá), illetve ha buliban vagy buli előtt isszák, az nem ritkán alkoholfogyasztással is párosul. Ez pedig további problémákhoz vezet.

Ilyenkor nem a koffein-túladagolás a veszélyes önmagában, hanem hogy a koffeintartalmú ital elnyomja az alkohol hatását, így sokkal többet tudnak inni, aminek egészségi kockázatai igen komolyak, a májkárosodástól a tahikardián át a pszichotikus epizódokig. 

Ritkán szoktunk arról beszélni, hogy a koffeintartalmú italok különösen veszélyesek azokra a gyerekekre nézve, akik figyelemzavarral vagy hiperaktivitással küzdenek, illetve azokra a gyerekekre, akik gyógyszeres kezelésben részesülnek. Náluk ezek az italok be tudnak kavarni a vérnyomásba, a normális szívműködésbe, és átmeneti vagy tartós egészségi problémákhoz vezethetnek. 

A hatékonyság kellékei

Ez már elég félelmetes, azonban még mindig nem tartunk a teljes képnél, ugyanis nemcsak azt a kérdést kell feltenni, hogy mit okoznak a koffeintartalmú italok, és milyen egészségi kockázatuk van, hanem azt is, hogy miért isszák ezt a gyerekek? 

Ezt a kérdést azért is fontos őszintén megválaszolni, mert csak így tudunk jó megoldást találni arra, hogyan tudjuk a gyerekeket megóvni, megvédeni. Merthogy persze, a reklámok meg a könnyű hozzáférhetőség is számít. Viszont nem csak az. 

Évtizedek óta tudjuk, hogy az iskolába járó gyerekek nagy része igazából kóros alváshiányban szenved. A kamasz többségének kifejezetten nehéz és megterhelő a nyolcórás iskolakezdés (a nulladik vagy a mínusz egyedik órákról nem is beszélve).

Azzal is tisztában vagyunk, hogy az a terhelés, aminek egyes gyerekeket kiteszünk, gyakran csak stimulánsokkal menedzselhető.

Az élsport, a tanulmányok, a különórák, a maximális teljesítmény és az elvárások sok esetben csak úgy teljesíthetők a gyerek számára, ha valamivel felpörgeti magát, amikor arra van szükség, és valamivel lenyugtatja, ha az kell. 

A reklámok, a marketing és a felnőttek példája, mintaadó magatartása szerint a kóla, a kávé, az energiaitalok a felnőttség, a társadalmunkban olyannyira csodált hatékonyság kellékei. A reklámokban mindenki vidám, energikus, szép, trendi és boldog, aki ezeket fogyasztja – és mindezek a vágyott érzések olyan könnyen és elég olcsón elérhetők. Minél kevésbé minőségi egy termék, annál olcsóbb – minél többet veszel belőle (előrecsomagolt, több adagos kiszerelés), annál jobban megéri. Ez biznisz. Legalábbis a gyártó oldalán egyértelműen: ő eladni szeretne. Minél többet, minél gyorsabban. Viszont ahogy az eladást növeli, az az „életérzés” vonzóvá tétele. 

De a termékek nem csak „pörgést” ígérnek, teljesítményt meg hatékonyságot, hanem azt is, hogy nem pihenned kell, ha fáradt vagy, hanem beszedned, meginnod, bekapnod valamit, amitől újra erőre kapsz. Ez pedig össztársadalmi probléma. S nemcsak a gyerekekre veszélyes, hanem mindenkire.

Ha a teljesítmény kultusszá válik, a pörgés elvárássá, a pihenés meg feleslegessé, akkor egy olyan társadalmat építünk, amiben az emberek egyre kevésbé fogják jól érezni magukat, miközben egyfolytában olyan dolgokra költik a pénzüket, ami azt ígéri nekik, hogy majd attól jól lesznek. 

A gyerekek utánozzák a felnőtteket és a fiatalokat. Nem csak abban, hogyan fésülik a hajukat és milyen cipőt hordanak. Kísérleteznek a sminkeléssel, a szexszel, a dohányzással, az alkohollal – és persze minden mással is. Tehát a fiatalokra célzott, az ő szerepeltetésükkel eladott termékek lesznek a legvonzóbbak a gyerekeknek. Nem kell ahhoz a törvényi „gyerekreklám” kategóriába esnie egy marketingeszköznek (és a büntetést kockáztatni), hogy a nap végén mégis megérintse és megszólítsa a gyerekeket. De ne legyünk igazságtalanok: ez nem kizárólag a koffeintartalmú italokra igaz, hanem gyakorlatilag minden termékre.  

A gyerekek jóllétét gyilkolja a korai kelés

A koffeintartalmú italok fogyasztása tehát menő, de ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy a gyerekeknek azt a mintát mutatjuk, hogy nemcsak menő, hanem szükséges is, ráadásul ez így van jól. 

Az iskolarendszer nem foglalkozik azzal, hogy a gyerekek (meg a családok) többségének jóllétét gyilkolja a korai kelés – a stimulánsok felébresztenek, ébren tartanak, útnak indítanak. 

Az elvárások magasan vannak, a folyamatos teljesítménykényszerbe nem fér bele betegség, a hormonális ciklusok, esetleges életvezetési válságok, szerelem, családi problémák, válás – a stimulánsok eltompítanak, segítenek túlélni. 

A figyelemzavaros és hiperaktív gyerekek helyzete megfelelő diagnózissal és kezelési tervvel sem könnyű, hát még akkor, ha se a gyerek, se a szülő nincs tisztában azzal, hogy a gyerek iskolai teljesítménnyel, viselkedéssel kapcsolatos nehézségeit mi okozza. A gyerekek gyakran megpróbálják saját magukat „kezelni”, és ha azt veszik észre, hogy egy ital segít nekik jobban funkcionálni, akkor azt inni fogják. 

S végül még egy kegyetlen szempont: minél gazdagabb valaki, annál több ideje van pihenni, és

minél rosszabb jövedelmi viszonyok között él, annál valószínűbb, hogy pihenés és töltődés helyett energiaitallal fogja magát a munkában és magánéletben „formába hozni”.

Ami nyilvánvalóan nem egészséges. Azért sem, mert nagyon könnyű rászokni, és akkor is inni, amikor nem is lenne rá szükség – például egy nyaraláson. 

  

Hozhatunk szabályozást az energiaitalokhoz való hozzáférés korlátozásáról, de ha semmit nem mondunk és nem teszünk az egyéb koffeintartalmú, és igen népszerű termékek kapcsán (például kóla), és ha semmit nem változtatunk azokon a kereteken, amelyek szükségszerűen újratermelik a fáradt, kialvatlan gyerekeket, miközben a pihenéstől mentesítő stimulánsokat népszerűvé és menővé teszik a dolgozó (és mintaadó) felnőttek körében, akkor valójában nem cselekedtünk felelős felnőttként. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Zarina Lukash

Gyurkó Szilvia