8 szégyellni való gasztrobűnöm – Ezeket eszem én nagy titokban
Félig-meddig foodie-ként, egykori főzős tévéműsor szerkesztőjeként, és egészségtudatos anyaként elvileg minden lehetőségem adott, hogy mindig az elérhető legjobbat adjam a gyerekeimnek, és egyem én magam is. A legtöbbször így is van, gyümölcsöt nassolunk, viszonylag kevés feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, figyelünk az arányokra, és általában frissen készült ételt eszünk. De vannak pillanatok és helyzetek, amikor hiába tudom, hogy szemetet eszem, és hiába tehetnék viszonylag könnyen másként, egyszerűen nem tudok ellenállni. Tóth Flóra írása.
–
Töredelmesen bevallom, ezek a leggyakoribb gasztrobűneim:
1. Mikrós popcorn
Elaludtak a gyerekek, vacsora után (nagyjából) kitakarítva a konyha... de úgy ennék valami sós nasit a megérdemelt pohár fröccsöm mellé! Nincs az a pénz, amiért két és fél percnél többet szánok az ügyre, vagy olyan opciót választok, amivel mosatlan edényt generálok. Marad hát a mikrós popcorn. Kicsit biztatom is magam, hogy: „ez legalább nem hizlal annyira”.
2. Energiaital
Tudooom, a zöldtea, a kávé meg a 20 perces beauty sleep, minden jobb, mint az energiaital. DE: az a csodás tuttifrutti íz, az a bizsergető szénsav... ah! Alapvetően is koffeinfüggő vagyok, ráadásul az a teátrálisan kávézó típus, akinek a három és fél éves gyereke azt mondja a kétévesnek reggel: „hagyd anyát, még kávézik!” Mivel a terhesség meg a szoptatás miatt kénytelen voltam felfüggeszteni a mániákus energiaital-imádatomat, utána már nem szoktam vissza a napi két-három dobozra, csak a lelkileg különösen megterhelő pillanatokban pattintok fel egyet. Legutóbb akkor ittam, amikor egyedül vigyáztam három gyermekre (3,5, 2 és 1,3 évesek) egy JÁTSZÓTÉREN.
3. Gyorséttermi sültkrumpli és édes-savanyú szósz
Amikor a(z állítólag cukros) forró krumplit belemártom a kellemesen hűs, műanyag ízű szószba, miközben a mit sem sejtő gyermekeim békésen szunyálnak a hátsó ülésen, és még egy könyv is van nálam, amit összemaszatolhatok vele – az maga a nettó boldogság. Aztán persze rendszeresen felébrednek idő előtt, kinézik a kezemből a jól megérdemelt krumplimat, és még nyávognak is, hogy nincs hozzá ketchup (lásd: következő pont).
4. Ketchup
Ezzel a bűnnel kivételesen nem magamnak szoktam ártani, hanem a rám bízott kiskorúaknak tálalom fel a kevés paradicsom, sok cukor és még több ízfokozó egyesítésével létrehozott piros rémséget. Náluk ugyanis igazi csodaszer: nem szimpatikus a sült zöldséges tészta? Locsoljuk meg ketchuppal! Nem jött be a cukkini tócsni? Lehet rá kenni ketchupot! Minden kaja átcsúszik jó alaposan leöntve piros szósszal. Szerintem még a sütikre is tennének, ha hagynám. De vannak azért előnyei is: ha az ember tart otthon sajtot, háromperces tésztát és ketchupöt, akkor nettó tíz perc alatt varázsolhat tízpontos lakomát minden általam ismert kiskorúnak.
5. Zacskós távol-keleti levesek
Pontosan tudom, hogy annyi közük sincs a távol-kelethez, mint a magyarországi kínai kifőzdéknek, de az extra csípős változat másnaposságra kiváló (egy távoli ismerősömtől hallottam)... egy kis üveges tekintetű tévébámulással kiegészítve. Fontos kiegészítés: ha így kúrálod a macskajajt, mindenképpen használj tálcát, mert másnaposan kanapét sikálni rohadt nagy szívás.
6. Dobozos-tejszínhabos (?) gesztenyepüré
Tudom, hogy csodás gesztenyés édességeket lehet varázsolni szinte pár perc alatt, de mivel az összes velem egy háztartásban élő utálja a gesztenyét, valahogy sosem érzem a leküzdhetetlen késztetést, hogy összedobjak magamnak egy háromszintes gesztenyetortát. Sült gesztenyét még csak-csak vagdosok a saját örömömre, de ez a maximum. Édes gesztenyés cuccokra viszont vágyom, cukrászdába nem járok, az éttermekben elvétve találkozom ilyesmivel, szóval marad a dobozos sz*r, amit minden alkalommal megbánok.
7. Gagyi limonádék
A legtöbb középkategóriás étteremben a limonádé és a „házi” szörp szinte ihatatlanul cukorszirupos, műanyag ízű, és teli van citrommaggal. Ezt a legtöbbször előre is lehet tudni, mivel húszféle van az itallapon, szezontól függetlenül mindenféle, sokszor rémisztő fantázianevekkel. Mégsem tudok jobb alternatívát (ha a fröccs nem opció). Tudom, jó éttermekbe kell csak járni, de ez anyagi- (milliók fájó hiánya), világszemléleti- (ismeretlen izgalmas felfedezések utáni vágy) és élethelyzeti- (két gyerek) okokból sem mindig lehetséges.
8. Kockasajt
Nekem a kockasajt almával és dióval igazi retro érzés, és tudom, hogy még nyomokban sem tartalmaz sajtot, és sokszor nyúlok az eredetvédett érlelt cheddarért vagy a bivalymozzarelláért a boltban – de nem tagadom, beugrik melléjük egy kis doboz brummogó is. Annyira elkap néha a retro fíling, hogy még a gyerekeimnek is adok belőle. Mondjuk, nem nagyon van olyan sajtféle, amit nem próbáltak, beleértve néhány nemespenészes és pasztőrözetlen tejből készült finomságot is.
Tóth Flóra
Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/phasinphoto