Töredelmesen bevallom, ezek a leggyakoribb gasztrobűneim:

1. Mikrós popcorn

Elaludtak a gyerekek, vacsora után (nagyjából) kitakarítva a konyha... de úgy ennék valami sós nasit a megérdemelt pohár fröccsöm mellé! Nincs az a pénz, amiért két és fél percnél többet szánok az ügyre, vagy olyan opciót választok, amivel mosatlan edényt generálok. Marad hát a mikrós popcorn. Kicsit biztatom is magam, hogy: „ez legalább nem hizlal annyira”.

2. Energiaital

Tudooom, a zöldtea, a kávé meg a 20 perces beauty sleep, minden jobb, mint az energiaital. DE: az a csodás tuttifrutti íz, az a bizsergető szénsav... ah! Alapvetően is koffeinfüggő vagyok, ráadásul az a teátrálisan kávézó típus, akinek a három és fél éves gyereke azt mondja a kétévesnek reggel: „hagyd anyát, még kávézik!” Mivel a terhesség meg a szoptatás miatt kénytelen voltam felfüggeszteni a mániákus energiaital-imádatomat, utána már nem szoktam vissza a napi két-három dobozra, csak a lelkileg különösen megterhelő pillanatokban pattintok fel egyet. Legutóbb akkor ittam, amikor egyedül vigyáztam három gyermekre (3,5, 2 és 1,3 évesek) egy JÁTSZÓTÉREN.

3. Gyorséttermi sültkrumpli és édes-savanyú szósz

Amikor a(z állítólag cukros) forró krumplit belemártom a kellemesen hűs, műanyag ízű szószba, miközben a mit sem sejtő gyermekeim békésen szunyálnak a hátsó ülésen, és még egy könyv is van nálam, amit összemaszatolhatok vele – az maga a nettó boldogság. Aztán persze rendszeresen felébrednek idő előtt, kinézik a kezemből a jól megérdemelt krumplimat, és még nyávognak is, hogy nincs hozzá ketchup (lásd: következő pont).

4. Ketchup

Ezzel a bűnnel kivételesen nem magamnak szoktam ártani, hanem a rám bízott kiskorúaknak tálalom fel a kevés paradicsom, sok cukor és még több ízfokozó egyesítésével létrehozott piros rémséget. Náluk ugyanis igazi csodaszer: nem szimpatikus a sült zöldséges tészta? Locsoljuk meg ketchuppal! Nem jött be a cukkini tócsni? Lehet rá kenni ketchupot! Minden kaja átcsúszik jó alaposan leöntve piros szósszal. Szerintem még a sütikre is tennének, ha hagynám. De vannak azért előnyei is: ha az ember tart otthon sajtot, háromperces tésztát és ketchupöt, akkor nettó tíz perc alatt varázsolhat tízpontos lakomát minden általam ismert kiskorúnak.

5. Zacskós távol-keleti levesek

Pontosan tudom, hogy annyi közük sincs a távol-kelethez, mint a magyarországi kínai kifőzdéknek, de az extra csípős változat másnaposságra kiváló (egy távoli ismerősömtől hallottam)... egy kis üveges tekintetű tévébámulással kiegészítve. Fontos kiegészítés: ha így kúrálod a macskajajt, mindenképpen használj tálcát, mert másnaposan kanapét sikálni rohadt nagy szívás.

6. Dobozos-tejszínhabos (?) gesztenyepüré

Tudom, hogy csodás gesztenyés édességeket lehet varázsolni szinte pár perc alatt, de mivel az összes velem egy háztartásban élő utálja a gesztenyét, valahogy sosem érzem a leküzdhetetlen késztetést, hogy összedobjak magamnak egy háromszintes gesztenyetortát. Sült gesztenyét még csak-csak vagdosok a saját örömömre, de ez a maximum. Édes gesztenyés cuccokra viszont vágyom, cukrászdába nem járok, az éttermekben elvétve találkozom ilyesmivel, szóval marad a dobozos sz*r, amit minden alkalommal megbánok.

7. Gagyi limonádék

A legtöbb középkategóriás étteremben a limonádé és a „házi” szörp szinte ihatatlanul cukorszirupos, műanyag ízű, és teli van citrommaggal. Ezt a legtöbbször előre is lehet tudni, mivel húszféle van az itallapon, szezontól függetlenül mindenféle, sokszor rémisztő fantázianevekkel. Mégsem tudok jobb alternatívát (ha a fröccs nem opció). Tudom, jó éttermekbe kell csak járni, de ez anyagi- (milliók fájó hiánya), világszemléleti- (ismeretlen izgalmas felfedezések utáni vágy) és élethelyzeti- (két gyerek) okokból sem mindig lehetséges.

8. Kockasajt

Nekem a kockasajt almával és dióval igazi retro érzés, és tudom, hogy még nyomokban sem tartalmaz sajtot, és sokszor nyúlok az eredetvédett érlelt cheddarért vagy a bivalymozzarelláért a boltban – de nem tagadom, beugrik melléjük egy kis doboz brummogó is. Annyira elkap néha a retro fíling, hogy még a gyerekeimnek is adok belőle. Mondjuk, nem nagyon van olyan sajtféle, amit nem próbáltak, beleértve néhány nemespenészes és pasztőrözetlen tejből készült finomságot is. 

 

Tóth Flóra

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/phasinphoto