Mindenekelőtt érdemes tisztázni: a transznemű és az interszex kifejezés nem ugyanazt jelenti – bár sokan hiszik ezt. Akkor sem azonos jelentésű a két fogalom, ha vannak interszex emberek, akik magukat transzneműnek hiszik, míg egy genetikai vizsgálat vagy egy hasi ultrahang során ki nem derül, esetleg csak felnőttkorukban, hogy nemi jellegük (kromoszómáik, nemi szerveik és/vagy hormonjaik) alapján nem egyértelműen férfiak vagy nők, vagy pedig mindkét nemi kategóriába illenek. (Míg a transzneműek a születéskori biológiai nemüktől eltérő identitással rendelkeznek.)

Fontos tudni azt is, hogy az interszexuális kifejezés kerülendő, ugyanis nem egy szexuális irányultságról van szó. Ugyanez vonatkozik a régebben elterjedt hermafrodita szóra is: bántó és megbélyegző a közösség tagjaira nézve. 

Műtétek, amelyeket nem kellett volna elvégezni 

A közösségi médiában több olyan videó is kering, amelyben interszex fiatalok mesélik el, hogy beleegyezésük nélkül végeztek rajtuk kicsi korukban olyan műtéteket, amelyeknek egészségügyi oka nem volt, inkább csak azért került sor rájuk, hogy egyértelműbben fiúnak vagy lánynak tűnjenek. A szülőknek a mai napig tanácsolják az orvosok, ha interszex gyerekük születik, hogy műttessék meg, mert különben „csúfolni fogják az iskolában”.

Csakhogy ezek a műtétek először is cseppet sem veszélytelenek. Hegesedés, meddőség, a nemi szervet behálózó idegek károsodása, a nemi szervek érzéketlensége, inkontinencia: csak néhány a lehetséges szövődményekből, és akkor a lelki következményekről még nem is beszéltünk.

Az is lehet, hogy a műtét(ek) után a pácienseknek életük végéig hormonokat kell szedniük. Arra pedig, hogy a mesterségesen ki/átalakított szervek megfelelően fognak működni, egyáltalán nincsen garancia.

Ebben a videóban megszólal egy fiatal interszex ember is, aki felnőttként tudta meg, mi mindent műtöttek ki belőle anélkül, hogy beleegyezett volna, vagy egyáltalán tisztában lett volna, valójában miért operálják meg. Ő például felnőttkoráig azt hitte, lány. Nem mondták el neki, hogy csecsemőkorában le nem szállt heréket szedtek ki a hasüregéből, négyévesen pedig a „csiklóját” kisebbítették. Tizenegy éves korában azt hazudták neki, hólyagműtétje lesz, de valójában vaginakorrekciós műtétje volt. Hatalmas traumát jelentett neki, amikor már nagykorúként, az orvosi papírokból megtudta, hogy interszex. Úgy véli – sok sorstársához hasonlóan –, hogy neki kellett volna dönteni arról, el akarja-e végeztetni ezeket a műtéteteket, akarja-e, hogy mindenáron nőt próbáljanak faragni belőle, miközben genetikailag férfi.

Ebben a videóban megszólalnak orvosok is, és azt mondják, csak nagyon ritkán kell mindenképpen megműteni egy interszex újszülöttet. Például ha nem tud távozni a hólyagjából a vizelet, vagy a belső nemi szervei a testen kívül vannak, mintha ki lennének fordítva.

Minden más nemi szerven végzett beavatkozás plasztikai műtétnek minősül. Mégis rendszeresen végeznek ilyet újszülötteken ma is. Akkor is, ha biztonságosan ki lehetne tolni a döntés idejét későbbre, amikor már maga határozhat testének átalakításról.  

Az interszex embereket gyakran érő brutális jogsérelem abból is következhet, hogy az állapotukat rendellenességnek, betegségnek címkézték, amit orvosi beavatkozással helyre kell hozni, hogy legalább külsőségekben a két nem valamelyikébe tartozzanak. Annak ellenére megoperálják, esetleg hormonkezelik őket, hogy a beavatkozásnak az esetek többségében esztétikai oka van, nem az egészségüket szolgálja. Sőt, vannak esetek, amikor egyértelműen kárt okoztak az orvosok az átalakítással, mert például a felnövő fiatal kialakuló identitása eltér attól, amilyen neművé őt tették. Vagy az esztétikai műtétek miatt képtelen örömét lelni a szexben.

Van, amikor felnőttkorban derül ki, hogy interszex valaki

Fontos tudni azt is, hogy az élet különböző időszakaiban válhat láthatóvá az, hogy valaki interszex: születéskor, gyermekkorban, kamaszkorban vagy akár felnőttkorban. Egy interszex gyerek rendelkezhet egyszerre vaginával és mikropénisszel vagy herezacskóval. De fordított eset is lehetséges: a kívülről nőnek látszó ember rendelkezhet férfi belső nemi szervekkel – erre általában a pubertáskori fejlődés elmaradása vagy annak szokatlan lefolyása miatti kivizsgáláskor derül fény.

De előfordulhat az is, hogy az interszex állapotot csak felnőttkorban ismerik fel a meddőség okát kutatva, mert a terméketlenségen kívül semmi jele sincsen.

Hogy hány interszex ember él köztünk, lehetetlen pontosan megmondani. Egyrészt, mert sokféle megnyilvánulása lehet az érintettségnek, másrészt különféle statisztikák léteznek: van, amelyik szerint 200 emberből egy érintett, más források szerint 10000-ből 10–15.

A háttérben húzódó okok sokrétűek. Genetikailag hímnemű magzatban például a férfi nemi hormon csökkent mennyisége vagy teljes hiánya köztes nemi szervek kialakulásához vezethet. Genetikailag nőnemű magzatok esetében akkor történik hasonló, ha a fejlődés során a magzat a férfi nemi hormon magas szintjének van kitéve. Bizonyos génmutációk, kromoszóma-rendellenségek is állhatnak a háttérben. 

A „reparációs” operációt vállaló, avagy elutasító szülőkön óriási a nyomás. Nyilván a legjobbat akarják a gyereküknek, de hogy mi is ez a „legjobb”, azt nagyon nehéz előre megmondani. A higgadt döntést nem könnyíti meg, hogy a születési anyakönyvi kivonatban meg kell jelölni a gyerekek születési nemét, amely 2020-óta nem megváltoztatható a későbbiekben. Viszont egy interszex csecsemőről nem (sem) a környezetének kellene eldönteni, hogy melyik nemhez sorolandó, és annak megfelelően átszabni vagy hormonkezelni őt, hanem ki kellene várni, ő kivé fejlődik (az interszex emberek többsége a férfiakhoz vagy a nőkhöz tartozónak érzi magát, de vannak nem-binárisak is köztük), és szeretné-e az esztétikai műtéteket.

 

Források: egeszsegvonalhatter.huyoutube.com

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Patricio Nahuelhual

Kurucz Adrienn