Az elmúlt években nőtt a nemi úton terjedő fertőzések száma, különösen a szifilisz terjedt robbanásszerűen. A szexuális úton terjedő betegségek növekvő aránya pedig nemcsak rengeteg pénzbe, de emberéletekbe is kerül:

a CDC becslése szerint az Egyesült Államok 2018-ban 1,1 milliárd dollárt költött bakteriális STI-k kezelésére, és 2021-ben 166 csecsemő halt meg a fogamzóképes korú nőket érintő szifiliszjárvány következtében.

Vannak szakemberek, akik szerint, ha megpróbáljuk enyhíteni az egyik közegészségügyi válságot, akkor akaratlanul is egy másikat súlyosbítunk. A doxiciklin, a DoxyPEP egy antibiotikum, az antibiotikum-rezisztencia pedig világszerte komoly probléma: a betegséget okozó baktériumok ellenállóbbá válhatnak a gyakori használat miatt.

A szakértők között azonban egyelőre nincs konszenzus arról, miként lehet egyensúlyt teremteni az antibiotikum-rezisztencia és az STI-fertőzések kockázatai között. 

A szer rövid távon gátat szabhat a nemi úton terjedő betegségek egy részének

Igaz, ez egyelőre csak férfiakkal vagy transz nőkkel közösülő férfiak esetében bizonyított. A doxiciklin PEP a fertőzés megelőzésére szolgál, nem pedig a kezelésére. A módszer ugyanaz, mint az esemény utáni tabletták esetében: ha az érintett személy a védekezés nélküli szexet követő órákban beveszi a gyógyszert, minden olyan baktérium, amely STI-t okozhat, elpusztul, mielőtt beépülne az egyén szervezetébe. A doxiciklin ekként való alkalmazásának alátámasztására szolgáló adatok két klinikai vizsgálatból származnak: az egyiket Franciaországban végezték 2017-ben, a másikat Seattle-ben és San Franciscóban, és idén áprilisban tették közzé az eredményeket.

Mindkét vizsgálat résztvevői olyan férfiak voltak, akik férfiakkal vagy transznemű nőkkel létesítettek szexuális kapcsolatot – ugyanis az ő esetükben a legnagyobb a fertőzés kockázata, egyúttal pedig annak a valószínűsége.

Az amerikai kísérletben HIV-fertőzött és nem fertőzött emberek is részt vettek, míg a francia kísérletben csak olyan embereket vizsgáltak, akik nem voltak fertőzöttek.

A kísérletek résztvevőit véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoport doxiciklin tablettát kapott, és azt az utasítást, hogy a védekezés nélküli szexet követő 24 órán belül vegyenek be belőle kettőt, míg a másik csoport nem kapott semmilyen gyógyszert. A DoxyPEP mindkét kísérletben nagyon hatékonynak bizonyult a bakteriális STI-k csökkentésében: a tabletta a francia kísérletben felére, az amerikai kísérletben pedig kétharmadára csökkentette a fertőzések számát.

Az eredményekből azonban kiderült, hogy a doxiciklin hatékonysága nem azonos minden fertőzés esetében.

Míg a chlamydia és a szifilisz elleni védelem mindkét vizsgálatban erős volt, a Franciaországban végzett kísérlet során a DoxyPEP alig vagy egyáltalán nem nyújtott védelmet gonorrhoeás fertőzés ellen. Az Egyesült Államokban az eredmények jobbak voltak: 55 százalékkal csökkent a gonorrhoeás esetek száma a DoxyPEP-et szedő résztvevők körében. Az eredmények közötti nagy különbség a szakemberek szerint a gonorrhoea doxiciklinnel szembeni rezisztenciájára vezethető vissza.

Bár a doxiciklin nem tökéletes megelőzőszer, sokak számára jelenthet megoldást

„Még ha csak férfiak esetében alkalmaznák is, a DoxyPEP alkalmazása mindenki számára előnyös lenne, aki a nemi úton terjedő betegségek kockázatának van kitéve” – mondta Jeffrey Klausner, a Dél-Kaliforniai Egyetem szexuális úton terjedő fertőzésekre szakosodott orvosa. Szerinte ugyanis így kisebb lenne a valószínűsége a fertőzés továbbadásnak.

Annak ellenére, hogy a tabletta alkalmazásával kapcsolatos hivatalos ajánláson még dolgoznak, a doxiciklin az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság által jóváhagyott gyógyszer, így vannak, akik valamiképpen beszerezték és használják a tablettát.

Amúgy a doxiciklint más területen is használják: nem szexuális úton terjedő fertőzések ellen. A CDC ajánlása szerint alkalmazható kullancscsípés után a Lyme-kór megelőzése érdekében, valamint a leptoszpirózist okozó, baktériumokkal szennyezett vízzel való érintkezés után, amely fertőzés vese- és májkárosodáshoz, bizonyos esetekben pedig halálhoz vezethet.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/  Photographer, Basak Gurbuz Derman

Mózes Zsófi