Minek nevezzelek?

Ironikus, hogy bár az egész világot a szex irányítja, és a tökéletesre szabott női test a XXI. század Szent Grálja, egyetlen normális szavunk sincs a női nemi szervekre. A csúnyája kifejezés sértő, a punci kislányosít, a vagina, a szemérem, a hüvely vagy a vulva túlságosan is orvosi, a pina vulgáris, a többiről meg inkább ne is beszéljünk. Azaz hogy de, beszéljünk róla!

Vaginahagyaték

Kislányként megtanultuk, hogy mosdóhasználatnál idegen helyen a vécére ülni tilos, elölről hátra törlünk, és nem húzogatjuk a szoknyánkat, mert kilátszik a bugyink. 

A menstruációról senki se mondta el, hogy akkor jó, ha van. Helyette jött a vérzés, a „nehéz napok” meg a „havibaj”. Ami, lássuk be, stigmatizál, ráadásul félrevezető, hiszen az időre érkező menzesz éppen azt mutatja, hogy minden rendben odabent. Kell ennél több?! Kell hát, de azért kezdetnek ez sem rossz.

Mire való a vulva?

Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a hüvely két dologra való: szexuálisöröm-szerzésre és gyerekszülésre. Csakhogy ennél jóval többre képes!

Bár kevesen gondolnak bele, a vagina a gyárilag brutálisan erős medencei izomrendszer része, vagyis hozzájárul ahhoz, hogy a belső szervek a napi tevékenységek és az intenzív sport során is stabilan a helyükön maradjanak.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ha minden egészségesen feszes odalent, kellemetlen következmények nélkül bulizhatjuk át a Szigetet, nyaralás alatt naponta többször is szeretkezhetünk és a várandósság szinte csak sétagalopp. Kevésbé szerencsés azonban, ha már vannak tünetek és még rosszabb, ha nem tudjuk, hogy amit tapasztalunk, már tünet.

Gyenge alapok: a medencefenék-gyengeség jelei

A medencefenék-gyengeség hazánkban népbetegségnek számít – és az egyik legnagyobb tabunak is, hiszen ki akar arról csacsogni bármilyen társaságban, hogy egyszerűen képtelen az orgazmusra, nem érzi a partnere nemi szervét szex közben, vagy éppen elcseppen a vizelete, ha túl hosszú a sor a mozi mosdójában?! 

A kiváló minőségű, jó nedvszívó képességű és szagmegkötő tisztasági betétek és inkontinenciabetétek ráadásul egészen sokáig segítenek szőnyeg alá söpörni a problémát. Arról nem is beszélve, hogy mi, nők amúgy is gyakran a „kihordom lábon” hozzáállással igyekszünk kezelni minden betegséget. Azaz inkontinencia vagy általános medencefenék-gyengeség esetén is csak a tünetek felerősödésével, a szülés után vagy a menopauzát követően fordulunk urogynekológus szakorvoshoz.

Minden második nő

Tény: a vizeletvesztési panaszok a 17 év alattiak 17 százalékát és a teljes női lakosság 56 százalékát érintik. Azaz kettőből egy nőnek biztosan akad gondja élete során a medencefenéki izomzat állapotával. Csakhogy

míg a korai helyreállítás viszonylag könnyű – intimtorna, elektrostimuláció, terápiás pesszáriumok, kollagén stb. segítségével –, súlyosabb egészségkárosodás esetén már műtétre is szükség lehet.

Red flag, ha

  • utazás, mozi vagy színház közben kardinális a mosdókérdés. Az rendben van, hogy ha éppen nem lehet, akkor csak azért is mosdóba kell menni. De ha nem bírsz ki két-három órát mosdóhasználat nélkül és megfeszülsz, ha a jelentkező vizelési ingert követő tíz percben nem tudod elengedni magad, érdemes figyelni az esetleges további jeleket!
  • a trambulin, a bicikli vagy az edzés nem a legjobb barátod. Az egészséges medencefenék simán bírja a bungee jumpingot vagy a Balaton-nagykört, a meggyengült gátizom viszont messziről kerülné az ilyen huncutságokat. Ha nem megy az ugrabugra pisilés nélkül, csekkolni kell az alapokat!
  • nem érzed a partneredet, képtelen vagy hüvelyi orgazmusra vagy fájdalmasok az együttlétek. Millió oka lehet annak, miért nem jutsz el a csúcsra, hiába próbálkoztok serényen. Az egyik lehetséges ok azonban az, hogy az izmok tónusa és érzékelése csökkent, ezért hiába minden erőfeszítés és szerelem, először diagnózisra, majd helyreállításra van szükség. Fontos! Ha az együttlétek fájnak, az aktust követően vérzés lép fel vagy partnered bármi oda nem illőt érez a hüvelyben, ne gondolkodj! Irány az orvos!
  • állandóan felfázással vagy méhgyulladással küszködsz. Vannak, akik hajlamosak ezekre a megbetegedésekre, és a diabétesz, a stressz, valamint a személyi higiéné hiányosságai is hozzájárulhatnak a kórképek kialakulásához. De ha rendszeresen kell velük szembenézned, érdemes kivizsgálásra menned! A pangó vizelet, a felázott hüvelybemenet és más „finomságok” kezeletlenül súlyosabb gondokat is okozhatnak.
  • székrekedésed, aranyered van, esetleg a kontrollálhatatlan puki gyakori nálad. A végbél izmai is a medencefenékhez tartoznak, így ha itt probléma jelentkezik, az életmódváltáson és tudatos táplálkozáson, valamint a helyes székelési rutin kialakításán túl szükség lehet egy nagytotálra is! Ami jól zár, az nem szorít feleslegesen, de nem is ereszt!
  • mozgásszegény életmódot élsz, túlsúlyod van, voltál már várandós, illetve szültél. Noha egészen különböző dolgokról beszélünk, valamiben mégis csak hasonlítanak: extrém nyomás helyeződik a medenceövre, ennek hatására a régió vérellátottsága csökkenhet. Ez rövid távon nem feltétlenül okoz problémát, hosszabb távon viszont erősen terheli a szervezetet. A megoldás? Preventív gyógytorna és rendszeres kontroll, hogy idejében felismerd a problémát, mielőtt elhatalmasodna rajtad.
  • te vagy Sporty Spice a barátnőid között. Az intenzív sport szuper, de a futás, a kettlebell, a spinning vagy éppen a kangoo olyan erős megterhelést okoz a medencefenéknek, hogy már néhány év alatt is süllyedéses panaszok alakulhatnak ki. Ezek megelőzéséhez kevés a jó futócipő, meg a jól képzett személyi edző, gyakran van szükség intimtornára is! (Jó hír, hogy a szexnél jobb intim edzés nem létezik, de muszáj kimondani, hogy van, amikor a napi szintű összebújás már nem oldja meg a problémát.)

Amire nem gondoltál: a nők többsége nem tudja, hogy kell pisilni

Fogadjunk, hogy egészen eddig mély meggyőződéssel hitted, tudod, hogyan kell pisilni, és eszedbe se jutott, hogy van „rossz” pisilés is!

Csakhogy van!

Az egészséges pisilés egyik legfontosabb ismérve, hogy ha menni kell, hát menni kell!

Mindegy, hogy visít-e a gyerek, monologizál-e a főnök, rebegtet-e pillát vágyódva a kedves, a vizeletet nem szabad visszatartani, mert az erre tett kísérletek feleslegesen tartják stressz alatt a medencefeneket. Persze huszonöt évesen mindez nem számít. De ha nem vigyázol, ötvenesként már tüsszögni sem mersz majd!

A legtöbben tényleg ott rontjuk el, hogy túl későn megyünk a mosdóba. Nem akkor, amikor először érezzük, hogy pisilni kell, hanem tíz percekkel, vagy akár órákkal később, amikor a hólyagunk már szinte felrobban. Ilyenkor aztán, hogy gyorsítsuk a folyamatot, a dolgok természetes ritmusa helyett enyhe nyomással is rásegítünk az ürítésre. Aprócska mozdulat, szinte észre sem vesszük. Pedig minden ilyen alkalommal egy kicsit kifelé nyomjuk a belső szerveinket, vagyis hosszú távon mi magunk is hozzájárulunk e szervek süllyedéséhez.

Meglepődtél? Így pisilj helyesen!

  • Akkor menj, amikor az inger jelentkezik!
  • A helyes testtartás: talpak a földön, popó a vécén, egyenes a hát.
  • A vizeletet nem kinyomjuk, hanem elengedjük. Lélegezz mélyeket, várd meg, amíg a vizeletsugár magától elindul, és ne sürgesd a folyamatot!
  • A mobilodat hagyd az íróasztalodon! A vécén való hosszas üldögélés egyáltalán nem kedvez a medencefenéknek, a mosdó mégis a modern kor oázisa: rengeteg időt töltünk bent. Hagyd a mobilod odakint, csak kibírsz három percet a telefonod nélkül.
  • Nem lehet elégszer mondani: elölről hátrafelé törölünk, hogy csökkentsük a fertőzések kialakulásának veszélyét.
  • Záróakkord: az alapos kézmosás után egy pohár ízesítés-, cukor- és szénsavmentes vízzel pótold az elvesztett folyadékmennyiséget!

Intim egészség 

Te hogyan tartod tisztán az intim területeket? Mosakodógéllel, illatosított miegymással és nagy-nagy odafigyeléssel dolgozol a tökéletes vulvaélmény kialakításán vagy a jó öreg szappan–víz kombóval teszed ugyanezt? 

A reklámok által sugallt kép ellenére egészséges testműködés esetén nincs szükség hüvelyöblítésre, tejsavbaktériumokra vagy más csodaszerre. (Betegség után azonban nagyon is jól jöhetnek!)

Bőven elég, ha a szeméremdomb, illetve a nagy- és kisajkak területét a hagyományos módon, szappannal és vízzel tartjuk tisztán.



A szakember tanácsa

Ehhez persze az is kell, hogy ismerjük testünk működését, és bátran érintsük meg magunkat. Szarka Alíz gyógytornász azt mondja: „Elengedhetetlen, hogy a nők ismerjék a saját testüket. Hozzám általában már csak akkor jön el valaki, amikor valamilyen problémát diagnosztizáltak nála: vizeletvesztési vagy süllyedéses panaszai, szexuális problémái vannak. Itt aztán kiderül, hogy a pácienseim nagy részének a testtudata hiányos: gyakori, hogy a hölgyek még sosem látták a saját csiklójukat, szeméremajkaikat vagy hüvelybemenetüket. Munkánk során először nem is helyreállításra, hanem önmagunk elfogadására koncentrálunk. Utána már az érdemi feladat is könnyebben megy. Ráadásul intim önismeret, saját vágyaink kitapasztalása és megélése nélkül nem várhatjuk, hogy a partnerünk helyettünk is tudja, mire vágyunk.”

Tapasztalatból mondom, nem nagy buli szorongva feküdni a gyógytornásznál egy szál semmiben a vizsgálóágyon. Az meg egyenesen borzasztó, amikor fél kézzel benned a tested működéséről magyaráz, te meg, hiába tűnik triviálisnak minden, amit mond, nem érted őt. Mégis amikor elkezded megérezni az izmaidat, megérted és megtapasztalod tested működését és ráébredsz, hogy az, amiről azt hitted, örökre így marad, csak állapot: rájössz, hogy újra élsz és lehetsz az a kiteljesedett, teljes értékű nő, aki mindig is lenni akartál.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / RossHelen

WMN szerkesztőség