wmn - phytotec

1. A felfázást a hideg okozza?

Habár a népnyelv felfázásnak hívja a húgyúti betegségeket, voltaképpen a kapcsolat a hideg és a betegség között csak áttételes.

Tehát nem arról van szó, hogy, ha sokáig ücsörgünk a hideg padlón, vagy nem húzunk zoknit, akkor fájdalmassá válik a pisilés.

A lényeg: ha áthűl a testünk, csökken az immunrendszer védekezőképessége, és a kórokozó baktériumok könnyebben el tudnak szaporodni a húgyutak nyálkahártyáján. A hólyagban és a húgycsőben kialakuló gyulladás, hurut azonban nem csak „felfázás” következménye lehet, a hüvelyből illetve a végbélből is átjuthatnak kórokozók – legegyszerűbben szex közben.
 

2. A bacik kívülről jönnek?

A fertőzésért különféle kórokozók lehetnek felelősek, ám leggyakrabban a vastagbélben és a hüvelyflórában található E.coli baktériumok okozzák, melyek átkerülnek a húgycsőbe. Visszatérő gyulladást okozhat, ha a baktériumok megtelepednek a hólyagban, és amikor a nyálkahártya vérbő állapotba kerül – például fűszeres étel elfogyasztása vagy egy forró fürdő után – a gyulladás belobban.
 
3. A partnerek egymástól fertőződnek meg?

Klasszikus értelemben nem nevezhető nemi betegségnek a cystitis, ám a szex előidézheti a húgyúti fertőzés kialakulását, illetve ronthat a helyzeten.

A terhesség, a menopauza, a valamilyen okból bekövetkező ösztrogénszint-csökkenés, például a fogamzásgátló tabletták szedése, a hüvely pH-értékének megváltozása (például tamponhasználat, pesszárium vagy valamilyen krém, zselé hatására) hajlamosít is a megbetegedésre.
 
4. A hólyaghurut női baj?
Nem. Férfiakat is érint. De gyakoribb a nőknél a rövidebb húgycső miatt, amelyen át könnyebben bejutnak a kórokozók a hólyagba.
 
5. Urológushoz kell menni makacs hólyaghurut esetén?
Igen, de még jobb, ha olyan szakrendelésre megyünk, ahol a nőgyógyász és az urológus együtt dolgozik. Ugyanis a kezelés nagyon sokszor nem szétválasztható, tehát a húgyúti probléma csak akkor kezelhető eredményesen, ha a hüvely gyulladását is orvosolják. 
 
6. Felfázásra egy vödör kamillatea?
A betegség enyhébb formái természetes módszerekkel jól kezelhetők, a vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és görcsoldó hatású gyógyfüvek egyike-másika, illetve ezek kombinációja egyaránt hasznos lehet.

Ha azonban a panaszok több napon át fennállnak, görcsökkel, véres vizelettel vagy lázzal jár a betegség, orvoshoz kell menni, mert fennáll a fertőzés tovább terjedésének és a vesemedence-gyulladásnak a veszélye. Akkor is segítségre van szükség, ha a hólyaghurut vissza-visszatér – évente kétszer-háromszor vagy még sűrűbben.

Amit tilos: bekapkodni a házipatikában ragadt régi antibiotikumokat. Az orvos választja ki a megfelelő gyógyszert vizeletteszt alapján. Az antibiotikumok hamar segítenek a panaszokon, azonban mellékhatásaik vannak, például a hüvely és a hólyag gombás fertőzésére hajlamosítanak, és így ördögi körbe kerülhetünk.
 
7. A felfázás megelőzhető például meleg zoknival?
Ez így nem jelenthető ki egyértelműen, hiszen egy fertőzésről van szó, és sokféle lehetséges eredetről, de az biztos, hogy érdemes védeni a húgyutakat a hidegtől, a huzattól. Kerülendő a műszálas fehérnemű, a szűk nadrág, a nedves fürdőruha viselése. Fontos az is, hogy ne halogassuk a vécére menést, ne pangjon a vizelet a hólyagban, és mindig hátrafelé, a végbél irányába végezzük a törlést. A törülközőket felfázásra való hajlam esetén legalább 60 fokos vízben érdemes mosni fertőtlenítő mosószerrel. A színezett vécépapír irritáló hatású lehet, ahogy az illatos szappan, fürdőhab is, melyek felborítják a hüvely természetes pH-ját, így segítve a baktériumok elszaporodását. Érdemes legalább két liter folyadékot inni naponta: ásványvizet, gyógyteát, a túl fűszeres ételek, az alkohol és a kávé kerülendő – különösen akut fertőzés esetén.
 
8. Folyton pisilni kell, vajon felfáztam?


A húgyúti gyulladás tünetei a gyakori vizelési inger, az égő, szúró érzés pisilés közben, és súlyosabb fertőzés, felmart nyálkahártya esetén a zavaros, véres vizelet, a deréktáji és alhasi fájdalom, a hidegrázás, hőemelkedés. Ha „csak” az indokoltnál gyakrabban kell pisilni, akkor egyéb betegségekről is lehet szó, amelyekre fényt kell deríteni.

Például a cukorbetegség vagy a veseműködés zavara megnövelheti a vizelet mennyiségét. Bizonyos gyógyszerek, de például a koffein is vízhajtó hatású. A prosztatamegnagyobbodás, a húgyutak szűkülete, daganata, köves betegsége is okozhat vizelési panaszokat, illetve különféle nőgyógyászati gyulladások – sőt lelki okok – miatt is jelentkezhet gyakrabban a vizelési inger. Létezik egy úgynevezett hiperaktív hólyag-szindróma is, amelyet a húgyhólyag nyálkahártyájának túlzott érzékenysége vagy a hólyag izmainak görcse idézhet elő.

Kurucz Adrienn


Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images / seaduo