Amit a medencefenék működéséről tudni kell

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de úgy tapasztalom, hajlamosak vagyunk arra, hogy testünk hibátlan működését természetesnek vegyük. Hiszen az a dolga, hogy minket szolgáljon, nem igaz?

Aztán, amikor beüt a krach, hirtelen rájövünk, hogy szervezetünk egyes részeinek még a nevét sem ismerjük, nemhogy a funkcióját vagy a betegségeit. Hasonló a helyzet a medencefenékkel is: a legtöbben azt se tudjuk, hogy van ilyenünk. 

Legalábbis addig, amíg jól működik.

Vagyis, ha nem szellented el magad időnként véletlenül, ha nem pisilsz be a háromórás film alatt akkor sem, ha egyébként a nagy üdítős menüt választottad, és viszonylag gyakran összejön az orgazmus, akkor eszedbe sem jut azon aggódni, hogy ne lenne valami rendben odalent.

Mert a medencefenék, ez az kötőszövetekből, izmokból és a felfüggesztést biztosító csontokból álló érzékeny rendszer teszi a dolgát. Vagyis lezárja a hasüreg alsó pólusát, gondoskodik a húgycső, a hüvely és a végbél átjárhatóságáról és megbízható működéséről. (Ha többet szeretnél megtudni, korábban ITT írtam róla.)

Akkor van gond, ha az egyik vagy a másik funkció működése sérül. Például azért, mert túltolod az edzést és nem figyelsz a medencefenék állapotának megóvására, vagy szülési sérülésed keletkezik, esetleg mozgásszegény az életmódod, túlsúllyal élsz, egyáltalán nem szeretkezel, pszichés vagy fiziológiás okokból medencefenéki túlfeszülés alakul ki nálad, vagy egyszerűen csak öregszel. (A hormonális változások hatására ugyanis a hüvelyfal elvékonyul, ezáltal tartó funkciója is csökkenhet.)

A legjobb megoldás a prevenció, de ha már kialakult a baj, akkor aggodalmaskodás és tagadás helyett mielőbbi szembenézésre és intervencióra van szükség. Vagyis: irány a szakember!

Mi köze a medencefenék gyengeségének a szexhez?

A jó szexhez három dologra van szükség: egészségesen, megfelelő vér- és oxigénellátottsággal működő medencefenékre, a medencefenéki érzékelés és az agyi idegpályák megfelelő összeköttetésére és arra, hogy a felek ismerjék saját testüket, illetve felismerjék egymás igényeit.

Az első kettő egészségi, a harmadik önismereti és párkapcsolati kérdés. Ami közös bennük, hogy mindegyiken lehet dolgozni és tudatosan változtatni. (Belátom, az is fontos, hogy meglegyen a megfelelő partner, illetve a rendelkezésre álló hely és idő sem árt. De ezekre talán valamivel könnyebb szert tenni, mint a másik háromra.)

Néhány dolog, amit akkor tapasztalhatsz az együttlétek során, ha a medencefeneked meggyengült:

  • Puncipuki, azaz az a kínos állapot, amikor az intenzív együttlét során a hüvelybe levegő kerül, majd az aktust követően váratlanul és borzasztóan hangosan távozik. Ti pedig szerencsés esetben nevettek egy jót – kevésbé szerencsés esetben pedig mindketten nagyon szeretnétek valahol máshol lenni. Tulajdonképpen akárhol.
  • Szellentés. Mert ugye mi másra vágynál szex közben, mint egy kiadós, hosszú fingra, lehetőleg a frissen levadászott partner orra alá? Nyugi, ő is egész biztosan hasonlóan érez majd.
  • Érzékelésvesztés, avagy bent vagy már? Azt már a Káma-szútra is megénekelte, hogy egyes esetekben a partnerek között méretaránytalanság állhat fenn. Ha azonban a partner nem változott, az érzékelés és az együttlétek minősége viszont igen, érdemes elgondolkodnod, vajon nem a te „készülékedben” van-e a hiba! Hasonló a helyzet akkor is, ha nem az első partnernél érzed úgy, hogy kimaradsz a buliból.
  • Orgazmuskészség csökkenése. Ha eddig mindig megvolt, vagy legalábbis gyakran sikerült eljutni a csúcsra, egy ideje azonban képtelen vagy rá, akkor érdemes tenni valamit. Mondjuk tegnap.
  • Minden túl tág odalent. Ha te is, meg a párod is úgy érzitek, hogy odalent minden tágult, akkor nem kell beletörődnöd. De tényleg.
  • Fájdalom, vérzés, idegentest-érzet. Ha sor került a megfelelő előjátékra és az együttlét nem volt hevesebb, durvább, mint az jólesne, szex közben mégis fájdalmat, vérzést tapasztalsz, esetleg a partnerednek van fura érzete, „beleütközik” valamibe vagy kellemetlenségeket tapasztal, irány az orvos! Az okok között hüvelyfali és végbélsüllyedés, méhsüllyedés, vaginizmus is szerepelhetnek, ezek pedig mielőbbi szakszerű ellátást igényelnek.
  • Gyakori felfázásos panaszok. A közhidelemmel ellentétben a felfázásoknak semmi közük nincs a hideghez, az alulöltözöttséghez vagy a földre üléshez. A betegség valójában egy bakteriális fertőzés, amelyet az elégtelen személyi higiénia, az alacsony folyadékbevitel, illetve az együttlétek során a hüvelybe került végbéltájéki, illetve a húgycsőbe került hüvelyi baktériumok egyaránt okozhatnak. (A tünetek hasonlóak, a kórkép azonban minden esetben más egy kicsit.) Ha te is rendkívül hajlamos vagy az ilyen megbetegedésekre, van egy rossz hírem: lehet, hogy a rendszer nem szuperál tökéletesen.

Ha a tünetek mellé széklet- és vizelettartási panaszok is társulnak, akkor pláne itt az ideje, hogy felkeress egy nőgyógyászt, urogynekológust vagy gyógytornászt. És persze az sem árt, ha kideríted, hogyan állíthatod helyre a medencefenék állapotát. 

Spoiler alert:

nem, nem normális, ha kismamaként elcseppen a vizeleted, nem normális, ha nagymamaként inkontinenciabetétet vagy pelenkát kell viselned, nem, nem oké, ha puncipukizol, amikor felveszed a másfél éves gyereked, nem normális, ha olyan érzésed van, hogy minden brutál kitágult és nem, nem kell megvárni, amíg nagy a baj!

A megoldás: szexelj! 

A felek önértékelésén és a házaséleten is nyomot hagy, ha egészségi panaszok alakulnak ki odalenn és a szexuális életből kikopik az öröm. Az ember tudni szeretné, mi és miért történik vele, de nem tudja, kitől kérdezhetne, hiszen a szexualitás diszfunkciói továbbra is tabunak számítanak. Néha még a legjobb barátnők között is.

A szorongás, a bizonytalanság, a kibeszéletlenség és az orgazmusvesztés hatására azonban a szexuális élet – teljesen érthető módon – ellaposodik. A korábbi felszabadult örömszerzés helyett a szex észrevétlenül félelmek melegágyává válik.

A szakemberek szerint a szex önmagában is terápiás jellegű, épp ezért akkor sem érdemes abbahagyni, ha tág hüvely, első vagy hátsó fali hüvelygyengeség, vagy süllyedéses panaszok tapasztalhatók. Sőt, akkor kell csinálni igazán, hiszen az együttlétek alatt megnő a medenceövi régió vérellátottsága, a mechanikus hatások pedig természetes módon edzik a medencefenék izmait! Vagyis a szex nemcsak a párkapcsolatra, hanem magára az egészségi-párkapcsolati problémára is kedvező hatással van. 

A gyógytornász tapasztalatai

A medencefenéki izomgyengeség és a süllyedéses panaszok helyreállítására a rendszeres együttlétek mellett tudatos és tervezett medencefenékiizom-tornára van szükség. Erről és számos más kérdésről Nagy-Juhász Kitti gyógytornász, manuálterapeuta segítségével tájékozódtam.

Szerinte a legfontosabb a megelőzés: „Gyógytornászhoz akkor is mehetünk, sőt mi szakemberek ezt javasoljuk igazából, amikor csak meg akarjuk előzni a bajt! Ha valaki ráeszmél, hogy sejtelme sincs, milyen állapotban vannak medencefenekének izmai, mert, mondjuk, sosem volt még vele problémája, akkor érdemes felkeresni egy kismedencei terapeutát egy állapotfelmérés miatt.

orgazmus intimtorna medencefenék
Nagy-Juhász Kitti gyógytornász, manuálterapeuta - A kép Nagy-Juhász Kitti tulajdonában van

Mindig elmondom a hozzám fordulóknak, hogy mivel a medencefenék nem hívja fel magára a figyelmet mindennap a tükörbe nézve, nekünk kell figyelni, óvni, edzeni. Lehetőség szerint mindennap!”

Akkor is számos megoldás létezik, ha a probléma már kialakult, hiszen egészségi panaszokkal nőgyógyászt, urogynekológust, urológust vagy proktológust is felkereshetsz. A szakember először anamnézist készít, vizsgál, majd diagnosztizál. A terápiás javaslatot azonban általában már otthon, illetve gyógytornász vagy más szakember bevonásával, egyénileg kell elvégezni. Ez egyszerűnek hangzik, de valójában egyáltalán nem az! Hiszen olyan izmok karbantartásáról, edzéséről beszélünk, melyekről korábban szó szerint azt sem tudtuk, hogy vannak, és fogalmunk sincs arról, pontosan hogyan működnek. Épp ezért nem is olyan könnyű belekezdeni a feladatokba. Pláne jól csinálni őket.

Kitti szerint az első és legfontosabb lépés, hogy olyan szakemberhez fordulj a problémáddal, aki kellő komolysággal kezeli, és nem vitatja el saját kompetenciádat.

„Ha úgy érzed, hogy a nőgyógyász nem veszi komolyan a problémádat, akkor nem a számodra megfelelő szakembernél jársz. Mind mások vagyunk, nem lehet mindenkinek ugyanaz az orvos az ideális. Egy viszont biztos: a jó szakember nem ítélkezik és bizalmi légkört teremt. Nála kiindulási alap, hogy mindig a betegnek van igaza. Utólag persze mindig kiderül, hogy tényleg, hiszen a páciens testét nála jobban senki sem ismeri. Szóval, ha a beteg úgy érzi, hogy valami nincs rendben, de gyógytornászként én nem találom meg az érzetek, tünetek okát, akkor felelős szakemberként továbbküldöm őt valamely avatottabb kollégámhoz. Ez nem hiúsági kérdés, ez a beteg érdeke.”

A medencefenék-gyengeség hatására fellépő életminőség-változás lenyomatot hagy a nők – és férfiak, hiszen ők is lehetnek érintettek! – önértékelésén, párkapcsolatán és mindennapjain. A torna és az edzések pedig nemcsak a szexuális érzékelésben hoznak változást, hanem abban is segítenek, hogy a páciens visszaszerezze a teste feletti kontroll érzetét.

„Sokszor fordul elő, hogy fiatal, frissen szült, jól informált anyuka jön a rendelésre, aki tudja, hogy teste a várandóssággal és a szüléssel sokat változik. Őket otthon jellemzően egy türelmes és támogató férj várja, a regenerálódás pedig kvázi közös projekt. Így a hölgyek jönnek, csinálják a házi feladatot, látják a célt. Vannak a sportoló habitusú kliensek, akiket szinte vissza kell fogni, nehogy túlterhelés történjék. Akadnak, akik nem hisznek a torna erejében… Ők lepődnek meg a legjobban, amikor észlelik a fejlődést. Van, aki szorong, mert már rengeteg szakrendelést felkeresett és a tornában látja az utolsó esélyt.

Az önértékelés az, ami igazán nehéz ügy. Ijesztő megélés, hogy elveszíted a tested felett azt a kontrollt, amit két-három évesen természetes módon szereztél meg a szobatisztasággal. A tartós párkapcsolatban élő hölgyeket talán egy kicsit kevésbé rémiszti meg, az egyedülálló hölgyek, viszont rettegnek attól, hogy ezzel az egészségi problémával nem fognak újra párt találni. 

Én például gyógytornász létem ellenére – vagy épp azért –, dühös és kétségbeesett voltam, amikor kiderült, hogy gyakori vizelési ingeremet túlműködő medencefenék-izomzatom okozza. Sorban fel is hívtam a barátnőimet, és kelletlenül közöltem velük, hogy örüljenek neki, hogy ők csak a csuklyás izmukba gyűjtik a feszültséget, mert azzal el lehet menni gyógymasszőrhöz! De én, aki a medencefenék területére gyűjtöm, hova menjek, mit csináljak?! Aztán persze biofeedback-tréninggel rendbe jöttem, de nagy volt a riadalom első hallásra.” 

Medencefenék-gyengeség: eddz otthon is!

Az otthoni medencefenék-torna számos fajtája egyre inkább bekerül a köztudatba, némelyikről pedig esélyes, hogy még sosem hallottál. De vajon honnan tudhatod, hogy a prevenció, vagy a regeneráció részeként neked éppen Kegel-tornára, Kriston-tornára, elektrostimulációs vagy saját izomerős edzésre, okoseszközre vagy klasszikus jónitojásra, gésagolyókra vagy dilátorra van szükséged? És egyáltalán mik ezek?!

A Kegel-torna Arnold Kegel, amerikai nőgyógyász fejlesztése, amelynek célja eredetileg a nők szülés utáni regenerációja volt. A gyakorlatsornak mára többféle specializált változata is létezik, némelyike férfiak számára is elérhető. A feladatok viszonylag egyszerűnek számítanak, otthon, segédeszközök nélkül is végezhetők, elsajátításukhoz azonban célszerű Kegel-trénert, vagy Kegel-tornára is specializálódott gyógytornászt felkeresni. Az otthoni YouTube-videós módszert célszerű kerülni, hiszen ha rosszul kondicionáljuk magunkat és az izmainkat, többet árthatunk, mint amennyit használunk magunknak.

A Kriston-módszer 1986 óta elérhető komplex szemléletű prevenciós módszer, amelyet Kriston Andrea magyar specialista dolgozott ki. Ha elsajátítottad, utána otthon könnyen alkalmazhatod. (Szentesi ITT írt róla korábban.)

Az elektrostimulációs készülékek olyan apró, hüvelybe helyezhető szondával ellátott gépek, melyek az enyhe áramütés erejével dolgoztatják az izmokat. Akkor van szükség rájuk, ha a medencefenéki izmok oly mértékben legyengültek, hogy tudatosan nem képes valaki mozgatni őket, vagy jelentős érzékelésvesztés ment végbe. Előnye, hogy használata mellett tulajdonképpen csak feküdni kell és az izmok a stimuláció hatására maguktól dolgoznak. Hátránya azonban, hogy ha nem társul hozzá életmódváltás és nem követi rendszeres saját izomerős edzés, a hatás nem tart élethosszig.

A jónitojás, a gésagolyók, hüvelysúlyok és más hüvelybe helyezhető eszközök prevenciós célokra és helyreállításra is használhatók. Ehhez azonban szükség van megelőző szakorvosi vizsgálatra, ugyanis egyes süllyedéses panaszok esetén használatuk kerülendő vagy folyamatos kontrollra szorul. Ellenkező esetben ugyanis nagyobb lehet a kár, mint a haszon. Előnyük, hogy a legtöbb orvostechnikai szaküzletben és szexshopban beszerezhetők, könnyen és egyszerűen tisztán tarthatók, alkalmazásuk pedig rendkívül egyszerű, semmiféle előképzettséget nem kíván. Sőt, az okos változatok rezgéssel segítik az érzékelést, vagy éppen telefonos applikáció segítségével teszik követhetővé az intim izmok fejlődését. Nincs is nagyobb poén, mint a hüvelyizmok erejével zombira vadászni napi tizenöt percben, nem igaz?!

A vaginális dilátorok, pesszáriumok kiválasztása azonban már szakorvosi kompetencia, amelyet nem érdemes a véletlenre bízni. Dilátorra akkor van szükség, ha a medencefenék túlműködik, akár vaginizmus alakul ki, hiszen ezek az általában orvosi szilikonból készült eszközök segítik a hüvely izmainak ellazítását. Pesszárium pedig akkor válhat szükségessé, ha az izomgyengeség hatására hólyag- , végbél- vagy méhsüllyedés alakult ki. Ilyenkor a hüvelybe helyett szilikoneszköz helyükre tolja a szerveket, a műtét pedig elkerülhetővé válik. 

A minőségi szex nem lehet kompromisszum tárgya

Az élvezetes, rendszeres és minőségi szex jótékony hatással van a pszichés egészségünkre, az immunrendszerünkre, a vérkeringésünkre, az önértékelésünkre és a párkapcsolatunkra is. Vagyis nem csupán élvezeti, hanem egészségi kérdés is. Részben ezért, részben elvitathatatlan érdemei miatt nem lehet alku vagy kompromisszum tárgya!

Vagyis: ha úgy érzed, valami nincs rendben, megváltozott vagy kellemetlen, pláne fáj, kérj segítséget, nézz szembe a problémával!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / dvulikaia

Z. Kocsis Blanka