wmn - phytotec

Derék derékvédők

Személy szerint nyolcvanhat réteg, derekamat védő ruházattal, és kissé már kényszeres higiéniás megoldásokkal próbálom kivédeni a hólyaghurutot, de valahogy előbb-utóbb újra meg újra felbukkan az égető érzés, illetve az alhasi fájdalom. Egyértelmű jelzései annak, hogy elkerülhetetlenül jön a betegség, és most egy pár napos kúra következik, ha el akarom kerülni a felfázás súlyosbodását, és nem szeretném, hogy leverjen a lábamról.

Nekem általában az a módszer segít, hogy cickafarkfű-kamilla teafű-keverékben fürdöm (ezeket nagy mennyiségben tárolom a konyhámban szükség esetére), illetve ugyanezt a kombót medveszőlő-levéllel kiegészítve egy vájdling méretű teásbögréből is rendszeresen fogyasztom pár napig. Ez a két dolog, ha időben, az első tüneteknél nekiállok a kúrának, nálam jellemzően enyhíti a panaszokat, de vannak esetek, amikor lever a lábamról, és magas lázzal ágynak dönt.

Akárhányszor, amikor „felfázom”, szinte mindig tudom, hogy valójában szó szerint nem hűlt meg a derekam, nem az elővigyázatlanság miatt alakult ki a betegség, hanem nemes egyszerűséggel valahol összeszedtem egy bacilust, ami aztán jól felkúszott és megbetegített.

Mi okozza?

Mivel én viszonylag érzékeny vagyok erre a betegségre, utánaolvastam, hogy mi mindennel jár, és mivel lehet megelőzni, kivédeni. Segítségül hívtam dr. Csorba Judit urológust is, hogy válaszolja meg a (szó szerint) legégetőbb kérdéseimet a témában.

Mint megtudtam, a hólyaghurut (vagy cisztitisz) a húgyhólyag gyulladásos betegsége, melyet többnyire baktériumok okoznak. Nők esetében a bakteriális fertőzés a húgyutakat a húgycső felől éri el, úgynevezett felszálló fertőzés formájában.

Azért elsősorban a nők betegsége ez, mert a nők húgycsöve rövidebb (négy–hat centi), mint a férfiaké, így a baktériumok is könnyebben jutnak fel, és okoznak panaszokat.

Leggyakrabban az úgynevezett E.coli hozza létre a fertőzést. Ez egy bélbaktérium, amely a végbélből kikerülve betelepítheti a környező területeket. Egészséges körülmények között  ebből persze még nem lesz fertőzés. Amennyiben azonban a feltételek a kórokozók számára kedvezővé válnak, akkor behatolnak a húgyutakba, és ott gyulladásos reakciót váltanak ki.

De mi számít a kórokozó számára kedvező feltételnek?

Az egyik a lehűlés, vagyis, amikor az alsó húgyutak erei hideg hatására összehúzódnak. A keringés lassul, a húgyutak immunvédekezése csökken. Mivel a baktériumok elpusztítására hivatott sejtek és termelődő ellenanyagok nem tudnak kellő mennyiségben eljutni a kórokozókhoz, így azok elszaporodnak, megtapadnak, és létrejön a gyulladás.

Tehát a réteges öltözködés és a derék extra védelme indokolt lehet annál, aki hozzám hasonlóan hajlamos a betegségre.

De milyen egyéb dolgok jelenthetnek még kockázatot?

Először is, ha genetikailag hajlamos vagy a megbetegedésre, akkor sajnos így jártál, ezzel nem nagyon tudsz mit csinálni. A cukorbetegek is nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert a vizeletben lévő cukor a baktériumok elszaporodását serkenti.

Az sem jó, ha pang a vizelet, azaz nem tud megfelelően kiürülni a hólyag, mert így  a bekerült kórokozók elszaporodhatnak.

Ezt könnyebb kivédeni: ne tartogasd sokáig, ha hív a természet, menj pisilni! 

Ha nem iszol sok folyadékot.

Ha nem tartod az alfeledet tisztán. (Fontos azonban, hogy túlzásba vinni sem szabad a dolgot, ugyanis az szintén kockázatot jelent.)

Antibiotikumos kezelést követően a hüvelyi baktériumflóra is megváltozhat, de ugyanígy bakteriális- vagy gombás hüvelyfertőzés, strand, meleg fürdők is elősegíthetik a flóra megváltozását.

Húgyutakba helyezett idegen testek, katéterek, daganat, vagy a vesekő is mind hajlamosító tényezők lehetnek.

A cél a megelőzés, méghozzá így:

Igyál sok folyadékot – ez amúgy a bőrnek és a sejteknek is jót tesz, úgyhogy több legyet ütsz egy csapásra. Megelőzésként nem rossz ötlet a folyadék egy részét medveszőlőlevél- vagy tőzegáfonya-tea ivásával letudni!

Szex után tíz percen belül mosakodj meg és pisilj, hogy az esetleges baktériumok ne is tudjanak feljutni és megbetegíteni.

Gyakori partnercsere esetén légy különösen elővigyázatos (nyilván ez is több szempontból is előnyös, ugyebár).

Ajánlatos a vizeletet nem tartogatni, hivatalosan szólván: a hólyagot időben és rendszeresen ki kell üríteni.

Szinte betarthatatlan, de ha lehet, igyekezz elkerülni a közös mosdók használatát… és a csípős és fűszeres ételeket is!

Az antibiotikum-kúrát mindig szedd végig, ne hagyd abba, ha már úgy érzed, meggyógyultál. Visszatérő hólyaghurut esetében pedig minden alkalommal orvoshoz kell fordulni, hogy biztosan a megfelelő kúrát kapd. A kezelés nem csupán a panaszok enyhítésére, de arra  is szolgál, hogy lehetőleg ne alakuljon ki újra a felfázás.

Ha már megtörtént a baj

Házilag kezelve – enyhe esetben – gyógynövényekkel, illetve gyógyszertárakban kapható készítményekkel kezelheted a tüneteket, kívül-belül. És bőségesen igyál folyadékot mellé!

Ha a panaszok nem javulnak, netán láz, véres vizelet jelentkezik, akkor már nem kerülheted el az orvost. Jó eséllyel a szakember is fitoterápiával indít, amennyiben még enyhék a panaszaid, de ezt követheti antibiotikumos kezelés is, ami viszont felboríthatja a hüvely baktériumflóráját. Épp ezért célszerű kiegészítésképp a kezelés után a hüvely vegyhatásának és baktériumflórájának helyreállításáért is lépéseket tenni.

Fontos: Ne hanyagold el!

Nagyon fontos, hogy időben fordulj orvoshoz, a kezeletlen felfázásnak ugyanis komoly következményei lehetnek, a fertőzés akár a vesékre is átterjedhet, ami súlyos vesemedence-gyulladáshoz vezethet. „A másik veszélye, hogy a női szervekre is átterjedhet, ott okozva súlyos gyulladást” – int mindannyiunkat a szakember.

Kégl Ági

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Jan Padilla