Zimre Zsuzsa/WMN: Mennyire gyakran keresnek fel a felfázáshoz kötődő panaszokkal a kliensek?

Tósa Tímea: Leginkább a nők életét keseríti meg ez a probléma. Ennek az az oka, hogy anatómiailag a nők húgyvezetéke rövidebb, így könnyebben és gyorsabban feljutnak rajta a baktériumok és a hideg is. De a panaszok kialakulása nincs feltétlenül összefüggésben a hideggel. Sokszor szexuális együttlét után jelentkezik a tünet. A felfázásos tünetegyüttesek fokozatai között is különbséget kell tenni. Gyakran van olyan, hogy nem is ezekkel a panaszokkal keresnek meg a hölgyek, de a beszélgetés alatt kiderül, hogy még a felfázásos panaszokra (hólyaghurutra) is keresnek megoldást, mert régóta nem tudnak tőle szabadulni.

Z. Zs./WMN: Hogyan látod, mennyire jellemző, hogy visszatérő fertőzések keserítik meg a kliensek életét?

T. T.: Nagyon gyakori sajnos. Hozzám inkább olyan hölgyek kerülnek, akik már több mindent kipróbáltak – házi praktikák, antibiotikumos kezelések – mégis időről időre visszatér hozzájuk ez a tünetegyüttes. A gyakori vizeletürítéssel és csípő, égő érzéssel járó tünetek igen fájdalmasak és kellemetlenek tudnak lenni.

Z. Zs./WMN: Ha valaki első ízben szembesül ezzel a problémával, milyen gyógytea után érdemes nyúlni, milyen formátumban és adagolásban? 

T. T.: Felfázás vagy hólyaghurut esetén gyulladáscsökkentő teákra és vizelethajtó teákra alapozhatjuk a kúrát. Segítenek a kórokozók elpusztításában, a gyulladás csökkentésében, a húgyutak átmosásában. Abban is segítségünkre lehetnek, hogy a fertőzés a vesék felé ne tudjon továbbhaladni. Azonban, ha rövid időn belül a panaszok nem mutatnak javulást, mindenképp orvosi konzultáció szükséges.

Az egyik legismertebb felfázás elleni gyógynövény a medveszőlő, erős antibiotikumos hatású, de leginkább lúgos közegben tudja kifejteni kedvező hatását, így a kúra ideje alatt sok friss zöldség fogyasztása javasolt, és a savasító élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. Maximum hét–tíz napig fogyasztható. Egy teáskanál medveszőlő-levelet 2,5 deci hideg vízzel önts le, majd hat–tíz órán át áztasd, időnként keverd meg, és szűrd le. Napi négy–öt csészényit igyál belőle egy héten át. Terhes és szoptató nőknek, és tizenkét évnél fiatalabb gyerekeknek nem javasolt.

A cickafarkat a nők gyógynövényének is szokták nevezni. Ereje abban rejlik, hogy megszünteti a gyulladást, szabályozza a veseműködést.

Felfázás esetén nagyon jó hatású a cickafarkból készült ülőfürdő: 100 gramm cickafarkot hideg vízben éjszakára áztass be, majd másnap forrald fel, és add hozzá a fürdővízhez. Tíz–tizenöt percet ülj benne, és legalább két–három napig ismételd meg ezt az fürdőt.

Teához: egy púpozott teáskanálnyi cickafarkot 2,5 dl forró vízzel forrázz le, majd hagyd néhány percig állni, és szűrd le. Étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este kortyold el!

A tőzegáfonya és fekete áfonya antibakteriálisan hatnak felfázás esetén. Az áfonya kiváló vesevédő is, segít megakadályozni, hogy a hólyaghurutot előidéző kórokozók (például: E-coli) a hólyag falához tapadjanak.

Diólevél teát gomba-, baktérium-, vírus terheltség esetén, felfázás esetén is alkalmazhatjuk, de egy hétnél tovább ne fogyasszuk.

Gyulladást csökkentő gyógynövényeink: a kamilla, a körömvirág, a cickafarkfű. A kamilla gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, baktériumölő, lázcsillapító hatását is alkalmazhatjuk felfázás esetén. A körömvirág legkedveltebb gyulladáscsökkentő, baktériumölő gyógynövényünk.

Felfázás esetén az egyik legnagyobb hiba, ha visszafogjuk a folyadék fogyasztást a kellemetlen vizeletürítés miatt. Fontos, hogy a kórokozókkal teli vizelet ne pangjon a hólyagban.

Minél többször sikerül nagyobb mennyiségű vizeletet ürítenünk, annál gyorsabban mennek ki a kórokozók, így csökkennek a kellemetlen tünetek is. Vizelethajtó gyógynövényeink: a nyírfalevél, csalán, aranyvessző. A nyírfalevelet a legjobb növényi vízhajtóként tartjuk számon, baktérium- és vírusölő hatású is, így kiváló húgyúti fertőtlenítőként használhatjuk.
A csalánt erős vizelethajtóként húgyúti fertőzéseknél átmosóként használhatjuk.
Az aranyvessző gyulladáscsökkentőként, vizelethajtóként, húgyúti átmosóként egyaránt biztonsággal alkalmazható.

Tósa Tímea

Z. Zs./WMN: Régen milyen módszereket használtak?

T. T.: A természeti népek még ösztönösen érezték-értették testük jelzéseinek üzenetét, és tudták, min kell változtatniuk.

Nagymamáink, dédnagymamáink idejében nem voltak még gyógyszerek erre a problémára. Ők is a gyógynövényeket szedték és alkalmazták. Ismert házi gyógymódnak számított a bő folyadékbevitel, és a derékmelegítő, ülőfürdő alkalmazása ezekben az esetekben.

Z. Zs./WMN: Mit tegyen az, akinek állandóan visszatérnek a gondjai?

T. T.: Mindenképpen fontos egy orvosi kivizsgálás, hogy megbizonyosodjon róla, nincs komoly probléma, nehogy egy krónikus fertőzés, vesemedence-gyulladás legyen belőle. Ha többször visszatér ez a betegség, akkor én azt javasolnám, hogy nézzünk mögé, mit üzenhet ez az állapot? Miért jön vissza? Mikor jön vissza? Van-e olyan fizikai vagy lelki élethelyzet, ami után kiújulnak a tünetek?

Z. Zs./WMN: Milyen lelki aspektusai vannak ennek a betegségnek?

T. T.: A testünk mindig arra reagál, amit érzünk és gondolunk. Ezért is kell tudatosan mindig a jelenben lenni, és megtanulni kezelni a stresszt és a lelki-érzelmi folyamatainkat. Mert hiszen stressz mindig volt, van és lesz. Az, hogy ránk hogyan hat, már tőlünk függ. A biológiánk arra válaszol, ahogy mi azt az adott élethelyzetet, problémát, stresszhelyzetet megéljük.
Általánosságban felsorolhatjuk az alábbi lelki okokat, amik gyakran vezethetnek felfázásos tünetekhez: az elfojtott stressz, düh, a párkapcsolati és szexuális problémák, a múlt elengedésének nehézsége, ragaszkodás a régihez,

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok nő nehezen enged el párkapcsolati problémát, szakítást, egy rossz szexuális élményt. Sokszor beleragadnak rossz kapcsolatokba, házasságba, ahol nem érzik jól magukat, de nem tudják, hogyan lépjenek ki belőle.

Lelkük mélyén távol akarják tartani magukat az adott férfitól vagy élethelyzettől, de nem merik meglépni. Ilyenkor jöhet egy felfázásos tünetegyüttes, hogy gyakran kell pisilni járni. A szervezetünknek vannak ősi ösztönös reakciói, például az állatvilágban a kutyák is vizelettel jelölik ki a saját területüket. Itt ebben a helyzetben a nő is próbálja kijelölni a saját területét, hogy a férfi ne menjen közelebb, próbálja tudat alatt távol tartani magát tőle.
Pár hete volt egy nagyon döbbenetes esetem. Babaprogram miatt jött hozzám egy hölgy, de a beszélgetés során kiderült, hogy 19 éves kora óta (20 éve) van szinte minden szexuális együttlét után felfázásos tünete. Már mindent kipróbált, természetes és orvosi gyógymódokat egyaránt, semmi nem segített. Kérdeztem tőle, hogy mikor volt legelőször ez a panasza, mondta, hogy 19 évesen. Kérdeztem, hogy milyen volt az akkori párkapcsolata, nem volt olyan érzése esetleg, hogy valami miatt távol akarta magát tartani attól a férfitól? És itt még mélyebben belementünk ebbe a történetbe. Mire ő meglepődve nézett rám, hogy honnan tudom, érzem ezeket, mert pont ilyen volt az a kapcsolata, és így érezte magát benne. Ezután megkérdeztem, hogyan és milyen gyakran jut még ma is eszébe ez a férfi, ez az eset? El tudta engedni? És erre jött a döbbenetes válasz, hogy nem. Még 20 év után is gyakran eszébe jut, nem tudta megemészteni, elengedni, hiába él most egy boldog párkapcsolatban. Mondtam neki, hogy talán

ezzel gyártja magának ezeket a tüneteket, hiszen az agyunk nem mindig tud különbséget tenni, hogy valami illúzió vagy valóság. Lejátssza fejben azt a filmet, és az agya, a teste azt hiszi, ez most történik, ezért a biológiája arra reagál, amit érez és gondol.

Z. Zs./WMN: Esetleg van olyan alkat/típus, akire ez jellemző, lehet-e tipizálni ezt a betegséget? 

T. T.: Szerintem nincs ilyen típus. Ha csak az előbb felsorolt lelki aspektusokat nem vesszük ide. Akiknek belül ezek a programok futnak, ők hamarabb generálhatják maguknak ezt a problémát.

Fizikai síkon ügyelni kell arra, hogy egészségesen táplálkozzunk, igyunk megfelelő mennyiségű vizet minden nap, és mindig az évszaknak megfelelően öltözködjünk, hiszen egy meggyengült immunrendszernél könnyebben kiújulhatnak ezek a panaszok is.

Z. Zs./WMN: Ha a lelki részt vizsgáljuk, milyen önismereti munkára van szükség, hogy megakadályozzuk a kiújulást?

T. T.: A legelső dolog, hogy meg kell találni az okot, azt az érzést, élethelyzetet, ami generálja a tüneteket. Ehhez javaslok egy jó szakembert, terapeutát, mert sokszor egy külső ember jobban rá tud világítani egy-egy irányított kérdéssel a lényegre, mintha a magunk kis világában tapogatóznánk. Olyan is van, hogy a tudatalattink nem akarja meglátni, megmutatni azt a fájdalmas pontot, ami kellene a gyógyuláshoz, elengedéshez. Ha ez megvan, akkor sokféle módszer létezik már, én mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy próbáljon ki többet, és ami számára leghatékonyabbnak tűnik, azt alkalmazza, hiszen mindannyian mások vagyunk


Z. Zs./WMN: A betegség visszatérte összefügg az immunrendszer meggyengülésével. Hogyan lehet felturbózni, egyáltalán fel lehet-e?

T. T.: Mindenkinek a szervezetében vannak kórokozók, ha megfelelő arányban vannak jelen, akkor egyensúlyban, harmóniában velünk élnek, bizonyos testi folyamatainkhoz nélkülözhetetlenek, én „kis albérlőknek” hívom őket. Ha elég erős az immunrendszerünk, akkor felügyeli őket. Viszont, ha meggyengül, akkor a kórokozók jobban megerősödnek, el tudnak szaporodni, és különböző panaszokat okozhatnak.
Életmódbeli dolgok, amelyek nélkülözhetetlenek az erős immunrendszerhez: a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás (legalább este tíztől aludnunk kellene, akkor pihen legjobban a szervezet), megfelelő minőségű és mennyiségű víz fogyasztása, az egészséges étrend, és a rendszeres mozgás, a sport is nagyon fontos.

És természetesen a lelki egyensúly, a stressz kerülése és megfelelő kezelése. Legyen saját ideje mindenkinek, használható a relaxálás, meditáció segítő hatása is.

A legyengült szervezet megerősítéséhez és az immunrendszer működésének fokozására ajánlom a zöldpaprika fogyasztását, melynek kiemelkedő a C- és az A-vitamin tartalma. Ajánlott a fokhagyma, hiszen nem csupán erősíti az immunrendszert, de vírus- és gombaölő hatása is van. A C-vitamin pedig, mint ismert, hatékonyan fokozza a test védekezőképességét. Javasolt a gyömbér, amely fűszerként és gyógynövényként is kitűnő. Előnyös hatással van az emésztésre, méregtelenít és lúgosít. Gyulladáscsökkentő és rendkívül hatékony a legyengült szervezet erősítésében, köszönhetően immunerősítő tulajdonságának.  A spenótot vas-, folsav-, valamint B-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani. Antioxidáns- és rosttartalma jelentős, lúgosít és hozzájárul, hogy a szervezet megszabaduljon a méreganyagoktól. Fogyasszunk gombát a D-vitaminért, a káliumért, vasért, cinkért és a szelénért, amelyeket nagyobb mennyiségben tartalmaz.



Z. Zs./WMN: Mit ajánlasz a hihetetlenül széles választékból?

T. T.: Immunrendszer-erősítésre, és főleg a téli hónapokban mindenképp hasznos a D-vitamin és a C-vitamin rendszeres fogyasztása. Magas antioxidáns tartalmú termékeket is választhatunk ezek mellé. Az ómega-3 fogyasztása is nagyon hasznos és segíti is a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
Megelőzésnek is, és ha már le van gyengülve a szervezet, akkor is alkalmazhatjuk a grapefruitmag-kivonatot, és gyógygomba készítményeket is.

Z. Zs./WMN: Mennyi ideig tartson egy kúra? 

T. T.: Lehet úgy alkalmazni ezeket, hogy három hétig szedjük, egy hét szünet. És utána folytatni újból, de ez mindig személyre szabottan történik.

Z. Zs./WMN: Mit lehet, és mi az, amit ne adjunk a gyereknek?

T. T.: Gyerekeknek is van például alkoholmentes grapefruitmag-kivonat, amit csecsemőkortól lehet alkalmazni. Vannak kifejezetten gyerekeknek adható D-vitamin cseppek, antioxidáns italok, ezeket szeretik is, mert finomak. Náluk is fontos a megfelelő víz fogyasztása, és a helyes étrend, kerülni kell a cukros gyerek nasik túlzott fogyasztását.

Z. Zs./WMN: Gyerekek esetében milyen pszichés oka lehet egy visszatérő húgyúti fertőzésnek?

T. T.: A gyerekek világában is vannak komoly stresszhelyzetek, amiket nem mindig tudnak kezelni. Akár a kistestvér születése is lehet ilyen. De hangsúlyozom, minden esetben az a fontos, ki hogyan él meg egy adott élethelyzetet. Gyerekeknél irányított kérdésekkel megtudható, mi a baj. Az a tapasztalatom, hogy náluk nagyon gyorsan és jól hat a Bach-virágterápia  lelki problémáknál. Természetesen felnőtteknél is nagyon jól alkalmazható ez a módszer.

Z. Zs./WMN: Ha valaki el akarja kerülni az antibiotikum szedését, mit tegyen?

T. T.: A fent említett praktikákat kellene alkalmaznia fizikai és lelki síkon egyaránt. Viszont figyeljen arra, hogy ha rövid időn belül nem javulnak a panaszok, mindenképp forduljon orvoshoz, nehogy komolyabb baj legyen belőle.
Viszont azt is fontos elmondani, hogy ha valakinek muszáj antibiotikumot szednie, az életmódbeli javaslatokat is mindenképp tegye mellé, illetve lelki síkon is nézzen mögé, mitől van a problémája, mert a gyógyszer csak a testi tüneteit fogja kezelni pillanatnyilag.



Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images