-

1. HIV vagy AIDS? 

A HIV-vírus okozza az AIDS betegséget. Amikor a HIV miatt összeomlik szervezetünk védekezőrendszere, akkor alakul ki a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, vagyis az AIDS.

2. Magyarországon is ki vagyunk téve a veszélynek? 

Igen, mint mindenhol máshol. A világon kb. 35,3 millió embert fertőzött már meg a HIV, és a fertőzöttek fele nő!

Magyarországon 1985 óta 2845 fertőzöttet szűrtek ki, ebből tavaly 271-et, dupla-annyit, mint tavaly előtt. Ha most ezt olvasva azt gondoljátok, hogy ez a szám elenyésző a lakosság számához képest, akkor azt is tudnotok kell, hogy ez a valós szám körülbelül 25 százaléka.

Sajnos amióta megszűntek a felvilágosító programok és a szűrőállomások is egyre kevesebb pénzből végzik a munkájukat, egyre kevesebben mennek el szűrésre.

Ez több szempontból is veszélyes. Egyrészt a fertőzöttek nincsenek tisztában a betegségükkel, tehát tovább fertőzhetnek, másrészt a kiszűrtek nagy része már AIDS stádiumban van, amikor kézhez kapja a pozitív eredményét, így a gyógykezelését is sokkal később kezdhetik meg, jelentősen rontva így az életesélyeit.

3. Hogyan fertőződhetünk meg? 

A fertőzés átvitele a fertőzött személy testnedveivel, váladékaival történhet, tehát vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel.

A fertőzésnek több módja lehet:

– vér, vérkészítmény által

Ez a fejlett országokban ma már nem fordulhat elő, mert a vért bevizsgálják felhasználás előtt.

– vérrel szennyezett tűvel, fecskendővel

Bár hazánkban viszonylag alacsony az intravénás droghasználók száma, a szomszédos országokban a helyzet sajnos sokkal rosszabb. Ukrajnában a szexmunkások közel 20 százaléka HIV-fertőzött, akiknek majdnem 90 százaléka intravénás drogfogyasztó. Sajnos sokan átlátogatnak hozzánk is.

A drog egyébként is dupla veszélyforrás, mivel a közös tűhasználat mellett az önkontroll csökkenése is életveszélyes lehet. Ilyen állapotban sokkal könnyebben megyünk bele olyan kalandokba, amelyek akár az életünkbe is kerülhetnek. Az intravénás drogfogyasztás akkor is veszélyes, amikor a tűt ugyan kicserélik, de a fecskendőt nem, ugyanis hiába kerülik el a fecskendőbe történő visszaszívást, és cserélik le a tűt, a fecskendő így is fertőz!

– anyatejjel

Van olyan ország, ahol a kismamákat automatikusan tesztelik HIV-re. Sajnos ez nálunk még nem így van. Kérésre azonban itthon is elvégzik. Ki gondolná, hogy évente hat-nyolc baba születik Magyarországon HIV-pozitív anyától úgy, hogy a kellő kezelés miatt Ő maga nem válik HIV-pozitívvá. Viszont évente sajnos két-három olyan kicsi is megszületik, akinek az édesanyja nem tudott fertőzöttségéről és így kisbabája is fertőzötten jön a világra.

– nemi úton

Minden szexuális kapcsolat magában hordozza a megfertőződés veszélyét, csak különböző mértékben.

Teljesen mindegy, hogy valaki meleg, hetero, biszexuális, milyen a bőrszíne, a vallása, mennyire ápolt és milyen egészségesnek tűnik. Ha lefekszünk valakivel, csak magunkban bízhatunk, és észnél kell lennünk, mert egy rossz döntés az életünkbe is kerülhet.

A fertőzöttek nagy részének még tünetei sincsenek, így ránézésre senkiről nem lehet megmondani, hogy HIV-pozitív. A HIV mellett pedig még ezer másik nagyon kellemetlen nemi betegség is veszélyt jelenthet, így érdemes minden alkalommal óvszert használni.

4. Hogyan védekezzünk szex közben?

Óvszerrel, de nem mindegy, hogy hogyan. Nem szabad olyan helyen megvásárolni, ahol közvetlen napfénynek volt kitéve, mert megrongálódhat az anyaga. Meg kell nézni, hogy nem járt-e le, és hogy sértetlen-e a csomagolása. Ha síkosítót használunk, az mindig vizes alapú legyen, mert az olajos, zsíros krémek károsíthatják az anyagát, porózussá tehetik. Ne tépjük ki a tasakot foggal, mert sérülést okozhatunk rajta. Az aktív és a passzív fél is megfertőződhet, bár a passzív fél esélyei erre nagyobbak. Orális, anális és vaginális úton is meg lehet fertőződni. Ha a partnerünk nem akarja használni, akkor merjünk nemet mondani.

Egy szexuális aktusnál mindkét félnek kötelessége vigyáznia magára és a másikra. Ha az egyik fél erre nem hajlandó, akkor gondoljuk át, hogy mi miért is akarnánk vele együtt lenni? Holnap reggel már késő lehet...

5. Mikor menjünk el tesztet csináltatni?

A HIV-nél nagyon fontos tisztában lenni az ablakperiódus fogalmával.

A fertőzés utáni kettő–négy hétben van a HIV akut fertőzési szakasza. Ilyenkor a legfertőzőbb a vírus, mert ekkor van jelen a legtöbb szabad vírus, azaz a P24 antigén. A P24 csak ebben a két hétben mutatható ki a vérből, mivel a negyedik hét után megszűnik a szabad vírusok kiáramlása. Nem tűnnek el, csak lassan beindul az ellenanyag-termelés, így az ellenanyag és a vírus olyan kötést hoz létre, ami csak nehezen bontható fel. Ilyenkor a képződött ellenanyagok olyan nagy mennyiségben jelennek meg, hogy mérhetővé válnak. Az új, negyedik generációs tesztek az antigént, az IgM és IgG típusú ellenanyagot is mérik, viszont biztosan csak a negyedik héttől.

Tehát ha valaki mutat nekünk egy negatív HIV-tesztet, abból csak annyit tudhatunk meg, hogy a teszt készítésétől visszamenőleg négy hétre az illető nem volt fertőzött, de azt nem tudhatjuk, hogy az adott pillanatban milyen a HIV- státusza.

6. Mi történik, ha pozitív az eredmény?

Sajnos ezt megélni mindig borzasztó. De a fertőzés minél korábbi szakaszában kapjuk kézhez az eredményünket, annál nagyobb esélyünk van a hosszú életre.

A mai gyógyszerekkel, bár sok a mellékhatásuk, hosszú, tünetmentes életre lehet számítani. Mindent tehetünk, amit eddig, csak bizonyos dolgokban sokkal óvatosabbnak kell lennünk.

7. Hétköznapi érintkezés útján is ki vagyunk téve a HIV-vírusnak?

Nem! Sok a rémhír, de egy biztos: csak a harmadik pontban felsorolt módokon kaphatjuk el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy nagyon sok HIV-fertőzött él együtt nem fertőzött partnerrel. Ha megtudjuk, hogy a közelünkben HIV-fertőzött él, ne rettegjünk tőle, és ne rekesszük ki az életünkből, mivel a vírussal csak a már korábban leírt módokon fertőződhetünk meg, máshogy nem.

Tehát nem kapjuk el hétköznapi érintkezés útján, például uszodában, közös evőeszköz-használattal, vérszívó rovarokon keresztül, cseppfertőzéssel, és szerencsére csókkal sem. Bár a vírus minden testnedvben kimutatható, a fertőzéshez elegendő mennyiség csupán a vérben, ondóban, hüvelyváladékban és az anyatejben található meg.

8. Miért bélyegzik meg a HIV-fertőzötteket?

Örök tévhit az AIDS-szel kapcsolatban, hogy a melegek, drogosok vagy szexmániás őrültek betegsége, csak azoké, akik gyakrabban váltogatják a partnereiket, mint más a fehérneműjét. Szóval „szinte” megérdemlik. Az ilyen téves információk sajnos azt eredményezik, hogy egyre több fiatal megy bele nyugodt szívvel olyan kalandokba, amikért később az egészségével és az életével fizet.

Pedig a legfontosabb, amit a HIV-ről tudnunk kell, hogy bármelyikünk megfertőződhet, akár egyetlen alkalom is elég hozzá. A fertőzöttekre pedig az vesse az első követ, aki soha nem volt még szerelmes és meggondolatlan. Aki nem vágyott még valakire úgy, hogy semmi más nem érdekelte. Amikor az embert nem a feje, hanem a szíve és a vágyai irányítják, hozhat rossz döntéseket. Ezek a döntések pedig sokszor visszafordíthatatlanok. Találkoztam már 17 éves lánnyal, aki az első szexuális aktusánál fertőződött meg. Megérdemli? Egyáltalán nem. De az a nagymama sem kívánta ezt magának, aki a férje halálos ágyánál szembesült annak titokzatos betegségével. Pár nap múlva pedig azzal, hogy sajnos ő is megfertőződött.

Ahány fertőzött, annyi élettörténet. Egyikük sem érdemli meg. Igen, vannak meleg fertőzöttek és vannak nők, férfiak, fiatalok, idősek, gyerekek, szőkék, barnák, magasak, alacsonyak.

Nyugtathatjuk magunkat, hogy velünk ez soha nem történhet meg, de ha nem teszünk azért, hogy ez valóban így legyen, bizony nagyon könnyen mi is a fertőzöttek között találhatjuk magunkat.

A HIV azért borzalmas vírus, mert a szerelem, a vágy útján öl. Akkor kell észnél lenni, amikor a legkevésbé szeretnénk. Betegesen rettegni, folyamatosan szűrésekre járni viszont teljesen felesleges. Tartsunk tőle, védjük meg magunkat vele szemben, soha ne ítéljük el azokat, akik megfertőződtek és soha ne hagyjuk, hogy a félelem elvegye a kedvünket attól, ami az egyik legcsodálatosabb dolog az életben: a szerelemtől.

 Énekes Krisztina

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/wavebreakmedia