Ma Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülött

Ez azt jelenti, hogy családok ezrei: szülők, testvérek és nagyszülők kell, hogy megküzdjenek a koraszülés traumájával. Szerencsére ma már a szülőkkel közösen ápolt gyerekek, akik kenguruznak és anyatejes táplálásban részesülnek, sokkal nagyobb eséllyel élnek később teljes, egészséges életet.

„Az anyatermészet lehetővé teszi, hogy bármily korán jön világra a baba, a szülés után már egy órán belül van az édesanyának anyateje. Ezt rendszeresen lefejve a tejtermelés kezdetektől elegendő lehet egy 600-700 grammos koraszülöttnek is” – árulja el dr. Zátonyi Adél.

A természet bizony csodákra képes. Amikor saját ikreim a 26. héten 750 gramm és 970 gramm súllyal meglátták a napvilágot, a sürgősségi császármetszés után első kérdésem volt, hogy vajon ilyenkor lehet-e anyatejem?! A válasz egy megnyugtató igen volt. Azóta pedig azt is tudom, hogy a természet még ennél is csodálatosabb, hiszen a koraanyukák anyateje zsírosabb összetételű és táplálóbb, hogy alkalmazkodjon a koraszülés kiváltotta helyzethez. Ahogy a főorvosnő fogalmaz:

„Ez a legtökéletesebb. Az összetétele folyamatosan alkalmazkodik a baba igényeihez, reggel cukrosabb, szomjoltó, este laktatóbb, zsírosabb. A benne levő immunsejtek, jótékony baktériumok védik a babát, segítik a védekezést a kórokozók ellen. A vitaminok, a vas épp olyan formában van benne, amelynek a legjobb a biohasznosulása. A hőmérséklete optimális. A korai időszaktól alkalmazva az egyik súlyos betegség, a NEC (speciális bélgyulladás koraszülötteknél) ezáltal megelőzhető. Ráadásul az anyatejjel táplált babák jobb kognitív funkciókkal bírnak.”

Az előző évtizedekben, amikor a szülők csak látogatóként, naponta kétszer mehettek be babáikhoz, és így a piciket nagyrészt tápszerrel kellett táplálni, a bélgyulladás az egyik leggyakoribb és legkomolyabb betegsége volt a koraszülött babáknak.

A NEC-nek súlyos következményei lehetnek. Amennyiben a bélgyulladást nem sikerült kontrollálni, az elhalt bélrészt sebészeti úton kell eltávolítani. Ami azt jelenti, hogy az érintett korababa komoly operáción esik át még mielőtt eljönne az a dátum, amikorra születését várták. Szerencsére a kislányaim és én nem kerültünk ilyen helyzetbe, mert volt elég anyatejem, sőt nemcsak nekik volt elegendő, még két baba is kapott belőle az osztályon.  

Sajnos nem minden esetben termelődik a koraanyáknak elegendő anyateje

Ennek oka lehet a koraszülés miatti sokk, stressz, depresszió, és vannak olyan esetek is, amikor az édesanyák nem tudnak jelen lenni. Néha a babáknak egy baleset miatt kell idő előtt megszületniük, és míg ők a koraszülött intenzív osztályon cseperednek, addig anyukájukat egy másik kórházban ápolják. Ritkán pedig amiatt, mert az anyuka életét veszti szüléskor. Ám arra is van példa, hogy az anyák a babát valamilyen okból kifolyólag az osztályon hagyva eltűnnek akár hónapokra, akár örökre.

Ezekben a helyzetekben a legnagyobb segítséget a korababák számára a donor anyatej jelenti. 

„A donor női tej egy másik anya lefejt teje. Erre akkor van szükség, ha az édesanya nem tud elegendő saját tejet adni babájának. Ekkor megfelelő biztonsággal, ellenőrzött tejet adhatunk. A donor anyáknak a szükségesnél több teje van, melyet rendszeresen lefejnek.

A tejet még frissen, 24 órán belül fel tudjuk használni a koraszülöttnél. Mivel ez a tej teljes értékű, és a pasztörizálás bizonyos összetevőket egyáltalán nem ront, némelyeket pedig alig, ezért a fogadó baba minden előnyét élvezheti a friss tejnek. Rendkívüli segítség ez a donor anya részéről”

– mondja Dr. Zátonyi Adél.

A Melletted a Helyem Egyesület áldozatos munkájának hála, ma már a szülő nem csupán látogató a magyar koraszülött-intenzívosztályok jelentős részén, hanem szerves része a korababa gondozásának. Az egyesület tagjai sem csak orvosokból, hanem nővérekből és szülőkből is állnak. Együttműködésük teszi lehetővé, hogy egyre több korababa kerül ki mind testileg, mind lelkileg egészségesen a kórházakból. A donor anyatej pedig ennek az összefogásnak a szimbóluma, amely jelképezi, hogy koraanyák, nővérek és orvosok egyaránt hajlandók extra erőfeszítést tenni a koraszülöttek érdekében. 

A donor női tej fontosságáról készült figyelemfelhívó kisfilmet ITT nézheted meg.

Rohr Linda

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Arrow