–

Felnőtté válás

Felnőtté válni legalább kétféleképpen kell egy gyereknek ahhoz, hogy védve legyen, ha pedofilokról van szó: testileg és érzelmileg.

Testileg azért, mert a pedofilok jó része (az úgynevezett exkluzív pedofilok) nem képesek nemi vágyat, szexuális izgalmat érezni egy pubertás kort betöltött test látványától, érintésétől, tehát objektív védelmet jelent, ha valaki már túl van a kamaszkoron.

De a közvélekedéssel ellentétben sajnos nem csak ilyen pedofilok léteznek. Vannak ugyanis „nem exkluzív pedofilok”, akik felnőttekkel is létesítenek szexuális kapcsolatot, de csak a látszat kedvéért, mert valójában a gyerekekhez vonzódnak; és olyanok is, akiknek majdhogynem egyenértékű a vonzódása a gyerekekhez és a felnőttekhez. Majdnem mindegy számukra, hogy kivel szexelnek.

A pedofil érdekvédelmi szervezetek (igen, elképesztő, de ilyenek is vannak) egy része komoly érvként hozza fel a pedofilokkal kapcsolatos negatív megítéléssel szemben, hogy a társadalomban vannak úgynevezett „időleges pedofilok” is – és sokkal többen, mint gondolnánk. Az ő beállítódásuk alapvetően nem pedofil, de fantáziálnak gyerekekkel létesített szexuális kapcsolatról, és ha lehetőségük van rá, ki is próbálják azt.

Az internetes gyerekpornó és a gyerekprostitúció könnyű elérhetősége és szervezhetősége az online térben nyilván befolyással van erre a legutóbbi, tehát úgynevezett „időleges pedofil” kategóriára.

A Pornhub 2018-as éves összesítése szerint a hetedik legnépszerűbb kategória a tinédzser pornó, ami ugyan legtöbbször nem gyerekpornó, tehát valójában egy tizennyolc éven felüli felnőtt tesz úgy, mintha fiatalabb lenne, de minden esetben alkalmas arra, hogy a gyerekeket is szexuális tárgyként kezelje, és úgy mutassa be.

Magyarországon egy felnőtt már egy tizennégy éves gyerekkel is létesíthet beleegyezéses szexuális kapcsolatot, de erről felvételt készíteni, azt megosztani, a felvétellel kereskedni a magyar jogi szabályozás szerint is bűncselekmény – gyermekpornográfiának számít. Az ennél kisebb gyerekek esetén pedig mindegy, hogy volt-e beleegyezés vagy sem, mindig bűncselekményt követ el a felnőtt.

Meddig pedofil a pedofil?

Hogy valójában hány éves kortól „érdekes” egy pedofilnak egy gyerek, az nagyon változó. Ráadásul elképesztően nehéz ezt a területet vizsgálni, kutatni.

Alig van olyan büntetőeljárás, ahol az elkövető pedofilnak vallja magát (vagy a szakértők ezt állapítják meg), és az is nagyon ritka, hogy valaki nyíltan beszél erről. Az elérhető adatok alapján azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen nincs alsó korhatára a szexuális érdeklődésnek.

Ezt egy tavaly publikált kutatás azzal indokolta, hogy a pedofil irányultság a „gondoskodásért” felelős agyi terület aktivitásával is komoly összefüggésben van. Miközben más kutatások arra erősítenek rá, hogy a pedofil elkövetők egy része maga is áldozattá vált gyerekként, bár ez nem minden esetre igaz. Nem mondhatjuk azt, hogy minden pedofil esetében egyfajta újratermelődő „erőszak-kört” látunk, ahogyan azt sem tudjuk egyelőre, hogy szexuális orientációnak tekinthető-e a pedofília, és születéstől megvan-e rá a hajlam.

Vannak olyanok, akik nem gondolják magukat pedofilnak (van felnőtt párkapcsolatuk, és úgy tekintenek magukra, mint aki elsősorban felnőttekhez vonzódik), de néznek tinipornót, és letöltenek fotókat gyereklányokról, mert a szexuális életük részének tekintik ezt, és örömüket lelik benne. Nekik általában semmiféle rossz érzést nem okoz, hogy ilyen irányba is nyitott az érdeklődésük.

És vannak olyanok, akik tudják magukról, hogy a gyerekekhez vonzódnak, néznek gyerekpornót, letöltenek ilyen fotókat, de bűntudatuk van a vágyaik miatt, és szégyellik magukat, sajnálják hogy ilyen az érdeklődésük. Az ő számukra a gyerekpornó egyfajta „megváltás” is lehet, hiszen így ki tudják élni a vágyaikat, és ehhez nem kell gyerekeket levadászniuk.  

Fontos tehát szem előtt tartani, hogy nem minden pedofil létesít szexuális kapcsolatot gyerekekkel, és vannak olyan nem pedofilok is, akik viszont igen. Mi több, a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések több mint kilencven százalékában nem is a pedofília, hanem a gyerekkel kialakított bizalmi viszonyban az érzelmi és szexuális határátlépés az elkövető elsődleges motivációja.

Nőjj fel! De hogyan?

Ha most visszatérünk oda, hogy a felnövekvés vajon védelem-e egy pedofillal szemben, akkor azt lehet mondani, hogy egy (elenyésző) részüknél igen, viszont sajnos sokuknál nem.

Egyébként meg az ügyek többségében nem a pedofília a kérdés, hanem az, hogy egy gyerekkel közeli, bizalmi kapcsolatba kerülő felnőttnek van-e módja visszaélni a helyzetével, és saját vágyainak kielégítésére használni.

Ebből a szempontból kérdés a „felnövekvés” másik oldala.

Érzelmi szempontból felnőttnek lenni

Ez azt jelenti (optimális esetben), hogy egy szexuális kapcsolatban csak olyan történik, amit mind a két fél akar. A felnőttek tudnak nemet mondani (és elfogadni a másik nemet mondását), nem kiszolgáltatottak passzív módon egy másik ember szexuális vágyainak, és nem is manipulálhatók könnyen az intimitás vagy a bizalom körébe tartozó területeken. Ennél még sokkal több információt ide lehetne írni, de már ennyiből is látszik, hogy veszettül nehéz érzelmileg felnőni, viszont elképesztően fontos ebben megtámogatni a gyerekünket.

A gyerekkort nem fogjuk tudni „elcsalni”. Mindig lesz olyan, amikor a gyerekre egy pedofil prédaként tekinthet. Viszont nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy érzelmileg segítsük felnőni a gyerekünket.

Gondoljatok csak bele: van-e a gyereketeknek élménye arról, hogy a saját testével kapcsolatos döntést meghozzon? Tudom, ez így nagyon elvont, úgyhogy mutatok pár konkrét élethelyzetet: régen látott nagynéni érkezik húsvétra. Megkéred a gyerekedet, hogy adjon neki puszit akkor is, ha magától nem akarna? Tudja a gyereked, hogy azokhoz a testrészeihez, amiket az alsóneműje fed, senki nem nyúlhat az ő engedélye nélkül? Meg tudja a gyerek nevezni minden testrészét? Vannak szavaitok a családban a nemi szervekre? Hogyan fejezitek ki a szereteteket egymás felé? Szavakkal? Figyelemmel? Együtt töltött idővel? Gesztusokkal? Volt olyan, hogy a gyerekedet szeretetmegvonással büntetted? Szerinted van olyan helyzet, amikor a gyereked azt érzi, hogy nem szerethető és értéktelen, ha nem azt teszi, amit elvárnak tőle?

Szülőként nagyon fontos, hogy minden lehetséges módon támogassuk a gyerekünk egészséges felnövekedését. Nem is csak a pedofiloktól való védelem miatt, hanem azért, hogy egészséges felnőtt váljon belőlük.

A testi fejlődést legnagyobb részt nem tudjuk befolyásolni, de az érzelmit nagyon is. Szerető, elfogadó, támogató családi környezetben felnövő, érzelmi biztonságban élő gyerekek a pedofilok számára sokkal kevésbé „vonzók”, hiszen nehezebb manipulálni, csábítani őket, és fenyegetés vagy erőszak esetén az ilyen gyerekek hamarabb kérnek segítséget, nem őrzik titokként, ami velük történt.

Tegyünk keresztbe a pedofiloknak! Neveljünk érzelmileg biztonságban lévő gyerekeket!

Dr. Gyurkó Szilvia

*Jimmy Carr: The Best of Ultimate Gold Greatest Hits (Netflix)

Kiemelt kép: 123RF