Mi történt Portnoy lakásán?

Az áldozatok a Business Insider cikkében mesélték el a 2,7 millió követővel rendelkező amerikai bloggerrel átélt tapasztalataikat, amelyeket mindannyian megalázónak és ijesztőnek írtak le. Az írásban összesen három nő szólalt meg, közülük a legfiatalabb 19 éves. Egy nő, aki a Madison álnév alatt nyilatkozott (mindhárman a nevük megváltoztatását kérték, ugyanis félnek Portnoy követőtáborának haragjától) azt mondja, húszéves volt, amikor beszélgetni kezdett a 43 éves milliárdossal. A férfi a Massachussetts állambeli Nantucketben található házába invitálta őt, és azt mondja, Portnoy a beleegyezése nélkül filmezni kezdte, amikor orálisan kielégítette a férfit. Ezután szex közben fojtogatni kezdte, de olyan erővel, hogy Madison úgy érezte, nem kap levegőt. A fiatal nő azt mondta az Insidernek, hogy úgy érezte magát, mint egy szexjáték, akit csak használnak, ezért egy ponton elsírta magát. Kiabálni kezdett, hogy „Ez már túl sok! Ez fáj!”, de a milliárdos csak annyit mondott: „Ne menekülj előlem”. Amikor az aktus véget ért, Madison üzenetet írt egy barátjának a következő szöveggel: „Annyira durva volt, hogy úgy éreztem, mintha megerőszakolna… Ordítottam a fájdalomtól.”

Madison hangsúlyozza: a szexbe beleegyezett ugyan, de ahogyan Portnoy bánt vele, az túlságosan durva volt számára.

Egy Allison néven megszólaló hölgy hasonló élményről számolt be – ő azt mondta, Portnoy erőszakosan bánt vele, őt is fojtogatta, ezért három nappal az aktus után öngyilkos gondolatai támadtak, és kórházba került. Allison édesanyja jogi lépéseket fontolgatott a férfi ellen, de a 19 éves lány lebeszélte, mert félt, hogy a blogger nyilvános megszégyenítéssel áll majd bosszút.

Allisont – Madisonhoz hasonlóan – szintén az akarata ellenére videóra vette Portnoy.

Portnoy múltja 

Dave Portnoyt nem először érik olyan vádak, hogy tiszteletlenül bánik a nőkkel. Nyilvános tevékenysége gyakorlatilag egybeforrt a szexizmussal, és a cégén belül is többen panaszkodtak arra, hogy a szexuális és az online zaklatás a mindennapok részét jelenti a Barstool Sportsnál (melynek alapítója). De ez az első eset, hogy valaki nyilvánosan előállt egy konkrét történettel, amelyben Portnoy szexuális visszaélést követett el. Ez az első eset, hogy munkatársai nemcsak egymás között panaszkodnak a légkör morális hiányosságairól, hanem ország-világ előtt.

A toxikus munkahelyi körülményeket mi sem írja le jobban, mint egy korábbi alkalmazottja névtelen nyilatkozata a New York Magazinnak: „Az utolsó ember, akivel konfliktusba akarsz keveredni, az Dave és a Barstool.”

A milliárdos gyakran viccelődött nemi erőszakkal is, a női sportriportereket pedig rendszeresen ribancoknak hívta – természetesen ezt is „viccből”. 2010-ben egy akkori esetről is írt a blogján, amely során az áldozat szűk farmerben volt, amikor megtámadták, és a bíróság szerint „biztosan segített levenni magáról a nadrágot”, ő pedig a következő sorokkal kommentálta az ítéletet: „Ha hatos méretet viselsz (ami az európai 38-as méretnek felel meg – a szerk.), és szűk farmert hordasz, megérdemled, hogy megerőszakoljanak”. Később bocsánatot kért, csak éppen nem azért, amiért kellett volna, hanem hogy nincs tisztában a női ruhaméretekkel. „Hibáztam – mondta gúnyosan Tucker Carlson műsorában. – Azt hittem, a hatos méretre, hogy 20-as.” 

 

Portnoy nemcsak a nőkre, de Colin Kaepernickre is tett már nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket – a himnusz alatt letérdelő amerikai futballistát és aktivistát rasszista kifejezésekkel illette. Sőt, arra is volt példa, hogy támogatta szintén rasszista kollégáját.

Védőbeszéd a Twitteren

Az ellene felszólaló nők nyilatkozatainak megjelenése után egy nappal a blogger – ügyvédei tanácsa ellenére – reagált az őt ért vádakra egy videós poszt formájában a Twitteren. Portnoy szenzációhajhásznak nevezte a Business Insider cikkét, amely szexuális szokásait deviánsként állította be.

„Tudom, hogy egyetlen lánnyal sem csináltam semmilyen bizarr dolgot. Semmi olyasmit, amibe ne egyeztek volna bele” – mondta a felvételen. Majd hozzátette, hogy be tudja azonosítani a cikkben szereplő fiatal nőket az általuk megadott dátumok alapján, és azt állítja, Madison „verziója az eseményekről nem igaz” mert a nő „sosem kérte őt, hogy álljon le”.

Allisonról szintén azt mondja, nem jelezte, hogy kellemetlen lenne számára az aktus, ő pedig „legalább 21 évesnek” hitte a lányt. Állításait képernyőfotókkal kívánta alátámasztani, amelyeken az Allisonnal történt privát beszélgetései látszódnak, amelyben a 19 éves nő az eset után találkozót kért tőle. A videóban Portnoy azt állítja „a kirekesztés-kultúra el akarja őt törölni.” Azóta elindította a #CancelBusinessInsider hashtaget, amelyet a követői szorgosan el is kezdtek használni.


Forrás: ITT

Kiemetl kép: Getty Images/ Slaven Vlasic