Jimi Hendrix 1942. november 27-én született Johnny Allen Hendrix néven

Négy testvére volt, akik súlyos születési rendellenességgel küszködtek, végül pedig mind nevelőotthonba kerültek. Apja a második világháborúban szolgált katonaként, majd miután hazatért Seattle-be, felesége a férfi alkoholproblémái miatt a válás mellett döntött, a hároméves gyerek nevét pedig James Marshall Hendrixre változtatta. Az ifjú Jimmy alig múlt tizenhat éves, amikor az anyja meghalt, így a zenébe menekült. Tehetsége lenyűgöző volt, de ami még lenyűgözőbbé tette a képességeit, az az, hogy

Young Jimmy sosem tanult meg kottát olvasni, autodidakta módon gitározott, színekkel és szavakkal jelölte a hangulatokat, és hallás után játszott.

Jimmy végül apjától kapta meg első saját gitárját. Néhány évvel később szintén az apja volt az, aki elektromos gitárra cserélte fia hangszerét, ő pedig megváltoztatott mindent, amit az elektromos gitár megítéléséről és használatáról gondolt a világ.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jimi Hendrix (@jimihendrix) által megosztott bejegyzés

1961-ben autólopás miatt letartóztatták,

ám felajánlották neki, hogy a börtönbüntetés helyett választhatja a katonai szolgálatot. Jimmy végül apja nyomdokaiba lépett, és csatlakozott az Egyesült Államok hadseregéhez, ám viszonylag hamar leszerelt. A hadsereg szerint a sorozatos szabályszegések miatt, az ő verziója alapján viszont azért, mert egy ejtőernyős ugrás közben megsérült.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jimi Hendrix (@jimihendrix) által megosztott bejegyzés

1966-ban Chas Chandler – az Animals basszusgitárosa, aki később Jimi menedzsere lett – látta a zenészt játszani egy New York-i bárban.

„Ez a fickó ránézésre nem tűnt különlegesnek, aztán egyszer csak elkezdett a fogaival játszani a gitáron

– mesélte 2016-ban a BBC-nek James Wright, aki szintén jelen volt azon az estén. – Az emberek csak néztek, hogy »Mi a fene?«, Chas pedig arra gondolt, hogy ezzel a sráccal lehetne valamit kezdeni.”

Bár Hendrix akkoriban Jimmy James néven lépett fel, Chandler volt az, aki javasolta, hogy használja inkább a Jimi nevet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jimi Hendrix (@jimihendrix) által megosztott bejegyzés

The Jimi Hendrix Experience

Jimi Chas Chandlerrel, Noel Redding basszusgitárossal és Mitch Mitchell dobossal alapította meg a The Jimi Hendrix Experience zenekart. Bátran kísérleteztek a zenével, sorra írták a dalokat, és amellett, hogy egyre több ember követte érdeklődéssel a banda munkáját, olyan zenészek is felfigyeltek rájuk, mint a Rolling Stones, Eric Clapton vagy Freddie Mercury.

Annak ellenére, hogy folyamatos küzdelmet folytatott a rasszizmussal, Jimi a zenei színtér megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát Nagy-Britanniában. Nem sokkal később egy olyan londoni házba költözött, aminek a szomszédságában korábban a barokk zeneszerző, Georg Friedrich Händel élt, Hendrix pedig erre annyira büszke volt, hogy több Händel-lemezt is beszerzett, annak ellenére, hogy egyáltalán nem értett a komolyzenéhez.

Időközben több számuk is
 hatalmas sikerré vált, a zenekar pedig turnézni indult. Hendrix egyszer Jim Morrisonnal is fellépett, ami amellett, hogy hatalmas örömet jelentett mindkét rajongótábornak, gyakorlatilag azonnal megismételhetetlen rocktörténeti pillanattá vált.

Az álmairól zenélt

Hendrix sok helyről merített ihletet zenéjéhez, beleértve az álmait is. „Sokat álmodtam, és sok álmomat dalként írtam le – magyarázta a New Musical Expressnek adott 1967-es interjújában. – Egyet írtam First Look címmel, egy másikat pedig Purple Haze címmel, ami egy olyan álmomról szólt, amikor a tenger alatt sétáltam.”

Ugyanebből az interjúból derült ki, hogy a Purple Haze című dal szövege („scuse me while I kiss the sky”) egy fuldokló emberre utal, akit Hendrix álmában látott. Annyira gyakran előfordult, hogy a rajongók félreértették a szövegrészletet („scuse me while I kiss this guy”, vagyis bocsáss meg, amíg megcsókolom ezt a srácot), hogy Hendrix sokszor direkt a helytelen szöveget énekelte a színpadon.

A siker azonban nem védte meg Hendrixet: 1968-ban Amerika-ellenességgel vádolták, amikor a himnusz interpretációjába belecsempészte a háború hangjait.

Noel Redding 1969-ben kilépett a zenekarból, Jimit pedig drogbirtoklásért letartóztatták a torontói repülőtéren. Ugyanebben az évben Hendrixet tisztázatlan körülmények között két férfi elrabolta, és New Yorkba vitte. Noel Redding azt gyanította, hogy Hendrix saját menedzsere – akinek közbenjárásával végül kiszabadult – szervezte meg az emberrablást, hogy eltántorítsa a gitárost attól, hogy más menedzsereket keressen, míg mások szerint a rablás nagyon is valóságos volt.

Hirtelen vég, maradandó örökség

1970. szeptember 6-án Hendrix utolsó fellépését tartotta az Open Air Love & Peace Fesztiválon, a nyugat-németországi Fehmarn-szigeten.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jimi Hendrix (@jimihendrix) által megosztott bejegyzés

Kevesebb mint két héttel később, szeptember 18-án, a londoni Samarkand Hotel alagsorában találták meg az akkor mindössze 27 éves Jimi Hendrixet, a saját hányásába fulladva. Bár Monika Dannemann sosem válaszolt konkrétan a tragédiával kapcsolatban felmerülő kérdésekre, sokak szerint a barátnője volt az, aki adott neki néhány altatót, azonban a férfi véletlenül túladagolta a tablettákat, mivel a gyógyszer erősebb volt, mint amit az egyesült államokbeli turnék során megszokott. Pletykák keringtek arról is, hogy a menedzsere ölte meg a biztosítási pénzért, de végül egyik elméletet sem sikerült bizonyítani.  

Jimi Hendrix karrierje mindössze négy évig tartott, de ez alatt a rövid időszak alatt sikerült örökre megváltoztatnia a gitározás művészetét. És bár nem kérdés, vannak olyan gitárosok a világon, akik tisztábban vagy gyorsabban játszanak nála, de sokak számára örökre ő marad minden idők legjobb rockgitárosa.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / David Redfern / Staff

Mózes Zsófi