Az énekes, akinek egy komplett kamarakórus van a torkában

Dimash Qudaibergen, a világhírű kazah énekesfenomén, így jellemzi magát: „Csak egy egyszerű srác vagyok Aktöbéből.” Ám sokan meg vannak győződve róla, hogy valójában földönkívüli. Aki ismeri a hangját, tudja, miért.

Dimash egyetlen éjszaka alatt lett híres, amikor 2017-ben több millióan látták őt énekelni az I Am Singer című, híres, kínai énekeseknek szervezett televíziós énekverseny első fordulójában. Nemcsak a backstage-ben ülő többi versenyzőt és az ötszáz tagú, zsűriző közönséget, hanem egész Kínát elbűvölte a kazah énekes, aki franciául énekelt a verseny első fordulójában, és meg is nyerte. A műsor utáni naptól saját biztonsága érdekében nem engedték ki a hotelból többé egyedül, csak testőrökkel, mert rajongók tömegei várták, bármerre ment.

A 22 éves, 191 centiméter magas, kölyökarcú, nagy szemű, szerény kazah fiú többé már nem volt ismeretlen. A produkciója felkerült az internetre, és Kínán kívül is világszerte sokan ámuldoztak, hiszen úgy énekel, mintha lenyelt volna egy kamarakórust. 

Kedveseim

Bár a versenyen végül külföldiként csak a második helyen végzett, sokkal többet kapott, mint amiről álmodott: világhírnevet és hatalmas, a világ szinte minden pontját lefedő rajongótábort, akiket Dimash így nevez: kedvesek (azaz: Dears).

Tisztában van ugyanis azzal, hogy sikerének fő pillére az ő támogatásuk, éppen ezért a rajongói nagyon kedvesek a számára, olyanok, mint a családjának egy része.

A világ legszebb hangja

A három évig tartó kínai kiruccanás koncerteket, egy dupla CD-t, számos tévészereplést és egyéb fellépéseket, valamint divatfotózások garmadáját és hatalmas díjesőt hozott Dimash számára, illetve számos művészbarátságot, közöttük gyerekkori bálványáét, Jackie Chanét is. A kínai akciósztár Vanguard című filmjének főcímdalát Dimash énekli. Mint ahogyan a Battle of Memories című kínai sci-finek és a Creators: The Past című olasz–amerikai fantasynek is, amelynek író-rendező-zeneszerzője, Piergiuseppe Zaia az után kérte fel Dimasht azt Across Endless Dimensions című főcímdal eléneklésére, hogy beírta a Google keresőjébe: a világ legszebb hangja.

Hétoktávnyi terjedelem

Én 2018-ban ismertem meg Dimasht a YouTube-nak köszönhetően. Mindent tudok róla, amit rajongóként és a magyar rajongói klub egyik adminisztrátoraként tudnom illik. Tudom, hogy ötéves korától tanul zenét. Az énekléssel párhuzamosan több évig tékvandózott, amit végül abbahagyott, hogy teljesen a muzsikának szentelje magát és elkerülje az éneklésre rossz hatással lévő sérüléseket. Hangterjedelme meghaladja a hét oktávot. Hogy könnyebb legyen elképzelni, ez mit jelent, gondolj csak bele: az átlagos ember hangterjedelme másfél-két oktáv, a képzett énekeseké három-négy oktáv körül mozog. Dimash viszont a mély baritontól a női koloratúr szopránig képes énekelni.

Aki látta az Ötödik elem című filmet, emlékszik a kék földönkívüli nőre, Diva Pavalagunara és a dalra, amit énekelt. Ennek egy része keverőpulton készült, mert ember elvileg nem képes elénekelni. Dimash azonban pici módosítással több alkalommal előadta pályája során az elénekelhetetlennek tartott Diva Dance-t. 

Nemzetközi sztár

Dimashért Kínától az Egyesült Államokig, Belgiumtól Ausztráliáig a világ minden táján, közöttük Magyarországon is ezrek rajonganak, mondhatni nullától százéves korig, és szinte nincs ország a térképen, ahol ne lenne rajongói klubja a közösségi hálón, még akkor is, ha nem szerepel a magazinok és pletykalapok címlapján. Mottója szerint azért dolgozik, hogy egy dal vagy egy koncert erejéig kiragadja az embereket a hétköznapokból, és elrepítse őket egy gondoktól mentes, boldog világba. És működik: a koncertjeire a világ minden tájáról, átlag 30-40 országból érkeznek rajongók, főként nők, de azért a férfiak is szép számmal képviseltetik magukat. Mindegy, hogy Dimash szülőhazájának fővárosában, Asztanában vagy annak régi fővárosában, Almatiban (Alma-Ata), a kínai Sengcsenben vagy Fucsouban, New Yorkban, Londonban, Moszkvában, Szentpéterváron, Kijevben, Düsseldorfban, Prágában, az örmény fővárosban, Jerevánban, a török Antalyában vagy a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban van a koncert, a rajongók ünnepként élik meg, és csodás atmoszférát varázsolnak az arénában. 

Semmit nem bíz a véletlenre 

Huszonkilenc évesen klasszikus énekesi diplomával, dzsessz- és popénekesi diplomával és zeneszerzői mesterdiplomával a zsebében éppen a doktori disszertációját írja zenetudományokból. Közben folyamatosan alkot, pár hónapja Los Angelesben, ahol olyan legendás zeneszerzőkkel és producerekkel találkozik, mint a slágergyáros David Foster és Walter Afanasieff, akik nem kisebb sztárokkal dolgoztak már együtt, mint Whitney Houston, Barbra Streisand, Céline Dion, Lara Fabian, Andrea Bocelli, Josh Groban, Michael Bublé, hogy csak párat említsek. És persze mellette koncertezik szerte a világban. Mindezt független előadóként, saját produkciós cégének égisze alatt. 

Poperasztár – és még mennyi minden!

A saját zenei stílusát neoklasszikusnak, crossovernek tartó művész mögött nem található meg a nyugati zeneipari és reklámgépezet, a kínai sikernek, illetve az internetnek és a koncertjeinek köszönhetően mégis megtalálta a közönségét. 

Sokoldalúságát mutatja, hogy más crossover- vagy poperasztároktól eltérően az ő repertoárja meglepően változatos, mondhatni, olyan sokszínű a stílusa, ahány szín van egy színskálán. Műfaját tekintve operától és poperától a folk, a pop- és rockzenén keresztül a funkyritmusokig, sőt a rappelésig meg sem áll, így is tágítva a zeneszerető emberek ismereteit más stílusok iránt is. Zenei videói, amelyek valójában egy teljes történetet elmesélő rövidfilmek, ugyanezt a kimagasló színvonalú sokszínűséget mutatják. Műfajukat tekintve van közöttük akciófilm, fantasy, háborús történet, történelmi és romantikus rövidfilm is. 

Egyedül is duettezik

Dimash szólóénekes, de mellette nagyszerű duettpartner is, énekelt együtt olyan világsztárokkal, mint Lara Fabian vagy az operadíva Aida Garifullina. De nincs szüksége partnerre ahhoz, hogy duettezzen. A rajongói szívesen emlegetik az olasz nyelvű Olimpico című dalának születését: a világhírű zeneszerző, Igor Krutoj, kizárólag azért tért vissza a nyugdíjas éveiből, hogy Dimashnak komponáljon. Amikor megkérdezte az énekest, hogy a bariton vagy a szoprán részt szeretné-e énekelni, azt felelte: Igen! 

Dimash saját szerzeményében, az El Amor En Tiben tovább emeli a tétet, kvartettként szólaltatva meg a dalt, ami különleges körülmények között született, jól illusztrálva Dimash és a rajongói viszonyát. Dimash Latin-Amerikában hatalmas spanyol ajkú rajongótáborral büszkélkedhet, ők már régóta szerették volna, ha a kedvencük spanyolul is énekel. Dimash komponált egy dalt, majd felvette a kapcsolatot a rajongóival, akik között természetesen voltak zenészek is, és megírták a szöveget. Az El Amor En Ti pár hét múlva koncerten debütált Almatiban. 

Allűröktől mentesen

Dimash torkában csodálatos kincs van, és hatalmas zenei tudás a fejében. Emellett önzetlen, odaadó szeretet a szívében a családja, a hazája, a gyerekek, és a rajongói iránt. A magánéletét nem éli a nyilvánosság előtt, nem szerepel a pletykarovatokban, és nem fűződnek botrányok a nevéhez. Úgy tartja, hogy a színpadon álló Dimash a rajongóké, vagyis a Dearsé, de a színpadon kívüli Dimash a családjának és a barátainak szenteli magát. Nem él fényűző életet, nem állnak Ferrarik a garázsában és nincs kacsaláb a nem létező kastélya alatt. Úgy tartja, hogy legelőször is emberek vagyunk, és csak utána énekesek, tudósok, sportolók, tehát elsősorban emberként kell viselkednünk és ekként kell bánnunk másokkal. Elmondta:

tisztában van azzal, hogy egyszer majd ott kell hagynia a színpadot, és leülni a nézők közé, és ezt emelt fővel szeretné megtenni. Éppen ezért megbecsüli, amit elért, amije van.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mai napig látni rajta azokat a ruhákat, amelyeket 2017-ben is hordott. Jótékonysági alapítványok nagyköveteként pedig arra biztatja a rajongóit is, hogy ők is vállaljanak társadalmi szerepet saját környezetükben.

Így van ezzel a magyar rajongói csapat, a Dimash Dears Hungary is: idén közel félmillió forintot gyűjtöttünk a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekeket segítő Démétér Alapítvány számára. 

Dalai sok ember életét változtatták meg

Sokan bújtak elő a csigaházukból, kinyíltak és sorra hoznak létre saját profilokat a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren, a TikTokon, a YouTube-on, a Spotifyon, mert Dimash ezeket a platformokat használja. Vannak, akik a depresszió poklából jöttek vissza Dimashnak és a zenéjének köszönhetően. A rajongók, akik között vannak idősebbek is, bátran beszélgetnek egymással külföldi rajongói oldalokon is. Sok rajongó régen eltűntnek hitt hobbiját veszi elő, és újra festeni és rajzolni kezd, verset ír vagy prózát, énekelni tanul vagy hangszeren játszani. Vannak olyan szakemberek, akik Dimash zenéjét használják zeneterápiához, és remek eredményt tudnak felmutatni. És vannak olyan rajongók világszerte, akik kazahul tanulnak, mert így könnyebben megértik kedvencük anyanyelvét. 

A művész háromórás koncertjei igazi show-műsorok táncosokkal, remek zenészekből álló zenekarral, és a szívét-lelkét színpadra kirakó énekessel, akinek célja a kazah kultúra, a nyelv és népi hangszerek megismertetése a világgal. Dimash emellett szívesen tanul meg egy-egy dalt a koncert helyszíne szerinti nyelven is, elbűvölve a helyi közönséget, és ő maga is minden alkalommal meghatódva hallgatja, ahogyan a soknemzetiségű és soknyelvű közönsége kazahul énekel vele. 

Az emberek egysége

Dimashon érezhető, amit a rajongók jól tudnak: szerető, nagycsaládban nőtt fel énekes-zenész szüleivel, és apai nagyszüleivel, akik az idős emberek bölcsességével nevelték őt saját fiukként. Éppen ezért rendkívül érzékeny művész, filantróp és pacifista. A világ sorsáért aggódva két háborúellenes dalt is írt: War and Peace, és The Story of One Sky. Az első dalt mandarin nyelven énekli, a másodikat angolul. Érdekes egybeesés ez napjaink geo- és gazdaságpolitikai helyzetét, Kína és az Egyesült Államok folyamatos egymásnak feszülése ismeretében, ami a két rajongótáborra szerencsére nincs hatással. 

A The Story of One Skyhoz egy tizenöt perces zenei videó készült, aminek forgatókönyvét és zenéjét Dimash írta, a szövege az ő ötlete alapján készült, és ő játssza a szívszorító, kemény, háborús történet főszerepét. A dal premierje 2022. szeptember 22-én nem kisebb eseményen volt, mint a világ és a hagyományos vallások vezetőinek VII. kongresszusán, aminek feladata volt többek között, hogy békeüzenetet küldjön a világnak, amelyben erősödőben van a vallási fundamentalizmus. The Story of One Sky című művével pont arra hívja fel a figyelmet, hogy nem oszthatja meg az embereket az, hogy milyen ország, milyen nemzetiség és milyen vallás képviselői vagyunk, mert minden ember egyenlő. Mindez egy olyan fiatalembertől jön, aki muszlim vallású, és aki a kongresszuson személyesen találkozott a katolikus egyházfővel, Ferenc pápával is. És aki 2022 decemberében A béke etikája címmel beszédet tartott a Közép-ázsiai Médiafórumon, hangsúlyozva az emberek egységét, a nemzetek közötti tisztelet fontosságát és az ártatlanok szenvedésének elfogadhatatlanságát. 

A korát meghazudtoló bölcsességben is rejlik Dimash népszerűsége, és ez is az oka, hogy a rajongói számára nem számít, ki melyik nemzet szülötte, milyen nyelvet beszél és milyen vallást gyakorol. A lényeg a megértés és az összetartás. Most, amikor az életünk leginkább egy hullámvasutazáshoz hasonlít a járványok, természeti katasztrófák és folyamatos háborúk idején, miközben ismét egyre tágul az olló gazdagok és szegények között, soha nem látott szükség van kapaszkodókra. És soha nem látott szükség van az olyan fiatal, józan gondolkodású, másokat inspiráló művészekre, mint Dimash.

Kiemelt kép forrása: Getty Images / WWD / Contributor

WMN szerkesztőség