2010-ben véletlenül jutottam el Lady Gaga budapesti koncertjére. Egy barátnőm rám írt, hogy valaki mégsem tud elmenni a társaságukból, átvenném-e a jegyét. Ez olyan régen történt, hogy ez az üzenet még MSN-en érkezett, én pedig már akkor majd’ kiugrottam a bőrömből a lehetőségtől, pedig még nem is sejtettem, hogy 13 évvel később is azt fogom mondani, hogy máig életem legjobb koncertélménye volt a The Monster Ball Tour hazai állomása.

„Hűen Lady Gaga teátrális tulajdonságához, valamint újító és kreatív szelleméhez, az ígéretek szerint a bulik kitolják az élő koncert élményének határait, a rajongókat egy még látványosabb és elképesztő show-ban részesítve, mint amit az eddigi koncerteken tapasztalhattak, írják a szervezők” – számolt be anno az index.hu. 19 évesen nem sok sportarénás élményem volt, és emlékszem, ahogy álltam a tömegben a dühöngő közepén, azt éreztem, hogy az ilyen pillanatokért éri meg koncertre járni, rajongani művészekért. Összeszámolni sem tudom, Lady Gaga hányszor öltözött át, olyan artistákat megszégyenítő mutatványokkal rukkolt elő a táncosaival együtt, hogy nem győztem az államat összeszedni a földről, a hangjától pedig már akkor libabőrös voltam.

Aztán az évek alatt szépen lassan lehullott a sallang, a máz, a parókák, az extravagáns jelmezek, és az idei Oscar-gálán már az a Lady Gaga állt közönség elé, aki nem visel sminket, és egyszerű pólóban, farmerben mutatja meg, ki is ő valójában, és mit tud.

Beérni látszik napjaink egyik legtehetségesebb előadója, aki már nem feltétlenül a külsőségekkel szeretné lenyűgözni a nagyérdeműt, hanem azzal a hanggal, ami kirúgja a ház oldalát. Mellesleg pedig színészként sem aprózza el magát, a Csillag születik és a Gucci-ház után a Joker: Folie à Deux-ban láthatjuk majd Harley Quinnként Todd Philips rendezésében, Joaquin Phoenix oldalán.

Szentesi Éva korábban ITT írt róla portrét születésnapja alkalmából pedig most jöjjön róla további 20, talán kevéssé ismert érdekesség. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lady Gaga (@ladygaga) által megosztott bejegyzés

1. Az olasz bevándorlócsaládba született Lady Gaga teljes neve Stefani Joanne Angelina Germanotta. A Joanne nevet nagynénje után kapta, aki már nem érhette meg az énekesnő születését, és akinek az emléke előtt tisztelegve született meg 2016-ban Gaga ötödik studióalbuma, a Joanne.

2. Édesapja annak a GuestWifi cégnek az elnöke, amely bevezette a szállodákba a vezeték nélküli internetet.

3. Művésznevét a Queen 1984-es Radio Ga Ga című száma ihlette. Gaga korábbi párja és producere, Rob Fusari egy üzenetben írta le az énekesnőnek a Queen dalának címét, amelyet az autocorrect Lady Gagára módosított, ezzel pedig meg is született napjaink egyik szupersztárjának új neve. 

4. Édesanyjának, Cynthiának köszönhetően

négyéves kora óta zongorázik, hangját pedig az a Don Lawrence képzi a mai napig, aki Alicia Keys és Christina Aguilera énektanára is volt.

5. Ugyanabba a manhattani katolikus leányiskolába járt, ahol J. F. és Jackie Kennedy lánya, Caroline, majd Nicky és Paris Hilton is tanult.

„Nagyon elhivatott, nagyon szorgalmas, nagyon fegyelmezett, de egyben kicsit bizonytalan” – így jellemezte középiskoláskori énjét.

Az énekesnő azt is elmesélte, hogy sokszor kigúnyolták, mert túl provokatívnak vagy túl különcnek tartották.

6. Színészi pályáját 15 évesen kezdte, amikor egy epizódszerep erejéig feltűnt a Maffiózók című sorozatban. „Visszatekintve, pontosan látom, mit csináltam rosszul abban a jelentben”mondta az Entertainment Weekly podcastjában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lady Gaga (@ladygaga) által megosztott bejegyzés

7. Bár bejutott a New York-i Egyetemre (NYU), egy évvel később, 19 éves korában eltanácsolták, majd visszaköltözött a szüleihez. Egy 2009-es ELLE-interjúban ennek kapcsán azt mondta, hogy magát egyébként is jobban tudta képezni, mint ahogy az iskola tudta volna. 

8. Szintén 19 éves volt, amikor egy húsz évvel idősebb férfi megerőszakolta – ezt a Howard Sternnek adott interjújában vallotta be, amikor arról kérdezték, mi adta az apropóját Swine (Disznó) című dalának.

9. Miután hazaköltözött, hogy eltartsa magát, pincérnőként dolgozott egy Upper East Side-i étteremben, és sztriptíztáncosnőként a Lower East Side-on. „Vetkőzőslányként” a hetvenes és nyolcvanas évek slágereire táncolt a Lady Gaga and the Starlight Revue duó tagjaként. „Fekete bőrt viseltem és  Black Sabbathra, Guns N' Rosesra és Faith No More-ra táncoltam. Nagyon rock and roll volt.”

10. 

Eredetileg barna haját azért festette platinaszőkére, mert túl sokan keverték össze Amy Winehouse-zal.

11. 2008-ban még olyan előadóknak írt dalokat az Interscope Recordsnál, mint Britney Spears, a The Pussycat Dolls, vagy a New Kids on the Block. Majd egy próbafelvétel alkalmával az énekes és az Interscope ernyője alatti KonLive cég tulajdonosa, Akon meghallotta énekelni, és azonnal leszerződtette.

12. Telephone című számát eredetileg Britney Spears Circus című albumára szánták.

13. Az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) gyémánt minősítéssel díjazza azokat a dalokat, amelyek tízszeres platinalemezek, és legalább tízmillió eladáson és streamelésen vannak túl. A történelem során mindössze 76 dalt érte ezt el, köztük Lady Gaga két slágere is:

a 2009-es megjelenésű „Bad Romance” 2013-ban, a 2008-as „Poker Face” 2015-ben szerezte meg a gyémánt fokozatot.

14. Az énekesnő fibromyalgiában szenved, mely elsősorban a központi idegrendszert támadja, és amelynek következtében a fájdalom érzékelésében és feldolgozásában alakulnak ki zavarok, főként az izmokban, ízületekben és egyéb lágy szövetekben. Gyakran kísérheti alvási nehézség, fáradtság, érzelmi és mentális szorongás. Joanne névre keresztelt turnéjának európai állomását a betegségéből fakadóan kellett lemondania. 

15. Elton John és párja, David Furnish mindkét fiának, Zacharynak és Elijah-nak is Lady Gaga a keresztanyja. Elton John szerint nála jobbat kívánni sem lehetne, fürdeti őket, játszik velük, mesét olvas és énekel nekik, ha ott van.

16. Rihannához, Selena Gomezhez, Kylie Jennerhez hasonlóan 2019-ben Lady Gaga is saját sminkmárkát alapított, HAUS Laboratories néven.

17. Ugyanebben az évben

első nőként sikerült egy díjszezonban besepernie az öt legrangosabb elismerést.

A Csillag születikben felcsendülő Shallow-ért először Golden Globe-ot nyert, ezután a Critics' Choice Awardson a legjobb színésznő és a legjobb dal elismerését is ő kapta, majd Bradley Cooperrel közösen vehették át szintén a Shallow-ért a legjobb popduó/-együttes díját (de a legjobb vizuális médiára írt dal kategóriában is nyert írótársaival), majd a legjobb filmzenéért járó BAFTA-t és a legjobb eredeti filmbetétdalt méltató Oscart is bezsebelte.

Arra vélhetően mindenki emlékszik, hogyan adták elő Cooperrel a slágert az Oscar-gálán. Olyan vibrálás volt a két előadó között, hogy a világ nem győzött találgatni, van-e köztük valami. (Vélhetően egyébként nem volt, egész egyszerűen mindketten vérprofik, és szívvel-lélekkel játszottak.) 

18. 2021-ben golyóálló öltözékben énekelt Joe Biden amerikai elnök beiktatási ceremóniáján. „Így a szüleim és a húgom is nyugodtak lehettek” – mondta Stephen Colbert műsorában.

19. A veszélyes helyzetek egyébként nem állnak tőle távol, mielőtt a zenei pályára lépett, haditudósító szeretett volna lenni – erről 2021-ben mesélt a brit Vogue-nak.

20. 2021 óta ő a Dom Perignon arca.

Felhasznált források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Axelle/Bauer-Griffin / Contributor

Krajnyik Cintia