Az új lakó

2010-ben a New York állambeli Sarah Lawrence főiskola néhány elsőéves egyetemistája a gólyák szokásos életét élte: tanulás, buli buli hátán, és az izgalom, hogy immár a szüleiktől külön élnek a campuson egy diákházban. Barátságok és szerelmek szövődtek köztük, eközben pedig mindenki kereste a maga útját, próbálták kitalálni, kik is ők fiatal felnőttként. Eddig teljesen átlagos a történetük, aztán egy nap az egyikük apja beköltözött hozzájuk néhány napra: épp a börtönből szabadult, ahol az ő és lánya, Talia elmondása szerint ártatlanul ült egy ellene szőtt összeesküvés miatt.

Az átmeneti vendégből aztán állandó lakótárs lett, ám a fiatalokat nem zavarta, hogy Lawrence „Larry” Ray nem költözött ki. A férfi főzött rájuk, vitte a háztartást és lenyűgözte fiatal hallgatóságát az elképesztő kalandjaival: dolgozott a CIA-nak és a NATO-nak, valamint azzal dicsekedett, hogy mennyi befolyásos embert ismer. Hamar a bizalmukba férkőzött, sokuknak apjuk helyett apjuk lett, és teljesen kitárulkoztak neki.

Ray elhitette velük, hogy segít nekik túljutni a szorongásaikon, a fiatalok pedig vakon megbíztak benne.

Hamar az ujja köré csavarta őket, így amikor a férfi elkezdett furcsa dolgokat tenni és kérni, már meg tudta győzni az egyetemistákat, hogy azok teljesen rendben vannak. Például, hogy egy idő után beköltözött a lánya barátnőjének, Isabellának a szobájába, akinek a hosszú beszélgetéseik alatt bemesélte, hogy a lányt molesztálták gyerekkorában.

szekta Ellopott fiatalság: Egy szekta karmaiban larry ray
Lawrence „Larry” Ray

Akadt két barátjuk, akiknek nagyon furcsa volt a férfi viselkedése, és nem is kedvelték meg különösebben, ám nem maradt idejük sokáig bosszankodni: Larry Ray a téli szünetben továbbállt egy New York-i lakásba, és ketten költöztek vele együtt: Talia és Isabella. A tavaszi szünetben aztán másik három lakótársuk is követte őket: Claudia, Daniel és Santos.

Amikor tavasszal a két srác és a lány is beköltöztek Rayhez, már nyoma sem volt az egykor kedves és segítőkész férfinak.

Ekkor már Larry irányított mindent: lelakatolta a hűtőt, és azt is megszabta, hogy mikor alhatnak. Volt kötelező reggeli rituáléjuk, és a fürdőszoba kilincsét is leszerelte, hogy sehol ne lehessenek egyedül.

Mindezt „annak érdekében”, hogy a fiatalokból „jó és értékes embert” faragjon, az egyetemisták pedig már rég nem voltak abban a mentális állapotban, hogy ellentmondjanak neki. 

 

Agymosás

Hogy mit tett Larry a fiatalokkal, arra a manipulálás gyenge kifejezés. Átmosta az agyukat, elérte, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a külvilággal – kezdve a szüleikkel, akikről minden esetben kitalált valamit, hogy miért borzalmas emberek – és lerombolta a személyiségüket. Létrehozott egy saját világot maguknak saját szabályokkal, amiket kőkeményen betartatott, és ha valaki nem úgy viselkedett, ahogy azt ő jónak látta, annak komoly következményei lettek.

Lehetetlen lenne felsorolni, mi mindent tett az egyetemistákkal Larry, de hogy egy jellemző példát hozzak: Santossal elhitette, hogy a fiú tönkretette a cuccait, amiket aztán összeíratott vele egy listába, és követelte, hogy fizesse ki. A srác több ezer dollárt adott a „rongálás” miatt Raynek, miközben a valóságban semmilyen kár nem érte a férfit.

Csakhogy az objektív valóság nem létezett többé a fiatalok számára.

Az volt igaz, amit a férfi mondott nekik. És ha nem emlékeztek valamire, hogy megtették, amiről a férfi azt mondta, hogy elkövették, akkor addig vallatta őket, míg el nem hitték és be nem ismerték: igazak a vádak. Egy ilyen vallatás alkalmával Daniel pénisze köré egy alufóliából és folpackból csavart kötelet tekert és megszorította, de többször fenyegette őket kalapáccsal és késsel is.

De nem csak a fiúkat szemelte ki magának. Claudiát szexmunkára kényszerítette, a lány „keresetét” pedig az utolsó centig eltette. Egyedül a lánya és Isabella voltak „biztonságban”, már ami a fizikai bántalmazást illeti.

szekta Ellopott fiatalság: Egy szekta karmaiban larry ray
Isabella

Három óra borzalom

A sorozat háromszor egy óra hosszú, ami nem lenne sok, ha minden aspektusát körül járná az ügynek. Vannak azonban olyan kérdések, amik már a részek nézése közben feszíti az embert, de végül egyáltalán nem kapunk választ, és ez elég nagy gond.

Az részletesen kiderül, hogyan és miért kerültek a fiatalok Ray bűvkörébe, és azt is alaposan felgöngyölítik, hogy mit tett a gyerekekkel – bár ahogy utánaolvastam a történetnek, néhány fontos momentum még így is kimaradt, mint például Claudia és az időközben odakerülő Yalitza (Santos húga) öngyilkossági kísérletei, amik után csak Larry jelenlétében beszélhettek az orvosokkal.

Viszont fájóan hiányoznak a miértekre adott válaszok.

Nem igazán tudjuk meg, mi motiválta Larryt azon túl, hogy beteges hazudozó és mesteri manipulátor volt.

Mostanra talán nem meglepő, hogy a tengerészgyalogos hőstetteit mind csak kitalálta, és az eredeti vezetékneve nem is Ray, hanem Grecco. Ezt egy félmondat erejéig megemlítik a filmben, ám hogy ki ez az ember akkor valójában, sosem derül ki. 

 

Ahogy az sem, hogy pontosan miért és hogyan döntöttek úgy többen is, hogy kilépnek ebből a bántalmazó légkörből és elhagyják a szektát. Merthogy egy ponton Daniel lelépett, és soha többet nem jött vissza. Elmondása szerint már rég el akart szökni, csak félt. Ahogy később Santos – aki előbb a húgát, Yalitzát, aztán a nővérét, Feliciát is behozta a „társaságba” – is úgy döntött, hogy hiába kell hátrahagynia a testvéreit, ő nem bírja tovább és elmegy.

Arra azonban sosem kapunk választ, hogy egy ember, akinek hosszú évekig minimális kapcsolata volt csak a külvilággal, a valóságérzékelése gyakorlatilag megszűnt, és szinte istenként tisztelte a bántalmazóját, hogyan jut el odáig, hogy mindezt megkérdőjelezze, ellene fordul, és aztán ott hagyja?

Valakinek, akit ilyen szinten korlátoztak évekig, a személyiségét megtörték, és annyira átmosták az agyát, hogy olyan dolgokat vallott be, amiket nem is tett meg, óriási törés lehet, hogy egyszer csak rájön: minden, amit jónak gondolt, valójában nem az, és ahogyan él, az egyáltalán nem normális

Elképesztő nagy kihagyott ziccer ez, ugyanis az eseményeket maguk az áldozatok mesélik el – Claudia és Talia kivételével – és ők erről nem beszélnek. De még egy szakértőt sem ültettek be, hogy világítsa meg a folyamatot.

Mindezzel együtt a sorozat brutális, ami annak „köszönhető”, hogy Ray felvetetett videóra vagy hangrögzítőre szinte mindent, ami velük történt, ezeket a videókat és hangfelvételeket pedig szinte percenként vágják be a filmbe. Talán soha ennyire nem láttunk bele, hogyan működik egy szekta: kétségkívül sokkoló, amit nézünk és hallunk. Láthatjuk, az idő előrehaladtával hogyan épülnek le mentálisan ezek a fiatalok, hogyan omlanak össze, és miként fenyíti őket Ray.

Ellopott életek

Tényleg olyan mennyiségben láthatjuk a felvételeket, és annyira sokkoló jeleneteket is megmutatnak, hogy egy idő után az kattogott a fejemben, vajon rendben van-e, hogy ezeket láthatjuk. A felvételeket biztosan a dokumentum-sorozatban szereplő áldozatok tudtával és engedélyével tehették be, de olyan kiszolgáltatott és mentálisan totálisan leépült állapotukban láthatók ezeken a képkockákon, hogy az is sokkoló, hogy beleegyeztek ezek közlésébe.

Egy többször is bejátszott videón például az látszik, ahogy Felicia, Santos nővére – aki a Los Angeles-i induló orvoskarrierjét hagyta ott Rayért, és akivel szeretői viszonyban voltak – magából kikelve, hisztérikusan kiabál, hogy szereti Larryt, és hogy mentse meg önmagától, egy másikon pedig az látszik, ahogy teljesen összezuhanva ül a kanapén, miközben a bátyja magát pofozza.

szekta Ellopott fiatalság Egy szekta karmaiban larry ray
Felicia, Yalitza és Santos Rosario

Felicia és Isabella – Ray két szeretője – külön epizódot kaptak egyébként, a harmadik rész róluk szól. Ugyanis a sorozat forgatása alatt, amikor a stáb először forgatott velük, még mindketten Larry bűvöletében éltek, hiába volt a férfi már letartóztatásban. Ekkor még mindkét nő védte Rayt, kitartottak amellett, hogy a „szerelmük” megint egy összeesküvés áldozata. Aztán később külön költöztek, és amikor újra találkozunk Feliciával, már tudatában van annak, hogy mi történt vele. A vallomásai nagyon megrázók, döbbenetes, ahogy arról mesél, hogyan küzd meg nap mint nap azzal, hogy felgöngyölítse, mi a valóság és mi az, amit Larry hitetett el vele saját magával és a múltjával kapcsolatban.

És ami a legmegdöbbentőbb: Isabella a mai napig nem tud szembenézni azzal, hogy ő valójában Larry áldozata, most is hazavárja a férfit.

A most hatvanas éveiben járó Lawrence Rayt 2023. január 20-án 60 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

  

Nem elég

Kicsit olyan érzésem volt a sorozat végére, hogy az alkotók olyannyira örültek a sok felvételt bemutatásának, hogy elfelejtettek az eset többi aspektusával foglalkozni. Három órán keresztül nézni, ahogy Ray terrorizálja ezeket a fiatalokat, érzelmileg nagyon megterhelő. De a döbbenet és szomorúság mellett mást nem visz magával a néző a sorozatból. Nem kapunk semmiféle iránymutatást, hogy mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, hogy hasonló helyzetben van egy ismerősünk. Ha semmit, az is egy válasz – de ez sem hangzik el. És ahogy már említettem, az sem derül ki, min megy keresztül az, aki rádöbben, hogy egy veszélyes manipilátor áldozata.

Ezért gondolom azt, hogy sajnos felületes a sorozat: ugyan végignézhetjük a valódi borzalmakat, de a történet mélyére már nem igazán merészkedtek az alkotók, ami elég nagy kár.

Az Ellopott fiatalság: Egy szekta karmaiban a Disney+ kínálatában érhető el.

Képek: Disney+

Dián Dóri