A 2022-es Public Domain Day, vagyis a nap, amikor a szerzői jogdíjak lejárnak, (az Egyesült Államokban 95 év, míg az Egyesült Királyságban 70 év után) Amerikában különösen izgalmas helyzetet eredményezett: A. A. Milne Micimackója is azon művek közé tartozott, amik felszabadultak a szerzői jogi korlátok alól. Ettől kezdve tehát a kedves, sárga mackó karakterét bárki felhasználhatja és ábrázolhatja – úgy, ahogy csak akarja.

Várt ellenállás, váratlan népszerűség

Tavaly májusban jelent meg a Micimackó című, hamarosan Magyarországon is debütáló horrorfilm plakátja. A Blood and Honey, vagyis Vér és méz alcímet viselő film főszereplője félig ember, félig medve, baltával hadonászik, és ijesztően vicsorog, így nem is csoda, hogy már az első képek hihetetlen sebességgel kezdtek terjedni az interneten, és pillanatok alatt két táborra osztotta a közönséget:

az egyik oldal meglehetősen jól szórakozott rajta, míg a másik felháborodásában petíciókat nyújtott be a film megjelenése ellen, a rendezője pedig halálos fenyegetéseket is kapott.

Rhys Frake-Waterfield brit filmrendező, aki a közelmúltig egy áramszolgáltatónál dolgozott, miközben mellékállásban mikroköltségvetésű horrorfilmeket készített, a filmet eredetileg streamingre szánta, azonban a plakát és a trailer váratlan online sikerének köszönhetően világszerte vetítik majd a mozik is. 

Az amerikai bemutatót követően a Rotten Tomatoes oldalán a film értékelése jelenleg kilenc százalékon áll, és a legtöbb kritikus sem esett hasra a műtől, Mexikóban azonban, ahol a premier január 29-én volt, az első héten a 4. helyre repült, és 700 000 dollárt hozott a Százholdas Pagonybeli vérengzés. Waterfield egyébként nem hozta nyilvánosságra a film konkrét költségvetését, bár a Varietynek adott interjújában jelezte, hogy kevesebb mint 100 000 dollárból készült.

A magányos Mackó

A Vér és méz története szerint Róbert Gida elhanyagolta barátait, amikor egyetemre ment, és mivel nem jutottak táplálékhoz, az éhező Micimackó és Malacka gyilkolni kezdenek, ráadásul elsőként Fülessel végeznek.

horror Micimackó Vér és méz

Tigris hiányának azonban többször hangot adott már a közönség, így a rendező elárulta, hogy a pattogó nagymacska miért maradt ki a történet újragondolásából: „Amikor előálltunk az ötlettel, tisztában voltunk azzal, hogy nagyon kell vigyáznunk, milyen elemeket használunk fel az eredeti meséből. Átrágtam magam a könyvön, céltudatosan törekedtem arra, hogy a mi Micimackónk és Malackánk a lehető legegyedibb legyen, miközben Tigris például még nem a public domain része, szóval őt nem írhattuk bele a történetbe”.

A karakter ugyanis csak két évvel később, az 1928-as „Micimackó kuckója” című folytatásban jelenik meg, így Tigris még élvezi a szerzői jogdíjak védelmét.

És bár a film alkotói már jelezték, hogy Pán Péter történetét is feldolgozzák majd, azt követően pedig Bambi is sorra kerül, egyelőre be kell érnünk a Micimackó-horrorral, ami a magyar mozikban március 2-án debütál.

Képek: Vertigo Média

Mózes Zsófi