Azt hihetnénk, hogy A szolgálólány meséjében ábrázolt disztópia csak a kreatív elméjű Margaret Atwood író tollából született meg 1985-ben, és a valóságtól teljesen elrugaszkodott gondolat egy olyan társadalmi berendezkedés, ahol a nőket arra használják, hogy úgy szüljék a gyerekeket, mintha gyártósoron lennének. A könyv szerzője azonban többször elmondta, hogy kizárólag olyan elemek jelentek meg a sztorijában, amelyek valamilyen formában megtörténtek már a történelem során, a Magdolna-mosodákról például ITT írtunk korábban. A fiktív regény azonban közel negyven év után még mindig időszerű, hiszen a megírása óta is bőven akadtak olyan elképesztő események, amelyeknek csak papíron lett volna szabad megtörténniük. Ilyen a Keep Sweet: Pray and Obey cselekménye is.

A Netflixen bemutatott négyrészes dokumentumsorozat Warren Jeffs szektavezért mutatja be, aki az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza (FLDS) prófétájaként irányította apja halála után a körülbelül tízezres vallási közösségét, amely a mormon egyház távoli ágaként támogatja a poligámia gyakorlatát. Az FLDS hitvallása szerint, Krisztus egyértelműen hirdette a többnejűséget, ők Isten egyetlen és igaz népe az egész földön, mindenki más pogányként él világi életet.

„Minél több nejed és gyermeked van, annál jobb helyed lesz a mennyben” – mondják.

Egy felfoghatatlan történet és egy gyengécske dokumentumfilm

Bár a négy, átlagosan 45 perces epizódból lehetett volna arra szánni játékidőt, hogy mélyebb történelmi betekintést kapjunk a közösség gyökereibe és kialakulásába, pontos szabályrendszerébe, erről meglehetősen felületesen tájékoztatják a nézőt. Hiányoltam a bevezetést, mert nem tudtam kellőképpen bevonódni, és átérezni, milyen, ha az ember ilyen keretrendszerbe születik bele, és nem ismer más társadalmi berendezkedést. Pedig, ha az ember csecsemőkorától kezdve abban szocializálódik, hogy teljesen normális, hogy feleségek közös háztartásban élnek, és egy férjen osztozkodnak, akkor nem kérdőjelezi meg a rendszer helyességét.

Ahogy arról az egyik áldozat, Elissa Wall is beszámol, korábbi prófétájuk, Rulon Jeffs idejéből még vannak szép emlékeik, pedig ő sem riadt vissza attól, hogy a kilencvenkét éves korában bekövetkezett halálakor összesen hatvanöt felesége legyen, és az agymosás eszközével győzzön meg mindenkit arról, hogy valójában soha nem fog meghalni, ő lesz az utolsó próféta, akivel a közösség eléri az ezredfordulót, és

ha a tagok igazán hisznek, akkor majd Jézushoz hasonlóan ő is feltámad, és fiatal emberként tér vissza, hogy újabb gyerekeket nemzzen.

Csakhogy 2002-ben meghalt, a feltámadás viszont elmaradt.

Rulon Jeffs és Warren Jeffs

Ekkor lépett színre Rulon Jeffs fia, Warren, aki apján is túltett a szemfényvesztésben. Az egyébként is megingott bizalommal bíró közösség kedélyeit tovább borzolta, hogy Warren Jeffs tulajdonképpen újraosztotta a javakat, azaz a nőket. Apja korábbi feleségeit, tehát saját „mostoháit” vette nőül, de attól sem riadt vissza, hogy kiskorú lányokat vegyen el és kényszerítsen házasságba, akár a saját unokatestvérükkel, ahogy azt Elissa Wall-lal tette. Mindeközben azzal riogatta híveit, hogy a Salt Lake Cityben tartott olimpia hozza majd el a végítéletet, ezért több ezer embert költöztetett át Short Creekbe. Hatalmánál fogva a számára veszélyes férfiakat száműzte a közösségből, elszakítva ezzel őket családjaiktól, lefölözte a vagyonukat, illetve ingyenmunkára bírta őket, hogy a Texas állambeli Eldoradóban építtessen egy óriási templomkomplexumot, ahova több tucat gyereket hurcoltak el, hogy még inkább a saját meggyőződésének szolgálatába állíthassa a fiatal generációt.

Az FLDS tagjai teljesen elzárva éltek a külvilágtól, meg volt szabva, hogy mit viselhetnek és mit nem, hogyan hordhatják a frizurájukat, nem tájékozódhattak a világ eseményeiről, és könyveket sem olvashattak. Volt olyan tag, aki azt sem tudta, ki az Amerikai Egyesült Államok elnöke, és hiába adták a lányokat fiatalon férjhez, semmilyen szexuális felvilágosítást nem kaptak, gyakran erőszak áldozatává váltak, és kis- vagy fiatalkorúként estek teherbe.

Volt, aki a házassága előtt azt hitte, a gyerekek csókolózás útján fogannak.

Ahogy az FLDS történetéről, úgy a pontos szabályrendszerről sem derül ki ennél több a filmből, ahogy arról sem – pedig ez lehetett volna az egyik legérdekesebb aspektusa a filmnek –, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük azoknak az áldozatoknak, akik felnőttfejjel hagyták maguk mögött a közösséget, és próbáltak integrálódni a társadalomba több tíz évnyi izoláció után. A sorozat bemutat áldozatokat, szó esik arról, hogy milyen médiavisszhangot keltett az eset, Warren Jeffs rémtetteit is megismerjük, mégis szétesik a sorozat, mintha a készítők nem tudták volna eldönteni, milyen vezérfonalat követve haladjanak végig, és kicsit belekapnának ebbe is, meg abba is.

Warren Jeffs végül 2006-ban felkerült az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének a listájára, és két év körözés után – amely alatt utazott, szórakozott, sztriptízbárokban járt a nagy próféta – fogták el Las Vegasban. Elítélték szexuális erőszakban nyújtott segédkezésért, majd

a további nyomozásokból kiderült, hogy ő maga is megerőszakolt egy tizenöt éves és egy tizenkét éves kislányt, akiket feleségül vett, körülbelül hetven másik lánnyal és nővel egyetemben.

Életfogytiglanra és további plusz húsz év börtönbüntetésre ítélték. 

Ennek ellenére Warren Jeffs a mai napig a börtönből vezeti az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza közösséget, hívei továbbra is őt tekintik prófétájuknak.

Krajnyik Cintia

 Képek: Netflix