Máshova kerül a fókusz

„Harminc éve csinálom, itt az ideje, hogy leköszönjek. Az egész életemet ennek szenteltem, és csak későn alapítottam családot” – mondta Tarantino a CNN beszámolója szerint.

A rendező 2017 nyarán jegyezte el feleségét, az izraeli énekesnőt, Daniela Picket, akivel 2009-ben ismerkedtek meg a nő szülőhazájában, mikor Tarantino ott népszerűsítette a Becstelen brigantyk című filmjét. A pár 2018 végén kelt egybe, fiuk 2020 februárjában, míg kislányuk idén júliusban született.

„Olyan volt ez, mint a hegymászás. Az egyik film a Mount Everest volt, a másik a Kilimandzsáró, megint másik meg a Fuji. Az egész életemet a hegyen töltöttem és szórakoztattam. Ideje kiszállnom.”

Tarantino is keresi a válaszokat

Bár a rendező nem szeretne elveszteni a kapcsolatot sem a rajongóival, sem a külvilággal, mint mondja, már most úgy érzi magát kissé, mint egy öregember, aki nem tudja felvenni a ritmust a mai filmekkel. 

Ez szoros összefüggésben áll a streamingszolgáltatók térhódításával, és a ténnyel, hogy ezek megjelenése teljes egészében átformálta a filmes piacot. Ez pedig még az olyan sokat látott nagyöregeket is bizonytalanságba taszítja, mint Tarantino. 

„Jelenleg azt sem tudom, mi a film. Ez a Netflixen lejátszott valami?

Vagy az, ami elérhető az Amazonon, mindenki látni akarja, és az emberek a kanapéjukon nézik a feleségükkel vagy a férjükkel? Ez a film? Az utolsó rendezésemet háromezer moziban mutatták be, és néhány hónapig a világ minden táján játszották. Most viszont az a helyzet, hogy nem tudom a választ, ahogy szerintem mások sem. Azt hiszem, ennek a kérdésnek a megválaszolása még várat magára, talán néhány év múlva tudni fogom.”

A visszavonulás azért nem teljes és nem is sietős

Kapkodni biztosan nem fog, egyelőre nem is tudja, miről fog szólni utolsó rendezése, illetve előtte még azért jó néhány projektet szeretne kipipálni. A hetekben jelent meg Cinema Speculation címmel saját könyve, mely egy esszégyűjtemény a számára meghatározó filmekről, és amelynek kapcsán New Yorkban beszélgetett Elvis Mitchell-lel, akinek elárulta, az utolsó nagy mozifilmes dobása előtt 2023-ban azért még rendez egy nyolcrészes tévésorozatot is – írja a Variety. A rendezőóriás azonban semmilyen részletet nem árult el a közelgő a projektről. 

 

Tarantino 2005-ben már kipróbálta magát a sorozatok világában: ő jegyzett két részt a CSI: A helyszínelők szériából. Híresztelések szerint azóta kacérkodott a gondolattal, hogy visszatér a sorozatokhoz, februárban pedig felröppent a hír, hogy A törvény embere neo-nyugati krimi-televíziós sorozat felélesztésén gondolkodik. A legenda egyébként híres arról, hogy többféle műfajban is kipróbálja magát, a Volt egyszer egy... Hollywood elkészülte előtt például egy színdarabot vetett papírra. Samuel L. Jackson 2000-es Shaft című sorozatnának újraindítása kapcsán is megkeresték, de ezt visszautasította, így egyelőre csak találgathatunk, mi lesz a mester következő munkája.

Tarantino tavaly a Pure Cinema Podcast vendége volt, ahol elmondta, semmiképp sem szeretné a karrierjét egy rosszul sikerült filmmel lezárni.

A legtöbb rendező legutolsó filmje baromi silány. Talán nem is kéne több filmet készítenem; a csúcson kellene abbahagyni”

– idézte fel a People. Ami viszont valóban kilencedik filmje, a Volt egyszer egy... Hollywood sikere után lett volna aktuális, amely tíz jelölést kapott a 2020-as Oscar-gálán, és amelynek kapcsán korábban viccelődött is azzal, hogy ha kellően pozitív fogadtatást kap, akkor talán visszavonul. Nem tette.

Őszintén szólva én meglepődnék, ha Tarantino a közeljövőben valóban végleg letenné a lantot. 

Kiemelt kép: Getty Images/Kevork Djansezian

Krajnyik Cintia