A dadusa nevelte fel, felnőttként pedig ő viselte gondját

Azt, hogy felhőtlen gyerekkora lett volna – gazdag és népszerű szülők ide vagy oda –, túlzás lenne állítani. Az énekes az ismert spanyol újságíró és modell, Isabel Preysler és Julio Iglesias házasságából született. Hároméves volt, amikor a szülei elváltak, ő pedig az anyjával maradt Madridban egészen addig, amíg a nagyapját el nem rabolták az ETA terroristái. Ekkor Enrique hatéves volt, két évvel később pedig, amikor már az anyját is fenyegetni kezdték, a gyerekeket híres édesapjukhoz költöztették Miamiba. Csakhogy az idősebbik Iglesias – aki mindig is nagy nőcsábász hírében állt – éppen a pályája csúcsán volt, így nem sok ideje maradt olyan földi dolgokra, mint a gyereknevelés. Enriquét és testvéreit szó szerint a dadusuk, Elvira Olivares nevelte fel.

És mivel kezdetben – hogy már az elején teljesen függetlenítse magát híres apjától – nem árulta el senkinek a daduson kívül, hogy zenei pályára lépne, első, álnéven, Enrique Martínezként kiadott demójára is tőle kért kölcsön, nem a gazdag papától.

Nem csoda, hogy amikor a Guardian újságírója korábban arról kérdezte, ki az az ember, akit leginkább csodál, eszébe sem jutott a híres szülőket említeni. „Elvirát, a hölgyet, aki gondomat viselte, amikor a szüleim nem tudtak jelen lenni. Az egész életét nekem és a testvéreimnek szentelte, most pedig én gondoskodom róla” – mondta akkor.

Enrique Iglesias (jobbra) testvéreivel és a szüleivel 1978-ban – Forrás: Getty Images / Peter Bischoff

Ennek fényében nem csoda, hogy számára első a család

A teniszcsillag Anna Kurnyikovával huszonegy éve vannak együtt, és meglehetősen visszavonultan élnek.

Olyannyira védik a magánéletüket, hogy első gyermekeik, az ikrek születéséig, azt sem lehetett tudni, hogy Anna terhes. Így természetesen sok pletyka merült fel azzal kapcsolatban, hogy Lucyt és Nicholast valójában béranya hordta ki. A híreszteléseknek elejét véve így harmadik gyerekük, Mary születésekor 2020-ban egy Instagram-fotóval jelentkeztek a szülőszobáról. Enrique viszonylag kevés interjút adott az évek során, de amikor az ikrei születése után tíz hónappal kérdezték, a következőképp nyilatkozott az apaságról:

„A világ legjobb érzése apának lenni. Hogy megváltoztatott-e? Lassabban vezetek, annyi biztos (nevet). Viccet félretéve, ha arra gondolok, milyen hülyeségeket csináltam előtte, elborzadok. Sokkal felelősségteljesebb lettem.”

A nyilatkozat közben egyébként egy percre megállt, ránézett a riporterre, és azt mondta: még mindig nem hiszi el, hogy már apának lehet szólítani. A családja miatt pedig a munkáját is úgy szervezi, hogy – az édesapjával ellentétben – ne legyen sokat távol tőlük. És a korábbiakhoz képest még inkább elmerengett a visszavonuláson – pedig ez a gondolat már jó ideje foglalkoztatja.

Anna Kurnyikovával 2006-ban – Forrás: Getty Images / Ralph Notaro

Nem tudom, van-e olyan énekes, aki ennyit riogatta volna a rajongóit a visszavonulásával

Évek óta rendre cikkeznek Enrique visszavonulásáról, ezeket a híreszteléseket pedig ő maga táplálta azzal, hogy azon kevés alkalmakkor, amikor nyilatkozott, nyíltan beszélt róla, mert már 19 éves kora óta foglalkoztatja. „Újra és újra felmerülő kérdés bennem, hogy mennyi ideig tudom még ezt csinálni. A Herónál azt gondoltam, ez lesz az utolsó slágerem. Aztán kijött, jó lett a fogadtatása, és egyik dolog vezetett a másikhoz. Sosem gondoltam volna, hogy több mint húsz évig leszek a pályán.” 

Pontosabban most már 25 éve tart a karrierje, amelynek során több mint 170 millió lemezt adott el, megválasztották minden idők legjobb latin előadójává, több mint 200 díjat nyert – köztük Grammyt és Billboard-díjakat –, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Whitney Houston, Nicole Scherzinger vagy Kelis, 10 stúdióalbumot vett fel, és a sikereivel a híres papát is letaszította a trónról.

És mit gondoltok, ez az arany ember mit jelentett be nemrég?

Természetesen a visszavonulását. De állítólag most TÉNYLEG meglépi.

A 2021 szeptemberében megjelent Final című albuma lesz az utolsó – bár abból is két korong születik, és egyelőre a volume 1 jött csak ki (khm).

Ezzel egy mindössze háromállomásos európai turnéra indult, amelynek egyik koncerthelyszíne, sokak örömére, Budapest lesz június 12-én. A világsztár nem először látogat hazánkba: legutóbb 2018-ban adott koncertet (már, ha nem számoljuk Mészáros Lőrincék esküvőjét, ahol állítólag ő volt az egyik sztárfellépő).

Mielőtt még azonban a visszavonulása miatti hírre minden rajongó szívszélhűdést kapna, gyorsan megnyugtatok mindenkit, hogy Enrique a visszavonulást is elég sajátosan képzeli el, amiről a következőképp beszélt: „Sosem hagyom abba a dalszerzést, mert szeretem, de másképp fogom csinálni – nem feltétlenül egy albumba csomagolva jelentetem meg a dalokat. Egy örökkévalóság ugyanis, mire az ember elkészít egy albumot.”

Forrás: Getty Images / Jason Koerner / Getty Images for iHeartMedia

Zeneileg mindig is függetleníteni akarta magát világsztár apjától, sikeréhez pedig hozzájárult, hogy első angol nyelvű albumával jókor tört be a piacra

A kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején az amerikai, majd a nemzetközi porondon is berobbanó latin ajkú énekesek, mint Marc Anthony, a varázscsípőjű Ricky Martin és Enrique Iglesias, angol nyelvű dalaikkal új frissességet hoztak a mainstream piacra – ezt a jelenséget hívták Latin explosionnek, azaz latin robbanásnak.

Nem mellesleg felélesztették a szenvedélyes latin lover imázst, ami kétségkívül a sikerük – vagy legalábbis az eladhatóságuk – egyik kulcsa volt.

Magam is emlékszem, hogy mit sem sejtő tinédzserként sokat álmodoztam arról, hogy olyan férjem lesz majd, aki úgy tudja riszálni a csípőjét, mint Ricky Martin (izé). Sokak szíve pedig az Enrique arcán látható ikonikus szépségpöttyre dobbant meg (amit egyébként el kellett távolítani az elrákosodás kockázata miatt).

  

Erre az imázsra a mai napig ráerősít

Azzal például, hogy – az Anna Kurnyikovával való boldog kapcsolat ide vagy oda – női rajongókat hív fel a koncert során a színpadra, és van köztük, akit meg is csókol. Amikor egy interjúban erről kérdezték, elsőként szemérmesen és hitetlenkedve kezdte ízlelgetni a „szívtipró” jelzőt, amivel a riporter illette, majd arról beszélt, hogy Anna „a világ legcoolabb nője”, aki nem bánja, hogy rajongókkal csókolózik a show közben. (Tényleg, Anna? Tényleg?)

Mindenesetre, aki azt hinné, a latin lover imázsból ki lehet öregedni, az nagyon is téved – vagy legalábbis a negyvenhét éves Enrique Iglesias még messze van ettől. A visszavonulástól viszont már – nagyon úgy tűnik – közel sem. De ha a korábbi nyilatkozatából indulunk ki, valahol érthető is. Hiszen, amikor arról kérdezték, mit szeretne, hogyan emlékezzenek rá, úgy válaszolt: „Mint olyasvalakire, aki változást hozott.” Bizonyos fokig ennyi idős korára sikerült is neki.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT

Filákovity Radojka