Disney-akcentus

Millie 2004-ben, Spanyolországban született brit szülők harmadik gyermekeként. Négyéves volt, amikor Angliába költöztek, és épp a nyolcat töltötte, amikor a családjával továbbállt az Egyesült Államokba. Itt kapta első szerepét 2013-ban, mindössze kilencévesen, az ABC tévécsatorna Once Upon a Time in Wonderland című fantasy-sorozatában játszhatta el a fiatal Alice-t. Első sorozat-főszerepe sem váratott sokat magára, tíz évesen az Intruders című drámasorozat Madison O'Donnell-jét alakította, közben pedig epizódszereplőként tűnt fel olyan sorozatokban mint a Modern család, az NCIS vagy A Grace klinika.

Az Intruders című drámasorozatban
Az Intruders című drámasorozatban

2016-ban kapta meg a világhírnevet hozó Stranger Things Elevenjének szerepét, és ugyan igen rövid idő telt el első képernyős megjelenése és karrierje berobbanása között, mégsem volt egészen egyenes az útja Hollywood élvonalába. A The Tonight Show-ban Jimmy Fallonnak azt mesélte, a Stranger Things előtt állandóan meghallgatásokra járt, szinte bármilyen szerepet elfogadott volna. Jelentkezett többek között Lady Mormont szerepére is a Trónok harcába, de végül nem kapta meg, ami elmondása szerint annyira megtépázta az önbizalmát, hogy azon gondolkodott, felhagy színésznői álmaival.

Pedig Millie nagyon igyekezett, hogy végre jöjjön a várva várt áttörés, többek között a Disney-csatornát nézve tanulta meg, és vette át az amerikai akcentust, hátha így több munkát adnak neki.

 Az egyik utolsó próbálkozása a Netfilxre készülő Montauk című sorozat castingja volt, aminek végül megkapta az egyik főszerepét. A sorozat aztán Stranger Things címen indult a streaming-szolgáltatón 2016-ban, és azonnal óriási siker lett.

A Stranger Things című sorozatban
A Stranger Things című sorozatban

Tizenegy

A Stranger Things sikerének kulcsa az izgalmas, de nem túl bonyolult történet, gyönyörű képi világ, a nézőt azonnal berántó atmoszféra és a '80-as éveket kiválóan megidéző hangulat mellett a kiskamaszokból álló főszereplőgárda, akik igazán parádés teljesítményt nyújtanak a már elkészült három évadban.

Közülük is kiemelkedik Brown, akinek az első évadban ugyan csupán kétszázötven szó jutott, ám lehengerlő alakítást nyújt Tizenegy szerepében. Nem véletlenül lett ő a sorozat üdvöskéje, szakmai profizmusa és tehetsége minden jelenetében süt a képernyőről.

A legfiatalabb

De nem csak a közönséget, a kritikusokat is lenyűgözte Millie tehetsége, aminek legfőbb bizonyítéka, hogy 2013-ban, mindössze tizenhárom évesen Emmy-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A díjat ugyan nem vihette haza, de így is Brown az egyik legfiatalabb színésznő, aki valaha szerepelhetett a jelöltek listáján.

És ugyan az Emmyre még várnia kell, de Millie-nek így sincs mit szégyellnie: szintén 2017-ben megkapta a Szaturnusz-díjat a legjobb fiatal színész televíziós sorozat kategóriában, és ugyancsak elnyerte az MTV Movie & TV Awards legjobb televíziós sorozatban játszó színésznek járó díját.

2017-ben a MTV Movie & TV Awards díjátadón - Forrás: Getty Images/Kevin Winter
2017-ben a MTV Movie & TV Awards díjátadón - Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Tizennégy évesen, felkerült a Time Magazin a világ 100 legbefolyásosabb embereit felsoroló listájára (ő minden idők legifjabb bejutója), ugyanebben az évben pedig az UNICEF jószolgálati nagykövete lett.

Ezt a pozíciót szintén a valaha volt legfiatalabbként tölti be azóta is. Nagyköveti munkájának egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a bullying veszélyeire, külön figyelmet szentelve az online zaklatásra.

„Személyes hősöm, a nagyszerű Audrey Hepburn azt mondta: »ahogy öregszel, rájössz, hogy két kezed van: egy, hogy másokon segíts, és még egy, hogy magadon.« Pontosan ezt szeretném én is tenni.”

Millie Bobby Brown az UNICEF jószolgálati nagykövete sajtótájékoztatót tart az ENSZ New York-i központjában, a gyermekjogok világnapján 2018-ban – Forrás: Getty Images/Luiz Rampelotto/NurPhoto
Millie Bobby Brown az UNICEF jószolgálati nagykövete sajtótájékoztatót tart az ENSZ New York-i központjában, a gyermekjogok világnapján 2018-ban – Forrás: Getty Images/Luiz Rampelotto/NurPhoto

Ha egy szekér egyszer beindul

A régóta vágyott sikert nem volt rest kiaknázni Brown, színészi pályája mellett 2017-ben modellkarrierbe kezdett, szerepelt többek között a Harper’s Bazaar, a W és az amerikai Elle magazinok címlapján.

2019-ben elindította saját, vegán szépségápolási és sminkmárkáját Florence by Mills néven, amit elhunyt nagymamájáról nevezett el.

Közben pedig első filmszerepét is megkapta a Godzilla II. – A szörnyek királya című blockbusterben, és tavaly debütált a Netfilx saját gyártású kalandfilmjében, az Enola Holmesban, aminek elkészítésében nemcsak főszereplőként, hanem producerként is kipróbálhatta magát.

Új tinisztár született

A bájos kislányból a szemünk előtt válik nővé Millie, aki bármennyire tehetséges és profi, ennyi idősen a világ figyelmének középpontjában lennie, egyáltalán nem könnyű. A fiatal sztár ezt sem rejti véka alá, többször őszintén beszélt arról, hogy szorongással, olykor pánikrohamokkal küzd, ennek oldásában segít neki Winie nevű terápiás kutyája.

És ugyan többször bírálták azért, mert túlságosan felnőttesen viselkedik, és Instagram-profiljára is gyakran kerülnek ki olyan képek, amiken jóval idősebbnek tűnik a koránál,

a tökéletesen megkomponált fotók mellett Millie-nek simán belefér, hogy kirak magáról pattanásos arccal, kócos hajjal készült felvételeket is, meg olyan TikTok-videókat, amiken a barátaival táncikál, mint a legtöbb mai tinédzser.

Most jön csak a neheze

Bár a szakma egy emberként ünnepli mint Hollywood ifjú tehetségét, Brown karrierjének legnehezebb feladata még csak most jön. Nemsokára érkezik a Stranger Things negyedik, egyben utolsó évada, és ugyan filmes munkáival Millie már igyekszik kitörni Eleven árnyékából, egyelőre még nem kapta meg azt a szerepet, amivel a nagyvásznon is bizonyíthatta tehetségét – no de még csak 17 éves!

Ugyan sem a Godzilla II., sem az Enola Holmes nem aratott elsöprő sikert, Brown alakítását mindkét filmben elismerték a kritikusok, de egyik sem volt akkora áttörés, hogy ne a Stranger Things legyen Brown tehetségének mérőfoka.

A magam részéről őszintén remélem, hogy nemsokára megtalálja az a szerep, amivel végképp maga mögött hagyja „a Stranger Things tehetséges kislánya” skatulyát, és bizonyíthatja, hogy a tévék képernyői után a nagyvásznat is kitölti a tehetsége.

Dián Dóri

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Mike Coppola/Getty Images for Turner