Több mint negyven kiadó vár a legújabb könyvekkel és tényleg kiváló programokkal, amelyek közül csupán egyetlen olyan van, amire jegyet is kell venni, az összes többi teljesen ingyenes.  Az az egy, Szabó Balázs Bandájának koncertje csütörtök este kilenckor a nagyszínpadon. Ők egy lemezbemutató koncerttel készülnek, Hasonlatok címmel tizenegy Radnóti-verset zenésítettek meg. 

Idén is lesz Margó-díj

Tíz szerzőt jelölt a zsűri a tekintélyes pénzösszeggel megtámogatott díjra, ITT tudtok tájékozódni a shortlistes könyvekről. Csütörtök délután négykor lesz a díjátadó, ha pedig a többi program érdekel, akkor kattintsatok ide! A tavalyi Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak lesz egy új könyve is, Simon Péter címmel, melynek a bemutatóját szombat este hétkor nézhetitek meg.

És akkor most jöjjenek azok a programok, melyeket szívből ajánlunk. Persze ennél sokkal több olyan van, amire érdemes elmenni, ez csupán egy szubjektív válogatás.

Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek
Csütörtök  20:00 Világirodalmi színpad

Mi mással is kezdhetnénk ezt a programajánlót, mint Szentesi Éva vadonatúj könyvével? Nagyon büszkék vagyunk rá! Valuska László, a fesztivál főszervezője beszélget Évivel a színpadon, és Borbély Alexandra olvas fel részleteket a könyvből. Szóval ez a „must have” program, amit semmiképp nem lehet kihagyni!

Egy feminista nem jár rózsaszínben – és egyéb hazugságok
Szombat 17:30 Kazamataszínpad

Ehhez a könyvhöz is van közünk, ugyanis D. Tóth Kriszta egyik műve is szerepel benne, ráadásul készítettünk egy kérdőívet a feminizmussal kapcsolatos sztereotípiákról, az eredményeket a szombati eseményen ismerteti Kriszta.
Kerekasztal-beszélgetés a Menő Könyvek és a wmn.hu közös online kérdőívének kapcsán – meghívott vendégek: D. Tóth Kriszta, Rácz Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi és Csapody Kinga. Moderál: Kertész Edina.

Gyertek!

Nádas Péter élete és irodalma
Péntek 18:00, Nagyszínpad

Nádas Péter Világló részletek című könyve idén megkapta az Aegon-díjat, és nálunk is olvashattatok vele egy izgalmas interjút, amelyet Winkler Nóra készített. Most Bazsányi Sándor is ott lesz mellette a színpadon, aki megrajzolja a szerző irodalmi portréját. Tóth-Czifra Júlia vezeti a beszélgetést. Látható lesz majd egy portréfilm is Nádas Péterrel vasárnap 10:30-kor a Világirodalmi színpadon. A film címe: Nagyon sajnálom – Világló részletek (riportfilm) Az előzetesből kiderült, hogy az író az utolsó, eléggé vitatott mondattal tulajdonképpen azt üzeni, hogy… de nézzétek meg inkább!

Margó Extra

A Margó Extrában négy közismert, hangsúlyozottan nem irodalmár mesél majd az olvasmányélményeiről.

Eszenyi Enikő, Ráskó Eszter, Fluor Tomi és Szabó Balázs beszélget négy különböző időpontban.

Szívünk rajta gyerekprogramok

A gyerekeket se hagyjátok otthon, mert nekik is lesznek mindenféle remek programok és könyvbemutatók, kézműves foglalkozások.  Ezek közül most csak egyet emelek ki. Egy észt szerző, Anti Saar is eljön Budapestre, aki Szekeres Nikolettával és a fordítóval, Patat Bencével beszélget majd szombat délelőtt tízkor a nagyszínpadon. Az Így mennek nálunk a dolgok című könyvet épp most olvasom, és nagyon sokszor eszembe jut közben Janikovszky Éva. Bár ez a könyv egy észt játéktervező és apuka tollából íródott, de nagyon sok a párhuzam a két világ között. A gyerekeket észt finomságok, a könyv alapján készült flipper és színezők várják.

És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete
Szombat 19:30, Vásárszínpad

Nagyon érdekes a – hangsúlyozottan – felnőttek számára készült mesekönyv koncepciója, amely neves kortárs írónőkkel íratta meg ismert mesehősnők utóéletét. Szerintetek mi történt Csipkerózsikával vagy Hófehérkével a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” után?  A beszélgetés résztvevői: Berg Judit, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi és Ugron Zsolna szerzők és Szederkényi Olga szerkesztő. Moderátor: Ott Anna

Varró Dani: A szomjas troll
Vasárnap 15:00, Nagyszínpad

Berg Judit beszélget Varró Danival és az illusztrátorral, Maros Krisztinával például a mocsári goblinokról meg egyéb elvarázsolt gonosz és nem gonosz lényekről. Ez egy olyan program lesz, ami a felnőtteket ugyanúgy érdekli majd, mint a gyerekeket.

Neszlár Sándor: Egy ács nevelt fiának lenni
Szombat 15:30, Kazamataszínpad

Neszlár Sándor szerzőként egyelőre még ismeretlen a nagyközönség számára, ő civilben az egyik leginkább progresszív gyerekkönyvkiadó, a Csimota munkatársa. Első prózai műve a felnőtteknek szól, és egy elég izgalmas kísérletet ír le, ugyanis minden egyes lefutott kilométeréhez fűz egy-egy mondatot. Ebből a sok-sok lefutott kilométerből született ez a szokatlan mű, melyről Szilágyi Zsófia beszélget majd a szerzővel.

Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik
Szombat 16:00, Nagyszínpad

Cserna-Szabó minden új művével nagy feltűnést kelt, ez a legújabb egy regény, mely a Teremtéssel kezdődik. Hű, ez elég izgalmasan hangzik! Németh Gábor beszélget majd vele a pódiumon.

Catherine Millet: Mesés gyerekkor
Péntek 20:00, Világirodalmi színpad

A Catherine M. szexuális élete című könyv elég nagy port vert fel világszerte, nálunk is sokáig vitatkoztak róla az irodalomtudósok, hogy ez színtiszta pornó-e, avagy szépirodalom. A szerző most személyesen is eljön hozzánk, hogy új könyvéről beszélgessen Winkler Nórával. Rezes Judit olvas majd föl a könyvből részleteket. Most egy lírai vallomást írt gyerek- és kamaszkoráról, nagyon kíváncsian várjuk, az biztos!

Kollár-Klemencz László: A műanyag kerti székek élete 
Vasárnap 20:30, Nagyszínpad

Koncert és irodalom újabb találkozása a Margón, melyben részt vesz Bánki Gergely és Thuróczy Szabolcs is, valamint Kollár-Klemencz László kamarazenekara. Kollár-Klemencz természetírásai, abszurdjai és balladisztikus töprengései is izgalmas időtöltésnek ígérkeznek.

Így nyilatkozott a szerző nemrégiben: „Soha semmi nem érdekelt annyira, hogy csak azt az egyet csináljam. Talán mégis egyetlen dolog: menni az erdőben, bele a sűrűbe, a messzeségbe árkon-bokron át, mindig csak beljebb és beljebb.”

Dragomán György: Rendszerújra
Szombat 19:00, Nagyszínpad

Dragomán jelenleg egy ösztöndíj miatt Berlinben él, de most hazajött a kedvünkért, hogy új könyvéről Veiszer Alindával beszélgessen. A novellafüzért egyetlen, mindent átfogó rendszer tartja össze, ez pedig nem más, mint Dragomán György határtalan éleslátása és megrendítő fordulatai, valamint a fantáziája. Ez is „nagyonvárós” programok közé tartozik!

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős – Mese arról, hogyan félj bátran
Szombat 17:30, Nagyszínpad

Az ismert haditudósító, aki tavaly megkapta a SzuperWMN-díjat is tőlünk, saját maga illusztrálta azt a mesekönyvet, amit a félelemről írt. Minden didaxistól mentesen mesél benne arról, hogy a félelemből akár erőt is lehet meríteni. Gyurkó Szilvi fog vele beszélgetni a színpadon, aki gyerekjogászként tényleg mindent tud a gyerekekről, valamint Szél Dávid pszichológus, az Apapara blog és könyv szerzője. Ez is egy olyan esemény, amit nem lehet kihagyni. A gyerekeknek külön bemutató is lesz majd a Szívünk rajta keretében ebből a könyvből, ezt a szombat délutáni eseményt inkább felnőtteknek ajánlom.

A lényeg, hogy menjetek el a Várkert Bazárba, hallgassátok és nézzétek meg a szerzőket, és szeressétek a könyveket! A programfüzetből kivághatjátok a kedvezményre jogosító kuponokat, vagy le is tölthetitek INNEN.

 Both Gabi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Eva-Katalin