Főzzön neked pacalt a Cserna-Szabó András!

Mielőtt azt hinnéd, ezzel valami éktelen szitok hagyta el a számat, hadd jegyezzem meg halkan:

nyáron volt szerencsém megkóstolni a József Attila-díjas író által készített lecsót, aminek én mondom, nincs párja széles e vidéken.

Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez a pacaljával is, amit a tetejében csülkös-körmös verzióban készít majd el a Pancs piacon.

Ez az az étel, aminél jobban semmi sem osztja meg az embereket: lehet érte a végletekig rajongani… vagy egy életre megutálni – én az előbbi csoportba tartozom –, de egy biztos: aki még nem kóstolta, annak soha jobb alkalom nem adódhat a mostaninál. Cserna-Szabó ugyanis nemcsak remek toll-, hanem kiváló fakanálforgató is! Ebéd előtt azonban a szellemet sem árt táplálni, erre az alkalomra pedig egyenesen kötelező olvasmány az író 77 magyar pacal – Avagy a gyomor csodálatos élete című műve – ha magaddal hozod, még alá is írja. Bővebb információkat ITT találsz a programról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pancs - gasztroplacc (@pancs_placc) által megosztott bejegyzés

Hullócsillagokban nem csak nyáron lehet gyönyörködni

Az augusztusi Perseidákon kívül ugyanis még számos más meteorrajjal is találkozik földünk éves keringése során. Ilyen meteorraj az Orionidák is, melyeknek szétsugárzási pontja a téli Orion csillagkép jobb karja mellett, az Ikrekhez közel található. És bár csillaghullást nézni egy meleg nyári éjszakán, a fűben elterülve az igazi, így is páratlan élményben lesz részed, ha október 21-én ellátogatsz a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol az Orionidák mellett olyan lenyűgöző óriásokban is legeltetheted a szemed, mint a Szaturnusz és a Jupiter, mellettük pedig az Androméda-ködben is gyönyörködhetsz majd. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Találkozz Orvos-Tóth Noémivel a Margón

Ma indul az őszi Margó, ahol ismét a legismertebb szerzők és műveik vonulnak fel. Számtalan izgalmas program vár majd: könyvbemutatók, koncertek, beszélgetések… Mondhatnám, hogy szinte alig lehet egy-egy programot kiemelni a kínálatból, ami persze egyfelől igaz is lenne, másrészt viszont van azért néhány olyan szerző, aki kedvesebb a szívemnek a többinél. Ilyen Orvos-Tóth Noémi is, akinek D. Tóth Krisztával közös podcastsorozata, a Beszélnünk kell! nemrég kezdte negyedik évadát.

És akinek kötetei, az Örökölt sors, illetve a Szabad akarat sorra döntik meg az eladási rekordokat itthon.

Amit a klinikai szakpszichológus a generációkon átívelő traumák, rossz működési mechanizmusok tudatosításáért és felülírásáért tett az elmúlt években ezzel a két kötettel, az rengeteg embernek változtatta meg az életét.

Október 16-án Valuska László beszélget majd vele a Margón – ne hagyd ki. Bővebb infók ITT.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

margófeszt (@margofeszt) által megosztott bejegyzés

Valakinek megunt portéka, másnak igazi kincs

Rajongok a second hand holmik beszerzéséért (régi, kevésbé trendi nevén: turkálás), amit leginkább a modern kori kincsvadászathoz tudnék hasonlítani. Ilyenkor felszínre törhet az evolúciós késztetésünk, amit a mindennapokban elnyomunk, és újraélhetjük, milyen, amikor kiéljük a vadászösztönt. Az endorfin mellett, amit egy-egy jó fogás szabadít fel az emberben, a másodkézből való ruhavásárlás még a tetejében pénztárcabarát és környezetkímélő megoldás is (arról, hogyan tudsz fenntartható módon öltözködni, még korábban Korn Anitával, Szentesi Évával és Szabó Anna Eszterrel beszélgettünk a Mindent bele! podcastban ITT).

Frissítsd fel a ruhatárad izgalmas darabokkal az október 15-i Gardrób Közösségi Vásáron, az ELTE-n, és készülj környezetbarát módon az őszre. Bővebb információkat ITT találsz.

Így lesz a káoszból sorsfordító esemény

Az ősszel elérkezett az idő, amikor a meleg takaró alatt elnyúlva végtelen időt tudnék olvasással tölteni (ha lenne rá időm, haha). Ha te is így vagy vele, hadd ajánljak neked egy igazán lélekmelengető kötetet: Sólyom Anna Macskabár című regénye az újrakezdés könyve.

Egy történet arról, hogyan találhatjuk meg még a legtörékenyebb, legkiszolgáltatottabb időszakban is a fényt – feltéve, ha van elég bátorságunk ahhoz, hogy kilépjük azokból a keretekből, amikben egész életünk során magunkról gondolkodtunk.

A Macskabár főhőse és szőrös, négylábú tanítómesterei megmutatják, hogyan találhatjuk meg a belső erőforrásainkat akkor is, amikor úgy hisszük, teljesen elvesztünk. A látszólagos káoszból életünk fontos, sorsfordító eseménye lehet. A több mint tíz nyelvre lefordított kötet szerzője Barcelonában él, október 17-én azonban Budapesten is találkozhatsz vele: autentikus helyszínen, a Cat Cafe Budapestben mutatja be kötetét. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Filákovity Radojka