Főzzön neked pacalt a Cserna-Szabó András!

Mielőtt azt hinnéd, ezzel valami éktelen szitok hagyta el a számat, hadd jegyezzem meg halkan:

nyáron volt szerencsém megkóstolni a József Attila-díjas író által készített lecsót, aminek én mondom, nincs párja széles e vidéken.

Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez a pacaljával is, amit a tetejében csülkös-körmös verzióban készít majd el a Pancs piacon.

Ez az az étel, aminél jobban semmi sem osztja meg az embereket: lehet érte a végletekig rajongani… vagy egy életre megutálni – én az előbbi csoportba tartozom –, de egy biztos: aki még nem kóstolta, annak soha jobb alkalom nem adódhat a mostaninál. Cserna-Szabó ugyanis nemcsak remek toll-, hanem kiváló fakanálforgató is! Ebéd előtt azonban a szellemet sem árt táplálni, erre az alkalomra pedig egyenesen kötelező olvasmány az író 77 magyar pacal – Avagy a gyomor csodálatos élete című műve – ha magaddal hozod, még alá is írja. Bővebb információkat ITT találsz a programról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pancs - gasztroplacc (@pancs_placc) által megosztott bejegyzés

Hullócsillagokban nem csak nyáron lehet gyönyörködni

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Az augusztusi Perseidákon kívül ugyanis még számos más meteorrajjal is találkozik földünk éves keringése során. Ilyen meteorraj az Orionidák is, melyeknek szétsugárzási pontja a téli Orion csillagkép jobb karja mellett, az Ikrekhez közel található. És bár csillaghullást nézni egy meleg nyári éjszakán, a fűben elterülve az igazi, így is páratlan élményben lesz részed, ha október 21-én ellátogatsz a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol az Orionidák mellett olyan lenyűgöző óriásokban is legeltetheted a szemed, mint a Szaturnusz és a Jupiter, mellettük pedig az Androméda-ködben is gyönyörködhetsz majd. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Találkozz Orvos-Tóth Noémivel a Margón

Ma indul az őszi Margó, ahol ismét a legismertebb szerzők és műveik vonulnak fel. Számtalan izgalmas program vár majd: könyvbemutatók, koncertek, beszélgetések… Mondhatnám, hogy szinte alig lehet egy-egy programot kiemelni a kínálatból, ami persze egyfelől igaz is lenne, másrészt viszont van azért néhány olyan szerző, aki kedvesebb a szívemnek a többinél. Ilyen Orvos-Tóth Noémi is, akinek D. Tóth Krisztával közös podcastsorozata, a Beszélnünk kell! nemrég kezdte negyedik évadát.

És akinek kötetei, az Örökölt sors, illetve a Szabad akarat sorra döntik meg az eladási rekordokat itthon.

Amit a klinikai szakpszichológus a generációkon átívelő traumák, rossz működési mechanizmusok tudatosításáért és felülírásáért tett az elmúlt években ezzel a két kötettel, az rengeteg embernek változtatta meg az életét.

Október 16-án Valuska László beszélget majd vele a Margón – ne hagyd ki. Bővebb infók ITT.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

margófeszt (@margofeszt) által megosztott bejegyzés

Valakinek megunt portéka, másnak igazi kincs

Rajongok a second hand holmik beszerzéséért (régi, kevésbé trendi nevén: turkálás), amit leginkább a modern kori kincsvadászathoz tudnék hasonlítani. Ilyenkor felszínre törhet az evolúciós késztetésünk, amit a mindennapokban elnyomunk, és újraélhetjük, milyen, amikor kiéljük a vadászösztönt. Az endorfin mellett, amit egy-egy jó fogás szabadít fel az emberben, a másodkézből való ruhavásárlás még a tetejében pénztárcabarát és környezetkímélő megoldás is (arról, hogyan tudsz fenntartható módon öltözködni, még korábban Korn Anitával, Szentesi Évával és Szabó Anna Eszterrel beszélgettünk a Mindent bele! podcastban ITT).

Frissítsd fel a ruhatárad izgalmas darabokkal az október 15-i Gardrób Közösségi Vásáron, az ELTE-n, és készülj környezetbarát módon az őszre. Bővebb információkat ITT találsz.

Így lesz a káoszból sorsfordító esemény

Az ősszel elérkezett az idő, amikor a meleg takaró alatt elnyúlva végtelen időt tudnék olvasással tölteni (ha lenne rá időm, haha). Ha te is így vagy vele, hadd ajánljak neked egy igazán lélekmelengető kötetet: Sólyom Anna Macskabár című regénye az újrakezdés könyve.

Egy történet arról, hogyan találhatjuk meg még a legtörékenyebb, legkiszolgáltatottabb időszakban is a fényt – feltéve, ha van elég bátorságunk ahhoz, hogy kilépjük azokból a keretekből, amikben egész életünk során magunkról gondolkodtunk.

A Macskabár főhőse és szőrös, négylábú tanítómesterei megmutatják, hogyan találhatjuk meg a belső erőforrásainkat akkor is, amikor úgy hisszük, teljesen elvesztünk. A látszólagos káoszból életünk fontos, sorsfordító eseménye lehet. A több mint tíz nyelvre lefordított kötet szerzője Barcelonában él, október 17-én azonban Budapesten is találkozhatsz vele: autentikus helyszínen, a Cat Cafe Budapestben mutatja be kötetét. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Filákovity Radojka