Persze nem csak szerzőink képezik a „kritikus női tömeget”... hanem például Rakovszky Zsuzsa, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Tisza Kata, Erdős Virág, Kemény Zsófi, Tompa Andrea, Munk Veronika, Karafiáth Orsolya és még sokan mások, felsorolni is nehéz, mert a létszám most először, a kilencéves  irodalmi fesztivál történetében megközelíti a fele-fele arányt, ami a férfi- és női fellépők arányát illeti. Tisztára, mint a kanadai kormány. És gyanítjuk, hogy ha megkérdeznénk a szervezőket a jelenség miértjéről, akkor Justin Trudeau-hoz hasonló választ adnának: azért, mert 2017 van.

Mi egyébként Valuska Lászlóval értünk egyet, aki azt mondja:

„Nem hiszünk abban, hogy létezik női vagy férfiirodalom, viszont látjuk a rendszer működését: a női szerzőkre kevesebb figyelem esik, például kevesebbszer jelölik őket díjakra, közülük kevesebben is kapják meg a legfontosabb elismeréseket. Ennek sajnos megvannak a történeti és társadalmi okai, nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol..."

Kedvenc irodalmi szervezőnk és KönyvesBlog-főnökünk szóviccét nem idézzük pontosan, de valahogy így hangzik: „a nők eddig margón voltak, most viszont a Margón lesznek...”  Tényleg nagyon örülünk annak, hogy végre ilyen nagy százalékban megjelennek a női szerzők és női tapasztalatok is a maguk sokféleségében, izgalmasságában, rétegzettségében. 

Hogy milyen tapasztalatokról beszélünk?

Például a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világáról, amelyet az Index újságírója, Munk Veronika Kéjutca című könyvéből ismerhetünk meg.

A családok pusztító széttöredezéséről, a házasság jogcímen egymás mellett vegetáló férfiak és nők boldogságkereséséről az új Rakovszky kötetben (címe: Célia).

Tompa Andrea Omereta – Hallgatások könyve című, az ötvenes években kezdődő és Erdélyben játszódó új regényéről, amelyben egy széki asszony, egy kolozsvári lány, egy szerzetesnő és egy rózsanemesítő férfi hangján bomlik ki egy zavaros történelmi korszakban játszódó sajátos szerelmi háromszög története.

És, igen, ott leszünk mi is a Margón, ki nem hagynánk!

A WMN főmunkatársa, Szentesi Éva vasárnap mutatja be Kemény Zsófi Rabok tovább című regényét. Fiala Borcsa főszerkesztő-helyettesünk pedig szombaton nagy kedvencével, Szabó T. Annával beszélget nagy kedvencéről, Dr. Seussról (a magyar fordítás Anna munkáját dicséri).

Péntek este pedig miénk a Petőfi Irodalmi Múzeum „nagyszínpada”, ahol a #férfiakéswmnek esten Szentesin kívül Fiala Borcsa, és főszerkesztőnk, D. Tóth Kriszta lép föl, méghozzá három nagyon jeles kortárs AEGON-díjas férfiíró társaságában – nevezetesen Grecsó Krisztiánnal, Péterfy Gergelyjel és Németh Gáborral. A „porondmester" Winkler Nóra lesz, a színpadon pedig mindenről szó esik, ami férfihang és női hang, férfi karakter és női karakter, feszültség és izgalom, vicc és szomor. A program este hétkor kezdődik, és – mint minden Margó-rendezvény, ez is – ingyenes!

A Margó Irodalmi Fesztivál programjairól ITT TALÁLSZ részletes információt.

A #férfiakéswmnek estünk Facebook-oldalát pedig ITT TALÁLOD.

De a Margó Fesztivál összes eseményének van külön Facebook-linkje, ezek között ITT TALLÓZHATSZ.

Kiemelt kép: Margó Irodalmi Fesztivál