Azzal kezdtem az extrém, eddig még soha nem tapasztalt, globális szinten mindenkit érintő helyzetre a felkészülést, hogy nem mentem el pánikbevásárolni. Helyette először alaposan átgondoltam, mik azok, amiket el tudok, és el is szeretnék itthon készíteni, egészségesek, és táplálók is. Ami a gondot jelentette, illetve jelenti, hogy az étkezéseim nagy részét kitevő zöldségeket és gyümölcsöket hogyan és honnan fogom beszerezni. Hiszen ezek nagy része nem áll el sokáig, kimászkálni sem éppen jó ötlet, így ez megoldandó probléma a mindennapokban. De nemcsak nekem, hanem sokaknak. 

Mivel a háztartásom alapból jól felszerelt rengeteg fűszerrel, ezért ezeket vettem biztos kiindulópontnak, amikor összeállítottam a recepteket. Van itthon mindig korianderpor, római kömény, curry, garam masala, csilipor, kurkuma, gyömbérpor, fahéj, kardamom és még sorolhatnám. A fűszerekkel az a szerencse, hogy hosszú ideig elállnak, és feldobják az étkezést. Mivel nagy rajongója vagyok az indiai konyhának, és úgy en bloc az ázsiainak, ezért ez volt a kiindulási pont.

Ami a fűszerekhez kell, az pedig nem más, mint néhány paradicsomkonzerv (sokáig eláll), kókusztej (ez is bírja), gyömbér, csirke, zöldségek, rizs. Én ezeket vettem alapul, és ezekből bármikor össze tudok dobni egy klassz kis szószos ételt. A rizs eláll, abból betáraztam két kilót, a kókusztejből is vettem egy kartonnal, a paradicsomkonzervből is többet tettem az önkéntes karantén előtti héten a bevásárlókosárba, és a gyömbér is eléggé tartós, így abból is feltankoltam.

Szóval a legelső bevásárlásom úgy nézett ki, hogy elmentem, és beszereztem ezeket a számomra alapvető dolgokat. Viszont a konyhám és a tárolásra alkalmas rekeszek, hűtők mérete miatt nem tudtam sok húst és zöldséget venni. A húsból nem tudok sokat lefagyasztani, a zöldség pedig romlandó. De nem estem pánikba, átnéztem mindent, osztottam-szoroztam, és úgy számoltam ki, hogy egyszerre négy kiló csirkemellet tudok lefagyasztani, külön porciózva, vettem mellé halat, és fagyasztott zöldségeket (zöldborsót, ceruzababot), meg gyümölcsöket, például áfonyát és málnát, így

ha például gyümölcsre vágyom, nem kell a friss gyümölcsöt tartogatni, hanem a fagyasztottból készítek turmixot. 

A hűtőm pillanatnyi tartalmát itt láthatjátok:

Tartok itthon karalábét, ezt el lehet készíteni krémlevesként (kis só, bors, kevés víz, összefőzöm, turmixolom), vagy meg lehet sütni, mert úgy is isteni. Van itthon cékla, azt bármikor berakom a sütőbe, kecskesajttal kiváló vacsora, és akár hetekig eltartható, a sajttal egyetemben. Vettem még répát (nassoláshoz), zellert (turmixhoz), paprikát, paradicsomot a reggelikhez, spenótot és uborkát a zöld smoothie-hoz, medvehagymát, mert szezonja van. Ezek nem állnak el sokáig, így hamar meg kell őket enni, és még jóval azelőtt, hogy elfogynának, berendelem a következő adagot. Megpróbálok minden vásárlást online intézni, hogy minél kevesebbszer kelljen elhagynom az otthonomat. De tudom, hogy most ez sem túl egyszerű. 

Ami van még a hűtőmben, az néhány tartósabb felvágott, főleg kolbász, sonka, virsli, kecskesajt, humuszok, olívabogyó, és natúr paradicsomszósz. Ezeket reggelire fogyasztom. Van még savanyú káposzta, amit nagyon ajánlok, mert tényleg tartós, olcsó és tele van C-vitaminnal. A savanyú káposztát – talán furcsa – nassolnivalóként fogyasztom. Imádom. 

A kamrapolcra tettem több adag száraztésztát (gluténmenteset vásárolok), két kiló basmati rizst, müzlit, zabot, quinoát, kukorica- és paradicsomkonzervet is. Azt hiszem, ezekkel egy darabig elvagyok.

Most nincs étterem, most ez van, mindennap főzök, bár meg is őrülnék, ha nem főzhetnék, mert olyankor legalább nem szorongok. 

De most mutatok néhány receptet. Hátha ötletet adok nektek.

1. Karfiolkrémleves

Volt egy szép nagy fej karfiolom, amit pár napja vettem, és a karfiol nálam többször jutott már arra a sorsra, hogy ki kellett dobni. Most pedig nem olyan időket élünk, meg kell menteni mindent, amit lehet.

Ezt a receptet Dános Tomi barátomtól kaptam, igazi thai ízhatást varázsolhatsz, bár tudom, nem lesz egyszerű mindent beszerezni hozzá. Én még tavaly vettem kaffir lime levelet az indiai boltban, ami sokáig eláll, kb. mint a babérlevél, így éppen volt itthon, de ha nincs ilyened, enélkül is elkészítheted. 

Hozzávalók:

  • egy fej karfiol
  • egy hüvelyk gyömbér reszelve
  • két gerezd fokhagyma
  • fél liter kókusztej
  • kaffir lime levél (ha van, ha nincs, úgy is mehet)
  • koriander, csili ízlés, lehetőség és igény szerint
  • fél lime leve

Elkészítése: A karfiolt fél liter kókusztejben odateszem főni. Ha szükséges, engedek rá annyi vizet, hogy ne lepje el teljesen. Hozzáadom az összemorzsolt kaffir lime levelet, a reszelt gyömbért, a csilit, a fokhagymát, és megfőzöm. Ha puha a karfiol, akkor az egészet berakom egy turmixgépbe, és simára turmixolom. Egy fél lime levét belefacsarom. A végén korianderrel és csilivel tálalom. 

Ha van hozzá kedved, akkor előre megsütheted a karfiolokat, mert az plusz bónusz ízt ad neki. Ez esetben hagyj meg levesbetétnek néhány sült karfiolrózsát. 

Kókusztej híján tejes verzióban is elkészítheted, simán sóval és borssal. Ebben az esetben kaffir lime levél helyett adj hozzá babérlevelet. 

2. Zöldborsófőzelék, máshogyan

A borsófőzelék egészen másmilyen értelmezést kapott azóta, mióta saját magával és egy kis keményítővel sűrítem. Ezt sem tejjel vagy tejföllel főzöm, hanem kókusztejjel, de természetesen elkészíthető sima tejjel is. 

Hozzávalók:

  • fél kiló fagyasztott zöldborsó
  • egy deci kókusztej
  • petrezselyem
  • egy tk keményítő
  • egy gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez szerecsendió, só, bors
  • feltétnek pedig egy hatperces tojás

Elkészítése: A borsót nagyon kevés vízben odateszem párolni, egyáltalán ne lepje el a víz, ez fontos. Ha megpuhult, ami pár percet vesz igénybe, akkor a harmadát kiszedem egy magas falú edénybe, hozzáöntöm a kókusztejet, a keményítőt, a petrezselymet, és az egy gerezd fokhagymát, majd botmixerrel simára keverem, és a kész masszát a többi borsóhoz adom. A végeredménynek szép, krémes állagúnak kell lennie.

Hat percig főzött, félkemény tojással fogyasztom. 

3. Pestós tészta

Medvehagymaszezon van. Akinek van lehetősége, az vegyen medvehagymát, én tudtam rendelni online is. Egyszerű, nagyszerű, olcsó alapanyag, amiben millió lehetőség rejlik. Szoktam reggeli szendvicsbe tenni, sima salátához tökmagolajjal, aki süt, az teheti kenyérbe, pogácsába, de pestónak is kiváló. Erőteljes, fokhagymás ízvilágú, intenzív és utánozhatatlan növény. 

Hozzávalók:

  • 30 deka bármilyen tészta (lehet spagetti, pappardelle, fusilli, penne is, amit szeretsz); én bucatinit főztem, gluténmenteset (ez a makarónira hasonlít, csak vaskosabb)
  • egy csokor medvehagyma
  • fél deci olívaolaj
  • marék dió vagy fenyőmag
  • parmezán
  • só és bors

Elkészítése: A pesto fenyőmaggal jó, de nekem nem volt itthon, viszont volt dióm, így azzal csináltam. A medvehagymát felaprítottam, beletettem a botmixeres edénybe, rádobáltam a diókat, az olívát, nagyon kevéske vizet, sóztam és borsoztam, majd rusztikusra törtem a botmixeremmel.

A lényege, hogy ne kevered túl simára, mert akkor bebarnul.

A végén még adhatsz hozzá egy kis parmezánt, de ha nincs otthon, anélkül is megállja a helyét. (Innen is köszönöm Ekler séf barátomnak a sürgős segítséget, mert fogalmam nem volt, hogyan kell jó pestót csinálni.)

A tésztát közben al dentére főztem, és összekevertem. Nagyon egyszerű ennivaló. 

A tészta rengeteg opciót rejt magában. Sima, paradicsomos verzióban, kis bazsalikommal is elkészíthető. Ha nem lenne medvehagymaszezon, akkor azt nyomnám. 

4. Csirke korma

Ez egy speciális kaja. Nem mondom, hogy most indulj el beszerezni hozzá a fűszereket. De akinek van otthon garam masalája, kesudiója meg fahéja, az egész nyugodtan belevághat, ITT nézheted meg a receptet hozzá. 

A csirke szósszal és rizzsel viszont eléggé sok lehetőséget rejt magában. Én sokféle fűszerezéssel fogom itthon elkészíteni, a kókusztejes, paradicsomos alapba ráadásul nemcsak húst, hanem zöldséget is tehetsz. A múltkor készítettem egy nagyon klassz karfiol curryt, még a régi időszámításunkban, amikor egészen másmilyen gondokkal küszködtünk. Ezt a receptet IDE kattintva éred el. 

Ajánlom, hogy ha tudtok, szerezzetek be fűszereket, mert kicsit változatosabbá tehetitek vele a mindennapokat, és talán most van is valamivel több idő a főzőcskézésre, kísérletezgetésre.

+ 1. Mentő ötlet: sült zöldségek

Örök parám, hogy nem akarok kidobni ennivalót, de a zöldségekkel és a gyümölcsökkel nem mindig könnyű.

Ezért a szükség törvényt bont, van olyan nap, amikor nem azt eszem, amit szeretnék, hanem azt, ami rohadni készül. 

Tegnapelőtt ezért a fonnyadozó, maradék zöldségekből készítettem egytálételt. Paprika, paradicsom, bordáskel, azaz pak choi és kukorica, kevés olívával és csilivel megbolondítva. Semmi extra nem kell hozzá, egyszerűen csak tedd be a sütőbe, és süsd készre. 

Amit már említettem, ezt kiválóan meg lehet csinálni szinte bármilyen zöldséggel. Kelbimbóval, céklával, répával, karfiollal vagy brokkolival. Ehetsz mellé kecskesajtot, amit szintúgy meg is süthetsz vagy rámorzsolhatsz. Vagy fetát, ha eszel laktóztartalmú sajtokat. A sült zöldség millió meg egy kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. Szokj rá! Laktató, ráadásul olcsó is.

Amit tanácsolni tudok:

Tervezd meg előre, mikor mit főzöl!
Tartsd számon, mi romlik meg hamarabb, azt vedd előre a receptes listádon.
Tervezd előre a bevásárlást! Ne rohangálj a boltba, hanem egyszerre rendelj meg mindent, lehetőleg online. Tervezz egy vagy két héttel előre, és rendeld meg, így mire ideér, nem kell kapkodni.
Számolj, ne pazarolj, és tarts ki!
Mást úgysem tehetsz, mást úgysem tehetünk. 

Egyszer vége lesz!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak