Sajnos ma már csak a felszín, a fedősztori, hogy örüljünk egymásnak, hiszen a szeretet ünnepe mi másról is szólhatna, ugye… Hát miről? Hogy költs el sok pénzt, minél többet, az ajándékozáson túl ott a dekoráció, az eszem-iszom – végtelen lehetőség a költekezésre.

Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át, milyen módon tudunk igazán ADNI.

A gyerekekben is érdemes megerősíteni a karácsony igazi üzenetét. Kevesebbet koncentrálni arra, hogy ők mit szeretnének kapni, és több hangsúlyt helyezni arra, hogy hol és kinek tudunk segíteni. Többet foglalkozni azzal, amiért hálásak lehetünk. Ne bevásárlólistát írjanak a Mikulásnak és a Jézuskának, az angyaloknak vagy az aktuális ajándékfelelősnek.

És ezt csak példamutatással tudjuk elérni. Mert hiába mondogatjuk nekik, hogy nem, a karácsonynak nem az a lényege, hogy akkor megkaphatsz mindent, amit év közben nem, ha mást sem látnak, mint hogy ész nélkül vásárolunk a másod-unokatestvéreknek azzal a felkiáltással, hogy csak essünk már túl rajta. Az lesz a norma az ő számukra is, ahogyan mi ajándékozunk.


Támogass (jó) ügyeket!

Tartsunk nagy selejtezést a ruháink, tárgyaink között, és adományozzuk őket rászorulóknak. Mikor, ha nem a hideg télben?
Vásároljunk olyan ajándékokat – ha mindenképp tárgyi ajándékban gondolkodunk –, amikkel jótékony projekteket támogathatunk. A CRKL karkötőkkel például a környezetvédelemért tehetsz, hiszen a medálok újrahasznosított anyagokból készülnek (a műanyagokat egészen konkrétan a Tiszából halászták ki), és a bevétel felét pontos elszámolással az általad kiválasztott környezetvédelmi területre költik.

Aztán itt a Hintalovon, vagy a TASZ webshopja, ahol vásárlásoddal támogathatod a munkájukat.

De meg is fordíthatod a dolgot: kürtöld szét a szeretteid körében, azt kérnéd karácsonyra, hogy a rád költeni szánt összeget egy általad megjelölt alapítványnak utalják át. 

Ajándékozz élményt, tudást! 

A tárgyakon túl is van ám élet, és akár hosszú távon is meghatározó lehet egy ilyen meglepetés! Például a barátnőd, rokonod számára, aki otthon van a gyerekekkel, egy Gyerünk, anyukám!-program maga lehet a tökély. Sok anya szenved attól, hogy nem érzi jól magát a bőrében, de nem jut el jógázni, tornázni, edzeni. Itt csak ki kell választania a szimpatikus mozgásformát, és az edzések házhoz jönnek, anyákra szabott időbeosztással. Minden videó 48 órán át érhető el, ez idő alatt bármikor, akárhányszor elvégezhetők a gyakorlatok, edzések. Én a nyáron végigcsináltam egy nyolchetes intenzív kört, és tíz kilót fogytam, ez nem rossz referencia, azt hiszem.

Tudom, elsőre furcsa lehet, de kamasz lányoknak (és anyukáiknak), fiatal nőknek igazi önismereti és biológiai reveláció lehet Cserháti-Herold Janka online tanfolyama a női test működéséről, a hormonmentes fogamzásgátlásról, vagy pont arról, hogyan érdemes tudatosan belevágni a nagy kalandba, ha babát szeretnénk. Nem tipikus karácsonyi ajándék, de én pont most végzem a tanfolyamot, és esküszöm nektek, ha én ezt kamaszkoromban megkaphattam volna, sok kínlódástól kíméltem volna meg magam. Az „órák” szórakoztatók, informatívak, és minden alkalom után egy fokkal magabiztosabbnak érzem magam a bőrömben. E tanfolyamnak az ára borsosabb, de akár többen összefogva is lehet ajándékozni, és a hatása egy életen át tarthat, ezt tekintetbe véve pedig nem rossz befektetés.

És ott vannak még a festőtanfolyamok, workshopok, bárki megtanulhat szusit, macaront vagy kenyeret készíteni, de vászonzsákkészítő és környezettudatossággal kapcsolatos foglalkozások is vannak, ha már a fenntarthatóság szempont, ugye.
Vehetsz színházjegyet vagy bérletet állatkertbe, lehet lézerharc- vagy szabadulószoba-alkalmat is adni.

Lottónyertesek utazást is ajándékozhatnak, de pénztárcakímélőbb verzió lehet, ha megtervezünk egy közös kirándulást valahová, és a fa alá a részletes programtervet helyezzük el.

Azzal sem lőhetsz mellé, ha befizeted akár az egész családot egy nagy fotózásra. Számtalan remek fotóst találhatsz az interneten, én speciel a Bernadette Horvath Photographyt ajánlom melegen, a fotói nem művészkedők, mégis művésziek, engem biztosan megdobhatna valaki egy időponttal hozzá.

De ha már tárgyi ajándék…

…legyen fenntartható, vagy használt!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én lubickolok a kilós turikban. Kincsvadászat a javából! Olyan egyedi darabokat találok, hogy a fast fashion üzletek tömegcuccai sírva kulloghatnak mögöttük. Egy hatalmas zsáknyi kilós turis holmi áráért nagyjából egy nadrágot és két felsőt lehetne venni egy átlag ruhaboltban. De lehet, hogy még annyit sem.
De érdemes körülnézni a Facebook piacterén és a neten, a használt cikkes oldalakon, mert gyakorlatilag nincs olyan, amit ne lehetne és ne lenne érdemes használtan beszerezni, nemritkán teljesen új állapotban. Ennek a pénztárcánk is örül, és ezerszer fenntarthatóbb, hiszen amit használtan veszel, azt nem kell újra legyártani miattad, egyszer már megvette valaki.
Például a kisfiam megőrült a szellemirtós Playmobilokért, és egy Angliában élő barátnőm megszerezte a teljes szettet az eredeti dobozában másodkézből, az új árának a feléért. Szerintetek egy tízes skálán mennyire érdekelte a fiamat, hogy frissen, ropogósan a polcról szedtük-e le? Még büszke is volt rá.
Aztán ott vannak az antik könyvek, amiknek szerintem mindig van egy emelkedett hangulatuk, én mindig fantáziálok arról, hogy előttem vajon ki olvasta…

Válaszd a hazait!

Sokszor az ajándék maga nem feltétlenül fenntartható (például az anyaga), de az, hogy hazai kisvállalkozást választunk, már eleve jóval kisebb ökológiai lábnyomot jelent, és ez is szuper választás lehet.

Mutatok egy-két olyan vállalkozást, amik nemcsak azért jók, mert hazaiak, hanem mert szív-lélek, tehetség áll mögöttük.
Például Julka zero waste webshopjában szebbnél szebb holmikat lehet kapni, amik nemcsak szemet gyönyörködtetők, de a hulladékmentes életben is segítenek.
Séllei Lilla két gyerek mellett álmodja életre iszonyat vagány és praktikus táskáit, valóban szeretettel készülnek, amellett hogy maguk a termékek is remekbe szabottak, évek óta nyúzom a sajátjaimat.
Ha kozmetikumokat veszünk, ügyeljünk arra, hogy ne tartalmazzanak pálmaolajat, és hogy organikusak legyenek, állatkísérlet-mentesek, és az már tényleg szuper, ha a csomagolás is fenntartható.

A Lushnek elég jó választéka van ilyen téren és rengeteg fenntartható törekvésük van, a CoconutoilCosmetics pedig visszaveszi az elhasznált csomagolást, és a termékeik ehető minőségűek.


Készítsd el magad!

A házi vonalon is érdemes elindulni, és ne rögtön a fölösleges zokninyúl típusú kacatokra gondoljunk. Advent alkalmából az idén például minden napra kinyomtattam egy színezőt, de tavaly minden cetlire egy program volt írva, például forró csokizás a városban, mézeskalács-készítés, vagy akár szemétvadászat a környéken.

Az idén az ünnep szellemében az is terv, hogy a gyerekekkel együtt főzünk valami meleg ételt, és elvisszük hajléktalanoknak, ezáltal behozva a látószögbe megint azt, hogy legyünk hálásak azért, amink van, és próbáljunk figyelni kicsit jobban azokra is, akik nem ilyen szerencsések.

A gyerekek amúgy is olyan nagyon tudnak örülni a jó cselekedeteknek is, nem lehet elég korán megtanulni, hogy adni jó.

Nálunk a Mikulás sem hoz műanyag vackokkal és pálmaolajjal töltött csokit, helyette lesznek gyümölcsök, „piros alma, mogyoró”, házi finomságok, valami apró fajáték, és egy kézzel írott levél az öreg szakállastól. Megteremtjük a hangulatát az eseménynek, az lesz maga a varázslat, az igazi ajándék. A készülődés és a meglepetés.

Tavaly, mondjuk, nagyipari házi Nutella-készítésbe fogtam, a végeredmény eszméletlen finom lett, csak az én gyengus turmixgépem halt bele, ez, mondjuk, nem volt túl kifizetődő, de ha van jó géped hozzá, mindenképp ajánlom, ahogy a házibonbon-, szaloncukor- vagy egy nagy befőttesüvegben házicsokiskeksz-arzenál is biztosan örömöt szerezhet.

Készíthetsz kozmetikumokat is, ha ismered a megajándékozott ízlését, igényeit: meggyőződésem, hogy az én DIY shea vajas testvajam díjnyertes, de némi kutatómunkával jobbnál jobb receptek találhatók. Elég egy formás kis befőttesüveg, és voilà, kész a luxuskencefice.

Csomagolj ésszel és szeretettel!

Ha már megvannak az ajándékok, akkor ott a csomagolás kérdése is. Aki ragaszkodik a papírcsomagoláshoz, újrahasznosított papírból elég jó választék van, díszíthetjük a csomagokat szárított narancsszeletekkel, tobozzal, fahéjrudakkal. Felvagdalhatunk régi lepedőket, terítőket, és szempillantás alatt gusztusosan bebugyolálhatjuk az ajándékokat.
Lehet, hogy valakinek ez elképzelhetetlen, de az sem a világvége, ha úgy, ahogy van, kihagyjuk a csomagolást, és csak egy masnit kötünk a meglepetésre.

Minden a szemléleteden múlik

Azt hittem, egy rövid szösszenet lesz ebből a cikkből, aztán rá kellett jönnöm, hogy talán egy könyv is kevés lenne rá, annyi aspektusa van.

De ha belegondolunk, olyan ez az egész, mint a dominó. A kezdőlökés az attitűd, a szemlélet, a motiváció – és ha mindez megvan, a többi (hogy mit adunk, hogyan adjuk) szinte magától jön.

Ez a bizonyos kezdőlökés kell hozzá csak. Ahhoz pedig mindössze annyi szükséges, hogy ne csak a karácsonyban gondolkodjunk, hanem érezzük át ezt az egész adventi időszakot.
Ez eredetileg a befelé fordulás, a lelassulás, a lágy fények időszaka. Ehhez képest a világ pont az ellenkező irányba lohol, mintha kötelező lenne túlpörögni mindent.

A fenntartható életmód egy szemlélet, ami nemcsak a bolygónak kíméletesebb, de a léleknek is. Foglaljuk vissza az ünnepeket a neonfényű üzletektől és az üvöltő reklámoktól, a kétségbeesetten, pánikolva vásárló tömegektől!

Attól, hogy ezt szoktuk meg, még nem feltétlenül ez a normális. És szerencsére nem is kötelező így csinálni.

Szabó Anna Eszter


A képek a szerző tulajdonában vannak