Zsiga Melinda élete meglehetősen hányatott volt gyerekkorában. A szülőanyja ott hagyta a kórházban, ezért csecsemőotthonba került, majd nevelőcsaládokhoz – három is volt neki, amíg felnőtt. Ez azt is jelentette, hogy többször szakították ki abból a közegből, amelyet otthonának érzett –, akkor is, ha nem volt ott jó sora.

Az első nevelőszüleire nem emlékszik, túlságosan kicsi volt még, a második párosra annál inkább, ugyanis súlyosan bántalmazták. Kilencéves korában, a harmadik családban jobbra fordult a sorsa, mégis sokáig kötődött még előző nevelőihez, annak ellenére, hogy szörnyen bántak vele. „Nekem az is furcsa volt, hogy elkezdtek velem tanulni, hogy a hűtőhöz odamehettem, és bármikor ehettem” – mesélte DTK-nak a harmadik családról.

Azt is elárulta: évek kellettek, hogy el tudja mondani, a régi helyén verték.

Életében a sport jelentette a fordulatot

Vagy inkább annak a felismerése, hogy a sport által kitűnhet, bizonyíthat, megmutathatja, milyen értékes ember. Melinda azt mondja, szerencséje volt, mert sok állami gondozott társa elkallódik, italba, drogba menekül. Őt az atlétika, majd a kézilabda megmentette. „A sport miatt kezdett el sok jó dolog történni velem” – mondja.

Mindig nagy álmai voltak: válogatott játékosnak készült. Sok sérülése miatt végül ezt a dicsőséget viszonylag későn tapasztalta meg. A kick-box hozta el számára a nagy sikert, amit bőven felnőttként, 2016-ban kezdett el, egy évre rá pedig már a magyar csapat tagja volt, és bronzérmet nyert a hazánkban rendezett világversenyen. Addigra már Pestre költözött, főiskolát végzett.

Hogy valamiképp feldolgozhassa a múltját, megkereste egykori nevelőszüleit. Meg akarta tudakolni például, miért verte a nevelőanyja. Habár beengedték, a kérdéseire választ nemigen kapott. A volt nevelőapja nem is volt rá kíváncsi, gyakorlatilag szóba sem állt vele.

„Miért, miért, miért?”

Rengeteg kérdéssel érkezett – és távozott tőlük. Pár fotót és régi plüssállatot hozhatott el mindössze, válaszokkal nem lett gazdagabb.

Azért a vér szerinti anyukáját is megkereste. Szerencsére még tudott találkozni vele, az asszony ugyanis nemrég meghalt. Kedvesen fogadta a lányát, aki zavarban volt, nem tudta, hogy szólítsa, magázza, tegezze, megölelje-e. Hiszen idegenek voltak egymásnak. A nő azt állította, kereste Melindát, de nem engedték, hogy meglátogassa, magához meg nem vehette a rossz körülmények miatt.

Amikor Kriszta megkérdezte Melindát, mit jelent számára az anya szó, interjúalanya azt válaszolta, leginkább a karácsonyi családi filmek jutnak eszébe. Igazi anya-lánya összetartozásban ugyanis nem volt része. Az ő életéből kimaradt az az élmény, hogy valaki mindennél jobban szereti, az életét adná érte, de az is, hogy fogják séta közben a kezét, befonják gyengéden a haját. A harmadik családjában jól bántak vele, de oda már kilencévesen került, nem tudott kialakulni olyan mély kapcsolódás, mintha oda született volna.

Melindát a romasága különösebben nem foglalkoztatná, ha nem emlékeztetnék rá gyakorta.

„Elmegyek egy edzőterembe […], és nem engednek be, azt mondják, hogy tele van. Benézek, két ember van bent” – mesélt egy tipikus esetet. Aztán egy másikat, ami úgy kezdődött, hogy jelentkezett recepciósnak egy másik klubba. Sportos, mosolygós lányt kerestek. „A végén megkérdezte a felvételiztető, milyen származású vagyok. Mondtam, hogy bármilyen lehetek, arab, török, félvér, nem ismerem a szüleimet. De elvileg roma származású vagyok.” Ezután nem is értesítették. Amikor visszament a helyszínre, és megnézte, kik vannak a recepción, csak fehér bőrű, szőke lányokat látott.

Olyan is előfordult, hogy egy albérletet nem tudott kivenni a bőrszíne miatt

Ezek a történetek borzasztóan rosszulesnek neki. Ilyenkor hazamegy, bezárkózik, és cirógatja a macskáit, amiket a lelki társainak tart. Ezek miatt az esetek miatt sokszor nem akar emberek közé menni, annak ellenére, hogy az edzőteremben nagyon szeretik, és várják. Csakhogy benne az efféle rossz tapasztalások feltépik a sebeket, előhozzák „a nem kellek senkinek érzést”.

Annyira megalázó nekem, hogy el kell vinnem egy fehér embert magammal, hogy bármit is megkapjak az életben” – mondja.

Kérdés, a teste meddig bírja még az extrém terhelést

Zsiga Melinda harmincnyolc éves lesz az idén. 

Vannak sérülései, de nagyon szeretné folytatni az élsportot, és mindent meg is tesz ennek érdekében. Vannak tanítványai, összetartó csapat veszi körül, sokan szeretik, de mint mondja, a három lépés távolságot mindenkivel tartja. Mivel családról családra adták, alapélménye és félelme, hogy nem kell senkinek, mindenkinek csak teher. „Jobb az, ha magányosan elvagyok a macskáimmal. Nem zavarok senkit” – mondja. Nem is nagyon mozdul ki otthonról a sportot leszámítva, partikra, randizni nem jár. Élete középpontjában a versenyzés van. És persze a macskái.

Ha szomorú, akkor „kibőgöm magamból, aztán megyek tovább”.

Kiemelt kép forrása: WMN

Kurucz Adrienn