Noha a lányaim még csak nyolc és kilenc évesek, eszembe jutott, hogy sosem lehet elég korán kezdeni, és előre gondolkodtam. Az alábbi írást nem ajánlom azoknak, akik értik a humort, de nem szeretik, és azoknak sem, akiknek az a kedvenc mondatuk, hogy ez túlmegy a jó ízlés határán. Ez ugyanis túlmegy. De hát, ahogy a csirkecombot sem lehet késsel-villával enni, úgy a kamaszgyerekkel se lehet csipkekesztyűs kézzel bánni.

Hogy szerintem: hogyan éld túl a gyerek kamaszkorát? Hát, mondjuk így:

1. Küldd bentlakásos iskolába! Hétvégén pedig sose legyél otthon… és persze cserélj zárat!

2. Utazz el, és csak akkor térj haza, mikor utódod kigyógyult a kamaszkorból!

3. Tarts elé görbe tükröt! Szokták javasolni, ha a gyereked földhöz csapkodja magát egy nyalókáért a boltban, tedd te is ezt, és ettől mindjárt észbe kap. Tehát, ha a gyereked kamaszként meghülyül, hülyülj meg te is: tetováltass, lövess piercinget, nyírasd fel a hajad fejtetőig, szólj be anyádéknak, szólj be a tanároknak, füvezz, drogozz, szexelj felelőtlenül… és meglátod, milyen hamar magához tér. A te életed mondjuk szarrá megy, de akkor is: első a gyerek!

4. Ne utasítgasd, hanem köss vele kompromisszumot! Ha mindent szó nélkül megcsinál, amit mondasz neki, leveheted a bilincset, amivel két hete a radiátorhoz erősítetted.

5. Ne próbáld eltiltani a barátaitól! Csak zárd be egy ketrecbe, és etetési időben engedd be hozzá bátran a haverokat!

6. Ne adj neki ultimátumot! Ne mondd neki, hogy ha még egyszer ezt vagy azt csinálja, akkor mehet a háztól! Helyette motiváld: ha megy a háztól, bármit megteszel.

7. Engedd, hogy felfedezze a határait! Húzz villanypásztort a felségterülete köré, és soha, ismétlem, soha ne kapcsold ki az áramot!

8. Ne aggódj, ha szembeszáll veled, csak mindig tartsd magadnál a sokkolót!

9. Szervezz közös programokat! Menjetek el közösen a fodrászodhoz, és kérj neki nagyi-dauert! Vaaagy: menjetek el egy hétvégére a Balatonra, told be egy gumimatracon a tó közepéig, aztán lyukaszd ki a matracot!

10. Hazudd azt, hogy a következő piercingjét te állod, és rakass bele távirányítású szájpecket… a távirányítót pedig még a hazavezető úton veszítsd el!

11. Valld be, hogy örökbe fogadtad, és javasold, hogy keresse meg az igazi szüleit! Ha van olyan ismerősöd, akit rühellsz, nyugodtan ráterelheted a gyanút.

+1. Ha bármelyik megoldás megtetszett a fentiek közül, nem is muszáj megvárnod a kamaszkort, már most elkezdheted a gyakorlást!

Kormos Anett

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/AnneMS