(Hirdetés)

Barnabás, 2 és fél éves-  bölcsődés, szüleivel Londonban él

Barnabással hatalmas mázlink van, mert minden étkezés állati szórakoztató vele. Teljes nyitottsággal és érdeklődéssel fordult az ételek iránt. Imád enni, és a világot ízeken keresztül felfedezni. Ha nem az én gyerekem lenne, komolyan nem hinném el, hogy ilyen van. A dackorszakkal jött azért némi ellenállás az asztal köré is, az utóbbi időben például titokban vega lett. Pont egy olyan hetet örökítettem meg, aminek egyik felét Magyarországon töltöttük (csütörtök, péntek), befigyelt egy reptéri gyorskaja is (szombat), aztán megérkeztünk Londonba, ahol már várt minket a „csodadoboz", ami megoldja az egész heti étrendünket. Hetente egyszer érkezik három recepttel, és minden alapanyaggal, így nekem csak annyi a dolgom, hogy elkészítsem őket. Imádom, mert hihetetlenül változatos, szuper alapanyagok, egyszerű, gyors receptek, és semmilyen kreativitást nem igényel tőlem.

Csütörtök:

Nagypapa ököruszály levese

Imádja a leveseket, úgyhogy a nagypapája rengeteget főz neki, amikor otthon vagyunk. A sárgarépát csak akkor eszi meg, ha nem veszi észre, hogy a kanálon van. Elfogyott az egész tál. Meg még egy.

Péntek:

Vargányás rizottó

A rizs igazi sikerélmény, mert egyedül is tudja enni. Belapátolta az egészet, csak a gombát piszkálta ki belőle.

Szombat:

KFC csirkés tortilla

Egész napos utazás, reptéri ebéddel. A húst nem ette meg belőle, a káposztasalátámból, viszont rendesen termelt.

Vasárnap:

Spenótos-ricottás tortellini

Spenótos-ricottás tortellini. Hazaértünk, üres a hűtő. Ilyenkor ment meg minket a sarki olasz, ahol házi készítésű tészták vannak ezerféle töltelékkel. Öt perc alatt kész az ebéd, mi pedig meg vagyunk mentve.

Hétfő:

Sushi, gyömbér, edemame bab

Amint megérkeztünk Londonba, már követelte is a sushit. Nagyjából annyit eszik meg belőle, amennyit elé teszünk. A savanyított gyömbért úgy eszi, mintha csoki lenne

Kedd:

Marokkói bárány kuszkusszal

Ez már a dobozból bújt elő. Kuszkusz a rizshez hasonló sláger, mert szuperül tudja egyedül enni, és nettó öt perc alatt kész. A szószban paszternák, zeller, sárgarépa, paradicsom, lilahagyma és fokhagyma volt. A bárányt persze nem ette meg, a zöldséges raguból és kuszkuszból viszont még egy tállal kért.

Szerda:

Basmati rizs, garnélarákkal és római kellel

„Csodadobozos"recept, fél óra alatt megvolt... mindenki nagy örömére.

A szakértő véleménye:

Két és fél éves korban még kritikus, hogy miként fogadja egy pici az ételek határtalan állag-, íz- és illategyüttesét, de úgy látom, Barnabás nagyon jó úton jár, ami nem véletlen, hisz szépen visszaköszön a szülői tudatosság. A sushi és savanyított gyömbér szeretete pedig, ha bizarrnak is tűnik egy magyar számára, csak azt bizonyítja, hogy minden megszokás kérdése.

A vegetarianizmus nem probléma, ha csak a húsok elutasításáról van szó. Azonban ilyenkor érdemes ügyelni az olyan, úgynevezett teljes értékű fehérjeforrások beépítésére – legalább a főétkezéseknél –, mint a sajtok, a tojás, a joghurt, a tej, de a hal és a tenger gyümölcsei is jó választásnak bizonyulnak.

Ha házon kívül eszünk, sokszor nehézségekbe ütközhetünk. A gyorséttermek, menzák azonban mindig tartogatnak kedvezőbb lehetőségeket is. A tortilla például nagyon jó választás, hisz van benne hús, sajt, zöldség. Ilyen lehet még egy előrecsomagolt saláta is, amit társíthatunk egy szendviccsel, illetve manapság már gyümölcs, joghurt is kapható ezeken a helyeken. A kulcs az, hogy jól válasszunk. Persze a folyadékokról sem szabad elfeledkezni, a kisebb gyerekeknél  kifejezetten figyelni kell,  mert ők nem mindig szólnak, ha szomjasak. A legjobb, ha vizet, frissen facsart száz százalékos gyümölcslevet adunk nekik a vacsora mellé, de a levesek, gyümölcsök, zöldségek önmagukban is nagyrészt vízből állnak.

-

Lujza 7 éves – első osztályos iskolás

A legkisebb lányunk úgy étkezik, mint egy igazi celeb. Amit hétfőn szeret, azt már nem biztos, hogy szerdán is megeszi. Ezen én minden alkalommal meglepődöm, mint Bill Murray az Idétlen időkig című filmben, amikor újra és újraindul ugyanaz a napja. Hiába az előre megbeszélt forgatókönyv vacsora idején, az ízlelőbimbók-hangulat kombó az utolsó pillanatban mindent boríthat egy Lujza formájú szőke ciklonba burkolva. Szerencsénkre a nagyi dietetikus, így komoly munícióval rendelkezem. Az étkezés mindig központi szerepet játszott az életünkben. Napi szinten beszélünk a kajáról, mit, hol, hogyan, mivel kell(ene) enni. Amikor nyaralni voltunk, soha nem azt kérdezték otthon először, hogy mit láttunk, hanem, hogy mit ettünk. Így indulok a harcba akár naponta többször is a mi Lujzánkkal. Mert hiszem, hogy van remény, hiszen előbb-utóbb meghozza gyümölcsét a színes, változatos étrend, és a szép tálalás. (Meg különben sem mernék a nagyival szembeszállni...)

Hétfő

Mindenkinek hosszú napja van, ilyenkor minden pillanat számít, hogy ne a konyhapultot rágják meg, a vacsora persze azonnal kell. Vasárnap volt a szülinapja, még maradt a csokitortából, így nem volt kérdés, kié legyen az utolsó szelet.

Kedd

Spenótfőzelék , tükörtojás, vajon pirított krumpli

Bizarr, de Lujzi, nagyon szereti a spenótot, sok fokhagymával, tejszínesen, ezért mindig veszek friss spenótot, ha látok, így volt ez kedden is. Tuti befutó.

Szerda

Spanyol kolbászos, csicseriborsós, spenótos leves. Egy fél főtt tojással a tetején

Mindig készül valami újdonság, kicsit feszegetjük a gyerekek határait. Egy ideje már próbálkozom ezzel a levessel is... most pár falat lement, a maradék az enyém lett (jobban jártam, mint két hete, amikor a szemétben landolt...).

Csütörtök

Sajtos, sonkás melegszendvics salátával

Két szendvics lett belőle, a salátából pedig csak a paradicsom fogyott el.

Péntek

Stir-fry sok zöldséggel, tojással

Könnyen ehető, nagy kanállal – a tévé előtt (khm).

Szombat

Sült gomolya salátával, karamellizált lilahagymával

Minket is elért a középiskolai felvételi. Miközben a nagyok írtak, mi Lujzival egy közeli piacon friss lilahagymás gomolyát vettünk. Közösen készítettük el.

Vasárnap

Sült csirkecomb gombával, zöldborsópürével (és rizzsel)

Lujzi nem szereti a tányérján a rendszertelenséget. Így a köretekből először a gombát és zöldborsópürét választotta a csirkecomb mellé. Végül a gomba megmaradt, és rizst kért helyette.

A dietetikus véleménye:

Egy dietetikusnak gyakran elég csak ránéznie a tányérra, hogy „fülön csípje” egy másik szakmabeli jelenlétét a családban. Lujza vacsoráit látva is így történt, hisz a legtöbb olyan volt, mintha a „tankönyvi” elvek mentén másolták volna: a tányér fele színes zöldség, másik fele fehérjeforrás, és valamilyen gabonaféle, rizs vagy krumpli. Egyedül utóbbi maradt ki egy-egy vacsorából, amit Lujza meg is oldott vasárnap a gomba-rizs cserével. A gabonák és alternatíváik tárháza végtelen, a sok „szénhidrátellenes” tévhit pedig csak árt a hírnevüknek, pedig nagy a tápértéke, különösen, ha a rostdús változataikat választjuk, mint a barnarizst, teljes kiőrlésű kenyérféléket, kuszkuszt és társaikat.

A szülinapi csokitorta méltó helyet kapott a vacsora befejezéseként. A cél sosem az – főleg nem gyermekeknél –, hogy tiltsuk ez édességeket, hanem az, hogy tudjuk, hol van a helyük: csak étkezés után, nem helyett és mértékkel. Ha viszont otthon szeretnénk/tudunk édességet készíteni, lehetőleg a gyümölcsös, túrós, joghurtos, diófélékkel tarkított változatokat válasszuk, hisz ezek a hozzávalók nagy tápértékűek, így a finomságok is egészségesebbek lesznek.

Az újdonságokkal próbálkozás nagyon dicséretes, hisz minél korábbi életszakaszban találkoznak a gyerekek egy-egy újdonsággal (ez főleg zöldségeknél fontos), annál nagyobb esélyük lesz arra, hogy felnőttként is változatos étrendet kövessenek, a nyitottsághoz pedig az anyukával közös főzés nagyban hozzájárul. Elismerésem.

Lola, 10 – negyedik osztályos iskolás

Lolával meg kell küzdeni a változatos étkezésért. És néha bizony alulmaradunk. Nagyjából hároméves koráig mindent megevett, amit adtunk neki. A paradicsomos padlizsántól kezdve a fokhagymás spenótig. Ma már egyiket sem. A menü manapság nagyjából arra korlátozódik, amit ezen a héten is látunk. Hetente háromszor edzésre jár, és egyébként is örökmozgó, az energiaigénye meglehetősen nagy. Ha hagynánk, legszívesebben a két kedvencét váltogatná egész héten (lásd keddi és szerdai vacsora). Az utóbbi fél évben viszont elkezdődött valami – lassan hajlandó kísérletezni, megkóstolni egy-két ismeretlen fogást. Így került be a repertoárba például a hagymaleves is. Szóval: van remény!

Hétfő:

De legalább nem olajban, hanem sütőben sütjük a halrudakat és a krumplit. Az is valami. A majonéz... hát, az (sajnos) elmaradhatatlan.

Kedd:

Csirkés tortilla

Lola kedvenc étele, nem telik el hét nélküle.

Szerda:

Bolognai spagetti

A második kedvenc étel. Mára annyit elértünk, hogy teljes kiőrlésű tésztából is mehet.

Csütörtök:

Mustáros csirkemell mozzarellás salátával

A saláta fele megmaradt... de evett a zöldjéből is.

Péntek:

Krumplis halpogácsa, saláta

Lola szeretni „rendszerezni” a salátáját, keverés helyett... A krumpliba rejtett hal pedig nagyon bejött nálunk.

Szombat

Zöldborsókrémleves pirított sonkával, krémsajtos keksszel

Bónusz: a levesbe belecsempészett egyéb zöldségek (karalábé, zeller, fehér és sárgarépa).

Vasárnap:

Csirkepaprikás hosszú lére eresztve, tejföllel és gyufatésztával

Ahogy a papitól tanultuk. Tudom, tudom... de annyira szeretjük! És vasárnap van.

A dietetikus véleménye:

Minden gyereknél előfordulnak intenzív korszakok, amikor nem is egyszer, hanem sokszor elutasítanak valamilyen ételt… A kitartó próbálkozás és a szülői példa viszont kivétel nélkül meghozza az eredményt. A gyermekek gyönyörűen másolják szüleik szokásait ebben az időszakban. Nem is gondolnánk, de óriási jelentősége van annak is, hogy mit rakunk magunk elé az asztalra.

A kedvenc ételek mindannyiunk életében meghatározók, nem is érdemes szembeszállni velük. A jó hír: mindig alakíthatjuk úgy a helyzetet, hogy ne legyen probléma a heti rendszerességű fogyasztásukból. A csirkés tortillában variálhatjuk a zöldségeket, például nagy fehérjetartalmú babfélékkel, vagy cserélhetjük a kencét zöldségkrémre, ami nagyon ízletes. Ezen felül léteznek már teljes kiőrlésű tortilla lapok is, ami nagyot lendít a tápértéken.

A bolognai a magyar gyermekek jellemzően kedvenc étele, a teljes kiőrlésű tészta szenzációs alternatíva, gratulálok! Továbbgondolva azonban érdemes gombával, friss paradicsommal, cukkinivel dúsítani, de kínálhatjuk egy jó kis szószos salátával is valamilyen színes tálkában. Lehet, hogy először megmarad, de egy idő után muszáj lesz kipróbálni, ha mindenki más azzal eszi.

Ahogy sok gyereknél nagy favorit a halrudacska is sült krumplival. Gyorsan kész van, így egy sietős napon, dackorszakban is mentőöv lehet. Ha sütőben sütjük, nem bő olajban, illetve zöldséggel tálaljuk, mint ahogy Lola kapta, akkor belefér a kiegyensúlyozott étrendbe. A bő olajban sült, nagy zsírtartalmú ételeket jobb, ha korlátozzuk, hisz a magyar lakosság – köztük a gyermekek is – jóval több zsírt esznek, mint amennyi ajánlott.

 

 A képek a szerzők tulajdonában vannak