A TikTok-sztár millió dolláros spagetti – Recepttel
Amikor az olasz konyha találkozik az amerikai mohósággal
Amikor bejelentettem a kollégáimnak, hogy elkészítem a TikTokon most pörgő „millió dolláros spagetti” nevezetű ételt, rögtön azt kérdezték, hogy azért hívják-e így, mert olyan sokba kerülnek az alapanyagok. Nos, amilyen ütemben az egekbe szöktek az élelmiszerárak, akár ez is lehetne az oka, de valójában azért hívják így, mert olyan gazdag az íze, hogy csak na! Fiala Borcsa írása.
–
A TikTok sztárja
Ami azt illeti, kiskoromban sohasem hallgattam oda, ha azt mondták a szüleim, hogy ne játsszak az étellel. Szeretem a kreatív megközelítéseket és az őrült ötleteket, akárcsak a jól marketingelt kajaneveket, amik azonnal beindítják a fantáziámat (mint amilyen például az „Upsz, leejtettem a citromos pitét” nevű desszert). Éppen ezért csaptam le azonnal a mostanában a közösségi média sztárjaként is emlegetett receptre, amikor megláttam: millió dolláros spagettinek hívják! Nyilván azonnal tudni akartam, mi is ez a csoda, úgyhogy azzal a mozdulattal már túrtam is fel az internetet a különböző megközelítések után kutatva, hogy ezekből létrehozzam (majd a jövőben újraalkossam) a magam változatát.
Mindent bele
A dietetikus olvasókat most megkérném, fogják be a fülüket a következő vallomásomnál: mindig is borzongással vegyes csodálattal adóztam az amerikaiak ételhibrid-szörnyetegek iránti vonzódásának. Lenyűgözőnek tartom, hogy a józan vagy-vagyot különösebb gátlás nélkül be merték helyettesíteni az is-issel, létrehozva olyan ételeket, amik egy puritánabb neveltetésű európainak nem jutottak volna eszébe. Ilyen a
hamburgerrel töltött pizza, a sörtésztában kirántott perec, a szalonnába tekert sült Oreo keksz juharsziruppal leöntve, vagy a bacon-ropogóssal megküldött tejszínhabos, epres palacsinta.
(Hidd el, ezek mind létező ételek, nem én találtam ki!) Ebbe a kategóriába tartozik cikkünk főszereplője is, a millió dolláros spagetti, ami olyan, mintha a kiagyalója nem tudta volna eldönteni, mit rendeljen egy olasz ristorante étlapjáról, úgyhogy kikért egybe mindent, Krúdy Gyula Amerikába származott unokatestvéreként.
A millió dolláros recept
Először azt az alapszószt készítem el, amit a bolognaihoz is szoktam használni, amit egy firenzei főzőkurzuson tanultam. Ha a gyerekeimnél be akarok vágódni, akkor a rántott hús mellett ez a másik mindent vivő aduászom, nincs az a mennyiség, amit ne lapátolnának be belőle. Azért is szeretem ezt a receptet, mert úgy van teletömködve zöldséggel, hogy nem feltétlenül látszik rajta – ha érted, mire gondolok…
Olívaolajon megdinsztelek egy felaprított vöröshagymát, majd megy rá két-három felaprított répa és ugyanannyi zellerszár. Én ezeket aprítógépben szoktam ledarálni, mert nincs türelmem olyan picikére vágni, amekkorára kellene. Amikor kicsit lepirult (ez jó sok idő, de épp az a csodás a jó bolognai szószban, hogy meg kell adni a módját) megy rá 60 deka darált marha, 20 deka darált sertés, és egy pár puha grillkolbász, amit előtte kibontottam a bőréből, és villával összetörögettem, de késsel vagy géppel is rá lehet menni. Sózom, borsozom, megy rá kis fokhagyma (ízlés szerint). Amikor megpirult a hús is, hozzáöntöm az összeturmixolt paradicsomkonzervet, ha van, jót tesz neki két deci vörösbor, aztán mehet a lassú tűzön rotyogtatás, ameddig csak bírod.
Ha már a konyhaküszöböt rágcsálják hörögve az éhhalál széléről magukat visszaküzdeni próbáló családtagok, akkor nekik nem lesz elég válasz, hogy már csak három óra, és olyan krémes lesz a szósz, hogy besírnak a gyönyörűségtől.
Szóval hogy mennyi ideig főzöd, azt abszolút a te belátásodra bízom.
Amíg rotyog a húsos ragu, kifőzök egy csomag spagettit, illetve összekeverem azt a krémet, aminek a jelenlététől egyrészt elemeltük ezt az ételt az egyszerű (de nagyszerű!) bolognaitól, másrészt, amiért kiérdemelte az amerikaiaktól a millió dolláros jelzőt. Ehhez pedig egy tálban összekeverek negyed kiló túrót (nem soványat! Tényleg, kinek akarunk ennél a pontnál még homokot szórni a szemébe?!), két deci tejfölt, 200 gramm krémsajtot, egy csokor felaprított újhagymát, kiskanál szerecsendiót, majd sózom, borsozom.
Végül elérkezünk az összeállításhoz
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy jénai tálat kikenek olívaolajjal és beleteszem a kifőtt spagetti felét. Arra megy a fehér színű krém, majd a másik adag spagetti, végül rápakolom a húsos ragut, megszórom annyi reszelt sajttal, amennyit nem szégyellek (nem vagyok egy szégyenkezős típus), majd bő fél órára betolom a sütőbe.
És hogy milyen a végeredmény? Én boldogan faltam, annak ellenére, hogy kissé az volt a benyomásom, a hőn szeretett bolognait kevertem össze a másik nagy kedvenccel, a túrós csuszával, ám a túró és a tejföl savanykás ízét – még ha csak halványan is jelent meg –, lehet, hogy legközelebb elhagynám az ételből, és inkább mascarpone és krémsajt keverékével helyettesíteném. Aztán addig-addig változtatgatnám a hozzávalókat, amíg a végén észbe kapok: lasagne lett belőle…
A képek a szerző tulajdonában vannak